Наши партнеры

Menu



Kevin Keegan, England

Fulde navn: Joseph Kevin Keegan

Født: 14. februar 1951

Landskampe/mål: 63 (21)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Enfield House YC, Scunthorpe United, Liverpool, Hamburger SV, Southampton og Newcastle United

Kampe/mål i alt: 590 (203)

Klubtrofæer:

Liverpool: Engelsk mester -1972/73, 1975/76 og 1976/77. FA Cup -1973/74. UEFA Cup – 1972/73 og 1975/76. European Cup (i dag CL) – 1976/77.

Hamburg SV: Tysk mester – 1978/79.

Newcastle United: Championship-mester – 1983/84.

Professionel som 17-årig

Kevin Keegan fik sin første kontrakt i en alder af 17 år. Dette blev en skæv start på karrieren, da den unge angriber ikke kunne spille sig på holdet i den lokale klub, Doncaster Rovers. Derfor rykkede Keegan til Scunthorpe United, der i 1968 netop var rykket ned i den fjerdebedste række i England. Her fik Keegan hurtigt spillet sig til en fast plads på holdet, men havde endnu ikke udviklet sig til den store målscorer han senere skulle vise sig at være.

I de tre sæsoner han nåede at spille i klubben, nåede han at spille 124 kampe, men scorede i alt kun 18 mål. Alligevel formåede han, at tiltrække sig opmærksomhed fra engelsk storklubber, her i blandt Liverpool, der i 1971 hentede Keegan til Anfield Road for en sum af £35.000.

Gennembruddet – The hero of Anfield

I Liverpool skulle Kevin Keegan hurtigt vise sig at blive en publikumsfavorit. Han hjalp sig selv godt på vej, da han i sin debutkamp mod Nottingham Forest satte sit første Liverpool-mål i rusen efter blot 12 minutters spil. Her fik fansene på The Kop for første gang øjnene op for den hurtige angribers målfarlighed.

Keegan skulle vise sig at blive en vigtig del af det Liverpool hold der i 1970’erne var toneangivende, ikke blot i engelsk, men også europæisk fodbold. I 1973 var han sammen med walisiske John Toshack en giftig duo, der sikrede Liverpool både det engelske mesterskab og en sejr i UEFA Cuppen. Keegan scorede to gange i den første finalekamp mod Borussia München Gladbach, hvilket var nok til at sikre Liverpool en samlet sejr på 3-2.

Selvom der skulle gå tre år før Liverpool genvandt mesterskabet, var det ikke slut med trofæer til klubben fra Anfield. På vejen til Wembley og FA Cup-trofæet i 1974, scorede Keegan to gange mod Doncaster Rovers, klubben der ikke kunne bruge ham som ungdomsspiller, og sørgede for at Merseyside-holdet stadig levede i turneringen, og da finalen mod Newcastle var færdigspillet, stod Keegan noteret for to af målene i 3-0 sejren.

Kevin Keegans vel nok bedste sæson i den røde trøje var også hans sidste. Liverpool havde i 1977 chancen for at hjemføre ‘The Treble’, altså både mesterskabet, FA Cuppen og Mesterholdenes Europa Cup. Selvom FA Cuppen glippede, med et nederlag til rivalerne fra Manchester United, lykkedes det for Liverpool at hente både et engelsk og et europæisk mesterskab. Men til fansenes store fortrydelse, var finalen i Europa Cuppen Keegans sidste optræden i Liverpool-trøjen. Han nåede at spille 323 kampe og score præcis 100 mål i sine seks år i klubben.

Keegan – med succes i England og Tyskland

Flere europæiske storklubber havde været ude med snøren efter den engelske stjerne, og det endte med at tyske Hamburger SV fik Keegan på krogen. HSV havde på daværende tidspunkt endnu ikke vundet Bundesligaen, men det skulle Keegan være med til at ændre på.

Året efter Keegans ankomst til Hamburg, hjemførte klubben mesterskabet, og angriberens store andel i klubbens succes blev belønnet med prisen som årets bedste spiller i Europa i både 1978 og 1979. Som i Liverpool afsluttede Keegan sin tid i klubben med en storkamp, nemlig endnu en europæisk finale, denne gang spillede han dog for den tabende part, da et engelsk hold endnu en gang besejrede et tysk, og Nottingham Forest vandt Europa Cuppen.

Herefter gik turen hjem til England, hvor Keegan skiftede til Southampton. Den engelske presse var på den anden ende, da det blev bekendtgjort at ‘The Saints’ havde skrevet under med årets den engelske landsholdsanfører. Og det var da også et scoop for klubben, der blot to år forinden var rykket op tilbage i den bedste række. Men som i sine tidligere klubber, skulle Keegan vise sig at have en stor indflydelse på holdets præstationer, og selvom det ikke blev til trofæer i Southampton, sluttede oprykkerklubben i de næste to sæsoner, i den øverste halvdel af rækken.

Efter at have udstillet sin utilfredshed over Southamptons manglende vilje til at styrke forsvaret i klubben, besluttede Keegan at forlade The Saints, og i 1982 tog han turen ned i den andenbedste række, for at slutte sig til Newcastle United. Her var han med til at sikre holdet oprykning i sin første sæson. Mod slutningen af 1984 sæsonen, annoncerede Keegan at den storslåede karriere sang på sidste vers, og efter at have afsluttet med manér, og have sagt farvel til St. James Park med en scoring, forlod Kevin Keegan Newcastle iført den sort og hvid stribede dragt, og blev fløjet væk fra banen i helikopter.

Det engelske landshold

Uheldigvis for Keegan og det engelske folk, var det småt med engelske stjerner på Keegans niveau i 1970’erne og starten af 1980’erne. Derfor lykkedes det først at komme med til en VM-slutrunde i 1982, men uheldigvis for Keegan var han netop på vej tilbage fra en skade, og kunne derfor ikke tage del i Englands kampe i gruppespillet, og hans eneste kamp i en VM-slutunde blev derfor et indhop i englændernes 0-0-opgør mod værterne fra Spanien i anden runde. Keegan var dog alligevel en vigtig del af det engelske landshold i sin karriere, og nåede at spille 63 kampe og score 21 mål, inden uenighed med landstræner Bobby Robson stoppede karrieren på landsholdet.

Tiden efter bolden på banen

Efter Kevin Keegan stoppede den aktive karriere, skulle der gå ti år før han igen beskæftigede sig med fodbold, og han fortsatte hvor han slap, nemlig i Newcastle. Som i sit første år i klubben, hjalp han Newcastle til en oprykning til Premier League, og var i sine fem år i klubben med i den mest succesfulde periode for klubben i efterkrigsårene.

Selvom The Magpies ikke nåede helt til tops, blev det andenpladser i både Premier League og Charity Shield. Efter tiden i Newcastle blev det til ophold i Fulham og Manchester City, som Keegan hjalp til oprykninger, men sagde i 2005 op som manager i Manchester City, og besluttede at trække sig tilbage fra fodbold.

Skrevet af Michael Elgaard og Morten Jensen



Kommentér



Top-menu
Menu