Наши партнеры

MenuCL Gennemgang – Manchester United

Skrevet af Mikkel Exner

Manchester United

Fakta:

Grundlagt: År 1878

Dragtfarver: Rød

Manager: Sir Alex Ferguson

Født: 31. December, 1941 (65 år)

Nationalitet: Skotte

Tidligere klubber:

East Stirlingshire: 1974

St. Mirren: 1974-1978

Aberdeen: 1978-1986

Manchester United: 1986-

Stadion: Old Trafford

Kapacitet: 76.212 (alle siddepladser)

Areal: ca. 106*69 meter

Bedste Champions League præstation:

Mestre i 1967/68 og i 1998/99

Manchesters præstationer indtil nu:

Premier League:

Manchester United ligger p.t. nr. 1 i Premier League. De fik en god start på juleprogrammet, med en 3-0 sejr, på udebane, over Aston Villa. Manchester har spillet fantastisk i denne sæson, og har givet Chelsea kamp til stregen. De har kun tabt 2 ud af 19 kampe og har i det hele taget været i forrygende form. Specielt Saha har overrasket, og har spillet rigtig godt i angrebet sammen med Wayne Rooney. Sæsonen er kun halvt færdig, men hvis de fortsætter deres gode spil, er der intet der taler imod endnu et mesterskab til samlingen.

Champions League:

Manchester lagde stærkt ud i gruppe F, ved at vinde deres 3 første kampe. Mindre overbevisende var de dog i returkampene. Nederlag mod FCK og Celtic, betød skæbnekamp mod Benfica, der slog Manchester ud i sidste års Champions League. Mange frygtede exit til The Red Devils, og de fik da også problemer da Benfica kom foran. Men Manchester fik slået fast at de er og bliver et storhold, og vendte det til en 3-1 sejr. De endte, med hjælp fra FCK, på førstepladsen i puljen. Man kan ikke ligefrem sige at de har været overbevisende, men videre er de.

Sammenligning:

Manchester United har spillet rigtig godt i ligaen, og ser ud som en værdig modstander til Chelsea. Det er dog ikke tilfældet i Champions League, hvor det faktisk var på et hængende hår, at de kom med. Jeg tror at Manchesters mindre overbevisende form i Champions League, skyldes at de ikke kender så meget til de andre hold. Benfica har f.eks. en masse teknisk anlagte spillere, som man ikke ser så meget til i Premier League. Det kan også skyldes at de har følt sig uovervindelige pga. af deres superform i ligaen. Kun tiden vil vise om de har hvad der kræves til at gå hele vejen.

Analyse af Manchester United:

Styrke og svagheder:

Siden sæsonen 2000/01 er det gået lidt ned af bakke for Djævlene. Det er kun blevet til 1 mesterskab de sidste 5 sæsoner, og mange mener at Sir Alex Ferguson, har udtjent sin rolle i klubben. De to sidste sæsoner har det lignet en umulig opgave at stoppe Chelsea og Roman Abramovich. Men i år ser tingene lysere ud, spillet har været fantastisk, og de har vist sig som et rigtigt storhold, der går ud og vinder selvom spillet ikke fungerer optimalt. Men hvad er så grunden til Manchesters pludselige succes?

Manchester har et godt og blandet hold, både med talenter, som f.eks. Rooney og Ronaldo, samt gamle stjerner, som f.eks. Giggs og Scholes. Holdet spiller også som et hold. De kender hinanden, og Ferguson har brugt de samme spillere i nogle år, så de har fået spillet til at hænge sammen. Specielt Ferguson tror jeg er et af Manchesters allerbedste kort. Prøv at forestille jer Manchester United ude Ferguson, hvis han stoppede ville det efterlade et gigantisk hul, der ville blive svært at fylde igen. Ligesom dengang Matt Busby forlod klubben, det tog mange sæsoner før man fandt en ordentlig erstatning. Men hvad er det der gør Ferguson speciel? Ferguson er ufattelig disciplinær, og gør ikke forskel på om spilleren hedder Cristiano Ronaldo, eller Darren Fletcher. Det resulterer i at holdet spiller som et hold. Der er ikke en profil der overskygger alle, i hvert fald ikke i Manchesters egen lejr. Dette sammenhold gør at holdet spiller med en utrolig stærk viljestyrke, og kæmper til sidste blodsdråbe. Hvis man sammenligner Manchester United med Barcelona, er der klar forskel på hvor mange stjerne holdet besidder. Barcelona er spækket med verdensstjerner, ligesom Chelsea. Manchester har kun et par stjernespillere i den forstand, men alligevel er holdet blandt de bedste i verden. Tag f.eks. Saha, Saha er ikke en stjernespiller, men han har stadig spillet fantastisk denne sæson. Hvis Saha kom til en anden storklub, ville han bare være en middelmådig spiller, men pga. af det sammenhold der er hos Manchester, har han plads til at udfolde sig. Så jeg tror at sammenholdet er en af Manchesters alle største forcer.

Men intet klubhold er perfekt, og det er Manchester så sandelig heller ikke. Selvom om Ferguson er en af Manchesters styrker, så er han også en af deres svagheder. Han holder for godt fast på de gamle kendinger som Giggs og Scholes, og til tider er der ingen logik i den måde han sætter holdet på. Hans meget disciplinære personlighed kan også blive et problem. Det rygtes at mange stjerne har forladt holdet, pga. kontroverser med Sir Alex. Bl.a. Jaap Stam, Dwigt Yorke, David Beckham og senest Ruud van Nistelrooy. Det er selvfølgelig ikke sikkert at det lige var pga. af Ferguson de skiftede, men alle ved at Beckham og Sir Alex, havde problemer inden Becks skiftet til Real Madrid. Et andet minus er at Manchesters klub mangler bredden, især til Champions League succes. De har ikke ordentlig backup til angrebet, og er også ret tyndt besat på midtbanen. Manchester må også snart indse at et generationsskifte er nødvendigt. De arbejder på sagen, men om en sæson eller to skal der meget gerne være nogle til at tage over. Der har de noget at indhente, i modsætning til Chelsea, hvis spillere kan holde længe endnu. Manchester skal her til januar, og når sæsonen slutter, være ret aktive på transfermarkedet, da de både skal hente unge, kvalificerede spillere, samt nogle flere profiler. Grunden til dette er, at mange fra deres nuværende startopstillingen, ikke har klassen til at gøre det godt, i en dårlig periode.

En sidste negativ ting ved Manchester er Malcolm Glazer. Den amerikanske rigmand overtog klubben i 2005, og førte Manchester ind i en gigantisk gæld på ca. 9 mia. DKK. Manchester United fans har hadet Glazer siden første dag man hørte om hans planer. Glazer er en seriøs trussel, der kan volde Manchester mange problemer fremover.

Holdet:

Målmænd:

På målmandsposten er Manchester i besiddelse af den rutinerede Edwin van der Sar. Hans karriere syntes ellers at være ovre da han spillede i Fulham, men han er blomstret op på ny efter hans ankomst til Old Trafford. Manchesters 2. målmand er den 24-årige Thomas Kuszczak, der er på lån fra West Bromwich.

Forsvaret:

I Manchesters midterforsvar hersker Rio Ferdinand og nyindkøbte Nemanja Vidic. To store og hovedstødsstærke herre. På backpladserne finder vi den rutinerede United-dreng, Gary Neville. Han er en god højreback, men mister nok pladsen snart, pga. det uundgåelige generationsskifte. Venstrebacken styres af argentineren Heinze, med Evra som reserve.

Midtbanen:

Midtbanen er nok Uniteds stærkeste kæde. Der finder vi blandt andet Giggs og Scholes, der begge er fra Uniteds storhedstid. Ydermere finder vi nyindkøbte Michael Carrick, der fungere som defensiv midtbanen, og Cristiano Ronaldo på højrekanten. Midtbanen kører rigtig godt, men der er alt for ringe backups.

Angrebet:

I angrebet har Manchester den i øjeblikket flyvende Saha, og vidunderdrengen Wayne Rooney. De fungerer rigtig godt som makkerpar, og har begge været målfarlige i denne sæson. Desværre er der igen alt for ringe backups, derfor har Manchester lejet svenske Henrik Larsson. Alan Smith har aldrig rigtig slået sig fast, og stortalentet Giuseppe Rossi, er udlejet til Newcastle.

Profiler:

Cristiano Ronaldo:

Fakta:

Født d. 5. Februar 1985

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber: Sporting Lissabon

Transferbeløb: 138,5 mio. DKK

Den 21-årige portugiser, blev hentet i Sporting d. 12. august 2003. Ronaldo havde en imponerende 1. sæson hos ”The Red Devils” og udvikler sig med hastige skridt, og var en af de vigtigste brikker for Portugal ved EM 2004.

Ronaldos styrke er uden tvivl hans teknik. Hans driblekunst er i højeste klasse, og han er meget smidig og elegant i sit spil. Han kan lege med et hvert forsvar, og gør det, så det ser pinligt simpelt ud. Han er en teknikker af Guds nåde, og behersker alle aspekter inden for teknikken, både skud, pasninger og indlæg. Selvom han kun er 21 år, har han også et godt overblik over spillet, og ved hvor hans medspillere er. Ronaldo er stadig i udviklingsfasen, så det tegner jo godt, det er drenge som ham Manchester skal bygge deres fremtid på.

Men Ronaldo er jo ikke Gud, og svagheder det har han også. Premier League, er en liga hvor fysik og sammenhold er i højsædet. Det er ikke lige Ronaldos mest prangende kvaliteter. Ronaldo er en Guds benådet teknikker, men som mange andre teknikere, kan han godt lide at klare tingene på egen hånd. Ikke at han prøver at køre hele banen igennem alene, men nogle gange kommer der lige et ekstra træk, der ødelægger en ellers god målchance. I stedet for at bare få kontrol over bolden, og sende den videre, skal han lige vise sin driblekunst. Og når hans driblinger så ikke lykkes, og han taber bolden på egen banehalvdel, ja så overlader han det til resten af holdet. Sådan noget kan gå i Spanien, hvor f.eks. Ronaldinho har fået besked på kun at koncentrere sig om offensiven. Den mentalitet og særregler går man ikke ind for i England, og især ikke hvis ens Manager hedder Alex Ferguson. Et andet problem er, at hvis Ronaldo har en offday, spiller han fuldstændig uden gejst, og det er på disse dage, han forsøger sig på håbløse driblinger, og det går ud over resten af holdet.

I England spiller man som sagt fysisk fodbold. Ronaldo har tendens til at falde bare han får et lille bitte puf. Det ødelægger rytmen i spillet, og er til stor frustration for både spillere og fans. Lige for tiden ligger der et psykisk pres på den unge portugiser, da han er ikke specielt velset af de engelske fans, efter episoden ved VM, hvor han fik smidt Rooney ud. Men det ser ikke ud til at genere ham lige p.t., da han de seneste kampe virkelig har været i fascinerende form.

Ronaldo blev hentet til Manchester for 138,5 mio. DKK, og man må sige at han har været alle pengene værd. Han har virkelig været en af Manchester største spillere de sidste par sæsoner. Han har udviklet sig med lynets hast efter han kom til England og når man tænker på hvor meget han stadig udvikle sig, er 138,5 mio. godt givet ud.

Wayne Rooney:

Fakta:

Født d. 24. oktober 1985

Nationalitet: Englænder

Tidligere klubber: Everton

Transferbeløb: 339,6 mio. DKK

Den 21-årige vidunderdreng, Wayne Rooney, blev hentet fra Everton d. 31. august 2004. Efter kort tid blev han hele Englands kæledægge, og en af Manchesters absolut vigtigste spillere.

Wayne spiller med en fantastisk udstråling og aggressivitet. Han har den ægte engelske mentalitet og fysikken til at begå sig. Man kan ikke kalde ham teknisk anlagt, som mange fra sydlandene, men alligevel kan han drible igennem et forsvar, ved hjælp af sin styrke og sin målrettethed. Han er en fighter uden lige, og kæmper til sidste blodsdråbe. Udover Rooneys stærke mentalitet, er han en målfarlig angriber med et knaldhårdt skud. Men hans viljestyrke er dog det mest fantastiske ved denne mand/knægt, selvfølgelig besidder han alle de kvaliteter man skal kunne for at være en succesfuld angriber, men det er hans mentale egenskaber der gør ham så speciel. Selvom han har en offday gør han alt hvad han kan for ikke at svigte sit hold, og pga. af hans aggressivitet kan han skabe chancer ud af næsten intet, fordi han går ind i sig selv, og giver ALT hvad han har i sig.

Denne aggressivitet kan dog også være et minus nogle gange, da han har en uhyre kort lunte. Han kan hurtig blive voldelig og det resulterer i en del gule og røde kort. Der var f.eks. engang hvor en engelsk avis, sammenlignede ham med den animerede grønne tingest, også kaldet Shrek. Det tog han ikke særlig pænt.

Et andet problem er at han nogle gange slår hjernen fra, når han tænker målrettet, dvs. at han kan komme til at lave en panik handling, f.eks. at kaste sig ud i en hjernedød tackling, eller andre gange i stedet for at spille bolden tilbage, og få styr på situation, skal spille den frem ad og kun frem ad. Det kan resultere i et Manchester mister et godt angreb, eller at modstanderne kan lave et kontraangreb.

339,6 mio. er rigtig mange penge, især når man tænker på at han blev hentet i en alder af 19 år. Men han har allerede vist sig at være alle pengene værd. Fast mand på Englands p.t. bedste hold, samt det engelske landshold. Hvis Manchester kan holde fast i ham, ser deres fremtid lys ud, når de gamle stjerner takker af. Der har hvilet et kæmpe pres på hans skuldre siden skiftet til Manchester, og man skulle tro at det ville påvirke så ung en spiller, men pga. af Rooneys stærke karakter, er det ikke noget der påvirker når han er på banen.

Konklusion:

Manchester United er altid blevet betegnet som, ikke blot et af Englands bedste, men et af verdens allerbedste hold. Og det er der også god grund til. De seneste år, er niveauet dog dalet en smule. Glazers overtagelse af klubben lignede Manchesters undergang, men denne sæson ser det ud til at ”The Red Devils” er på rette køl. Med en af verdens mest talentfulde trænere i spidsen af en trup fuld af spillelyst og sammenhold, har Manchester United potentialet til at nå langt, ikke mindst i den hjemlige liga, men også i Champions League. Men grundet truppens bredde, tror jeg ikke de vinder Champions League i år. Potentialet er der, men når man ser på hold som Barcelona og Chelsea, er deres bænk simpelthen ikke god nok. Hvis de får en heldig lodtrækning og alt flasker sig, kan de godt nå finalen, men jeg tror en semifinale er mere realistisk. Dog skal være mere overbevisende end de har været i de sidste tre kampe, for ellers er et exit i kvartfinalen ikke urealistisk. Men hvis man ser på spillermaterialet og deres nuværende form, vil jeg gætte på at deres europæiske eventyr slutter i semifinalen.Kommentér

4 kommentarer til “CL Gennemgang – Manchester United

 1. Junited siger:

  En okay gennemgang, som jeg dog ikke er 100 % enig i. Du kritiserer, at der er blevet holdt fast ved Scholes og Giggs, hvilket jeg ikke forstår. Ganske vist havde de ikke deres bedste sæson sidste år, men i år har begge været fremragende. I din vurdering af grunden til Uniteds succes i år mener jeg, at du burde nævne Vidic-Ferdinand-forsvaret, som har været brillant i år, og alt i alt mener jeg, at United har et af verdens bedste og bredeste forsvar. Apropos forsvaret, så begår du en fejl, da du nævner, at Heinze er førstemand på venstrebacken, mens Evra er reserve. Evra har altså overhalet Heinze i år 😉

  Den manglende bredde er jeg heller ikke fuldkomment enig i. Med backups som Darren Fletcher, Park, Richardson og O'Shea på midtbanen er jeg tilbøjelig til at give dig ret her, men ikke i angrebet. Smudge er på vej tilbage fra en skade og er – når han er bedst – en fremragende backup. Ydermere findes de to skandinavere, hvor Larsson jo allerede har vist fremragende form, mens alle ved, at Solskjær evigt og altid vil være garant for mål.

 2. Mikkel Exner siger:

  Hey Junited.. Angående bredde osv, så blev denne artikel skrevet før Larsson kom, og på det tidspunkt så det rigtig tyndt ud i angrebet..

  Jeg vil nu hellere ikke sige at jeg decideret kritisere at han holder fast i dem, jeg føler bare nogle gange at han har svært ved at slippe dem… Det med forsvaret vil jeg give dig ret i, det må jeg tage på min kappe..

  Men tak for den konstruktive kritik 😉

 3. MonQ siger:

  Thomas Kuszczak blev da solgt til United i sommers? Jeg mener ikke, at han er på lån længere. Vidic er ikke nyindkøb, da han kom til klubben sidste sæson.

  Kan godt lide din analyse af midtbanen, hvor jeg er 100% enig. Mht. angrebet mener jeg ikke, at Saha har været så flyvende, men det er jo, hvad man lægger i ordet. Mr. Smith (psykopaten) har været skadet, og dette er måske årsagen til, at hans gennembrud endnu ikke er kommet.

  Ydermere har Evra allerede fra sæsonens start sat sig fast på pladsen som venstre-back, og han er sammen med Clichy og Baines en kraftig bejler til "Team of the Year" i PL.

  Junited: Din analyse af Uniteds angreb holder slet ikke! Du kan da ikke mene, at Solskjær og Larrson er fremragende reserver, mens du ikke kan sige noget om Smith, da han er skadet. Dog er det flot, hvis du kan forudsige, at han får succes, når han kommer tilbage :p. United er i besiddelse af to gode angribere, og dem nævner du fint, Mikkel. Mht. midtbanen er jeg også enig. United har ikke samme bredde som de tre andre rivaler. Chelseas reserver behøver ingen nærmere præsentation, og det gør Arsenals vist heller ikke. LFC har en lidt bredere trup end United, og den store årsag til klubbens succes i år har været, at de INGEN større/betydelige skader har haft sammenlignet med især Chelsea og Arsenal.

  Det er godt nok nogle grundige profiler, du har lavet, Mikkel. Fint arbejde.

 4. MonQ siger:

  [b]EDIT:[/b] Ja, ok. Thomas Kuszczak er kun på lån. My bad.Top-menu
Menu