TotalBold.dk’s ekspert i engelsk fodbold, Pernille Nielsen, har tegnet et dybdegående portræt af den kriseramte klub, Newcastle United, som i den kommende sæson skal spille i The Championship.
Begyndelsen
Stiftelsen af Newcastle United Football Club fører os tilbage til slutningen af 1800-tallet. To lokale klubber, Newcastle East End og Newcastle West End, befandt sig i hver sin ende af byen. I en række år var der en stor rivalitet mellem de to klubber, men i 1892 blev Newcastle East End den dominerende magt i byen. West End løb ind i økonomiske problemer, og East End udnyttede problemerne til at flytte over byen og overtage West End’s bane, St. James’ Park.
Fodboldklubben ændrede rimelig hurtigt navn til Newcastle United, og samtidig blev de rød/hvide klubfarver skiftet ud med de berømte sort/hvid-stribede, som vi også kender i dag. Klubben kom med i The Football League i 1893. Det er en organisation, der repræsenterer 72 fodboldklubber fra England og Wales. Den blev stiftet i 1888, men i 1992 dannede de 20 bedste klubber sin egen liga, nemlig FA Premier League. Klubberne i The Football League er fordelt på tre divisioner, The Championship, League One og League Two.
Newcastle blev hurtigt en del af toppen efter en række testkampe (en tidlig version af nutidens play off-kampe). Klubben hentede talentfulde spillere, specielt fra Skotland, og havde snart en trup, der kunne konkurrere med de allerbedste.
Hjemlig og europæisk succes
Mandskabet viste straks deres styrke, da det lykkedes dem at vinde The Football League ved tre lejligheder og nå frem til fem FA Cup-finaler i årene op til 1. verdenskrig, der begyndte i 1914. Årene efter krigen var også begivenhedsrige. Newcastle vandt FA Cuppen med en sejr over Aston Villa på Wembley i 1924. Derudover sikrede klubben sig også endnu et mesterskabstrofæ tre år senere i 1927.
Året 1932 bød på endnu en FA Cup-triumf, da Arsenal blev besejret 2-1. Herefter fulgte dog nogle knap så muntre år for The Magpies. Holdets form faldt drastisk og i 1934 rykkede de for første gang i klubbens historie ned i den andenbedste række.
I 1948 vendte Newcastle tilbage til den bedste række, og en ny periode med succes begyndte. I løbet af 1950’erne løftede mandskabet FA Cup-trofæet tre gange indenfor en femårig periode. Først i 1951, hvor Blackpool blev slået 2-0 i finalen, et år senere blev det til finalesejr på 1-0 over Arsenal og i 1955 vandt Newcastle 3-1 over Manchester City.
Selvom Newcastle rådede over et hold med mange gode spillere, rykkede man i 1961 ud af den bedste række, hvilket var et alvorligt slag for klubben. Joe Harvey vendte tilbage til The Magpies for at give nyt liv til klubben. Sammen med Stan Seymour skulle han genopbygge Newcastle, og i 1965 sikrede klubbens sig oprykning igen.
I 1968 lykkedes det for Newcastle at kvalificere sig til europæisk fodbold for første gang, og de chokerede alle det efterfølgende år ved at vinde Inter Cities Fairs Cup, der er forløberen for UEFA Cuppen.
I årene der fulgte efter den europæiske succes, hentede Harvey en række talentfulde spillere til, hvilket glædede klubbens fans. Blandt andet blev angriberen Malcolm Macdonald, der fik øgenavnet ”Supermac, hentet. Han var med til at føre Newcastle til Wembley to gange – i 1974 og 1976 mod henholdsvis Liverpool i FA Cuppen og Manchester City i Liga Cuppen, men ved begge lejligheder tabte The Magpies.
Svære tider
I begyndelsen af 1980’erne gik det drastisk tilbage for Newcastle, der rykkede ned til 2. division. Arthur Cox var manden, der styrede Newcastle tilbage i 1. division, med den tidligere engelske kaptajn Kevin Keegan som manden i hovedrollen, efter han var kommet til Newcastle i en sensationel aftale i 1982. Keegan fascinerede alle og de sort/hvid-stribede styrede mod toppen.
Desværre mødte Newcastle en periode, hvor nogle af holdets bedste spillere forlod klubben. Klubben havde ellers styrket sin position i den bedste række, men denne periode fik klubben til at rokke, og det samme gjorde aktiekrigen for at få kontrol over Newcastle United. Klubben faldt tilbage i 2. division og befandt sig i en farlig situation. Man havde ikke mange penge, stjernespillere søgte væk og tilskuertallet svandt ind. Klubben fandt sine frelsere i Sir John Hall og Kevin Keegan, der forenede deres styrker og skabte en formidabel duo. Keegan som manager og Hall som ny formand.
Klubben kæmpede i den kedelige ende i 2. division, og havde brug for et lille mirakel for at forhindre nedrykning til 3. division for første gang i klubbens historie. Klubben skulle simpelthen undgå nedrykning, hvis man skulle forhindre den nærstående konkurs. Keegans tiltræden skabte begejstring og forventning hos de efterhånden utilfredse Newcastle-tilhængere, St. James’ Park blev atter godt fyldt op og klubben overlevede i 2. division.
Fremgang og Premier League
Herefter påbegyndte Sir John Hall nu sin plan for at udvikle Newcastle til en storklub i Europa. Den økonomiske situation i klubben blev forbedret, og St. James’ Park udviklede sig til et stadion, der nu havde plads til 52 000 tilskuere. Samtidig blev der hentet flere internationale stjerner til klubben.
Mesterskabet i 1.division blev sikret, og nu hed det Premier League for Newcastle i sæsonen 1993-94, og her viste klubben hurtigt sine kvaliteter. Det førte til flere spillerindkøb, og spillerne kom til fra hele verden. Det handlede om spillere som David Ginola og Faustino Asprilla fra udlandet og britiske stjerner som Alan Shearer og Duncan Ferguson.
De efterfølgende år blev til det til Champions League-deltagelse samt flere FA Cup-finaler. I 1998 mod Arsenal og året efter mod Manchester United, i begge tilfælde endte det med nederlag til Newcastle.
I september 1999 blev Sir Bobby Robson ansat som manager i Newcastle og i sæsonen 1999-2000 endte Newcastle midt i Premier League på 11. pladsen, og det samme var tilfældet sæsonen efter. I 2001-02-sæsonen førte han The Magpies til en fjerdeplads i ligaen, hvilket gav klubben en plads i Champions League-kvalifikationen.
Sæsonen efter kravlede Newcastle én plads op i tabellen, hvor det blev til en tredjeplads efter Manchester United og Arsenal på henholdsvis første- og andenpladsen. Derudover lykkedes det også at nå frem til anden gruppespilsfase i Champions League. Den efterfølgende sæson var Champions League-drømmene slukket før de rigtigt blev tændt, og klubben måtte nøjes med UEFA Cuppen, hvor de nær var nået helt til tops. Men semifinalen blev endestationen efter nederlag til Marseille. I ligasammenhæng blev det til en femteplads, og dermed ikke kvalifikation til Champions League sæsonen efter.
I starten af sæsonen 2004-05 blev Sir Bobby Robson fyret fra sin plads som manager, da det ikke lykkedes holdet at vinde i de fire første kampe. Han blev afløst af Graeme Souness, der nåede at føre Newcastle frem til semifinalen i FA Cuppen og kvartfinalen i UEFA Cuppen, inden han efter 18 måneder i managersædet forlod klubben efter et 3-0-nederlag til Manchester City i februar 2006.
Den nye mand i det varme sæde blev Glenn Roeder, der efter at have ført klubben til en syvendeplads i ligaen og sikret kvalifikation til europæisk fodbold via Intertoto Cuppen, fik en permanent kontrakt med klubben. I den nye sæson blev Newcastle slået ud i 1/16-finalen i UEFA Cuppen og Roeder forlod klubben efter et 2-0-nederlag til Blackburn i næstsidste spillerunde.
Herefter tog Sam Allardyce over, men efter kun otte måneder som Newcastle-manager, forlod han klubben den 9. januar 2008. 16. januar blev det annonceret, at Kevin Keegan ville vende tilbage som Newcastle-manager, og 18. januar blev han officielt bekræftet som ny manager. Han var samtidig den første manager, der blev skrevet kontrakt med, under klubejer Mike Ashley, der købte klubben i sommeren 2007. Keegan forlod positionen som manager i starten af september 2008.
Nu og fremtiden
Joe Kinnear blev den næste manager i Newcastle United, da han tiltrådte som midlertidig afløser i september 2008, inden han blev tildelt en permanent aftale indtil sæsonens afslutning. Men i februar 2009 blev Kinnear ramt af sygdom og måtte gennemgå en bypassoperation. Imens Kinnear fortsatte sin genoptræning efter operationen, blev klublegenden Alan Shearer ny manager for klubben, da han tegnede en kontrakt for resten af sæsonen. Han fik samtidig til opgave at redde Newcastle fra nedrykning fra Premier League.
Men missionen mislykkedes for Shearer og co., og Newcastle må derfor en tur ned i den næstbedste række, The Championship. The Magpies endte som nummer 18 ud af 20 hold i Premier League, ét point dårligere end Hull, der sluttede lige over nedrykningsstegen.
Ikke nok med, at klubben måtte forlade det fineste selskab, Newcastle skal også finde en ny klubejer. For nylig meddelte klubben i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at Newcastle er sat til salg og at salgsprisen lyder på 857 millioner kroner.
Det bliver altså spændende at følge, hvad fremtiden byder på for traditionsklubben, der altså i den kommende sæson skal kæmpe for at vende tilbage til den bedste fodboldliga i England, Premier League.
Klubrekorder:
Største sejr:
13-0 mod Newport County, 5. oktober 1946
Største nederlag:
0-9 mod Burton Wanderers, 15. april 1895
Flest ligapoint:
45 i Division Two, 1964-65 (to point for en sejr)
96 i Division One, 1992-93 (tre point for en sejr)
Flest ligamål:
98 i Division One, 1951-52
Tilskuerrekord på hjemmebane:
68.386 mod Chelsea, 3. september 1930
Flest ligaoptrædener:
432 – Jimmy Lawrence, 1904-1922