Наши партнеры

MenuCL-gennemgange: Fenerbahce SK

Fenerbahce SK

Fakta:

Grundlagt: År 1907

Spilledragter: Gul og sort, lodrette striber

Manager: Zico

Nationalitet: Brasilianer

Født: 3. marts, 1953

Tidligere klubber: Kashima Antlers, Japan

Stadion: Fenerbahçe Şükrü Saracoglu Stadion

Kapacitet: 50.500

Bedste præstation i Champions League:

1/8 finalerne

Fenerbahces præstationer i denne sæson:

Turkcell SüperLig:

Fenerbahce er i år godt med i kampen om mesterskabet. Godt halvvejs inde i sæsonen ligger de på 3. pladsen. Der er kun to point op til Sivasspor på 1. pladsen, så løbet er så absolut ikke kørt endnu. Rivalerne fra Galatasaray ligger dog også og puster Fenerbahce i nakken, så der er ingen der kan vide hvor mesterskabet ender.

Champions League:

Fenerbahce startede som lyn og torden i Champions League, således blev Inter sendt hjem fra Tyrkiet med et 0-1-nederlag i bagagen. Tyrkerne fortsatte det gode spil resten af turneringen og kunne til sidst se sig selv slutte lidt overraskende på 2. pladsen. Det var nok forventet at PSV ville gå videre, men Fenerbahce viste sig at være en for stor mundfuld og gik fortjent videre.

Sammenligning:

Fenerbahce ligger hvert år med i kampen om mesterskabet og i år er ingen undtagelse. Der er uhyre tæt kamp om det i år, både Besiktas og Galatasaray er med helt fremme, så det er ikke sikkert Fenerbahce kan genvinde mesterskabet. Alle i og omkring klubben håber og forventer, at mesterskabet vindes, så hvis det glipper, vil skuffelsen være enorm.

Det er mange år siden vi har set et tyrkisk hold med i toppen af europæisk fodbold, men Fenerbahce har vist sig at være et stærkere hold en først antaget. De har spillet noget lækkert og offensivt fodbold, så kvalifikationen er helt sikkert en flot præstation og må vække glæde på hos de tyrkiske tilhængere. Fenerbahce er helt klart en underdog, som man ikke helt ved hvor man har.

Analyse af Fenerbahce:

Fenerbahce er indbegrebet af en tyrkisk storklub. Klubben spiller sine hjemmekampe på Fenerbahçe Şükrü Saracoglu Stadion, hvor 50.500 fanatiske fans driver hjemmeholdet til at yde det maksimale. Holdet styres af den tidligere brasilianske storspiller Zico. Fodbold betyder alt for tilhængere i hele Tyrkiet og det eneste der tæller er sejr over rivalerne Besiktas og Galatasaray. Holdet består af spillere fra Tyrkiet, hvor størstedelen er inde omkring landsholdet. Truppen råder også over en del, mindre kendte brasilianer, som altid er god for en omgang teknisk betonet fodbold.

Holdet:

Målmænd:

Manden mellem stængerne er den tyrkiske landsholdmålmand, Volkan Demirel, som kom til klubben i 2002 fra Kartalspor. 2. målmand er Serdar Kulbilge, som suppleres af to yngre målmænd.

Forsvar:

I venstre side løber legenden Roberto Carlos rundt. Trods en alder der burde udelukke det, så sprinter han stadig op og ned langs sidelinien. Inde centralt spiller de to brasilianer Edu Dracena og Diego Lugano, mens Önder Turaci har plads i højre side.

Midtbane:

Inde på midten er Appiah og Alex de helt store stjerner. Appiah er jernhunden og den defensive af de to, mens Alex står for det offensive spil. På den ene af fløjene husere teknikeren, Mehmet Aurelio, som er oplæggeren til mange mål. På den anden fløj spiller engelsk-tykeren Kazim Kazim som oftest.

Angreb:

Oppe foran er serberen Mateja Kezman sammen med Deivid et frygtindgydende angreb. De har begge en usædvanlig giftig målnæse og har i alle deres år i professionel fodbold scoret bunkevis af mål.

Profiler:

Mateja Kezman:

Født: 12. april, 1978

Nationalitet: Serber

Tidligere klubber: PSV, Chelsea, Atletico

Kezman er en meget omvandret spiller. Siden hans unge dage i Smederevo, har han været i flere forskellige storklubber, herunder Chelsea og Atletico Madrid. I de storklubber blev han aldrig den succes, som han var i den hollandske klub PSV Eindhoven, hvor han spillede 153 kampe i alt, med imponerende 111 mål, et gennemsnit som er uhyggelig højt. Det fik diverse storklubber til at spærre øjnene op for den lynhurtige serber. Det fik Chelsea til at hive den store pengepung frem og de lagde mange penge på bordet for Kezman, der aldrig blev den store succes. Han blev for omtrent samme beløb sendt videre til Atletico Madrid. Det blev til en sølle kamp, inden han blev plaget af skader som ødelagde hans ophold. Nu er han så havnet i den største klub i Tyrkiet, hvilket passer hans hidsige temperament fint, og så må tiden vise om han virkelig kan blomstre op igen, og måske ramme samme høje niveau, som han tidligere har befundet sig på.

Roberto Carlos

Født: 10. april 1973

Nationalitet: Brasilianer

Tidligere klubber: União São João, Palmeiras, Inter Milan, Real Madrid

Roberto Carlos er en helt speciel fodboldspiller. Han har været med til at vinde verdensmesterskabet med Brasilien og har et utal af andre medaljer, som han gennem sine 11 succesrige år i Real Madrid, har vundet. Heriblandt fire mesterskaber og tre Champions League-triumfer. Hans 11 år i Real Madrid bød på imponerende 512 kampe i den hvide dragt, og i sine 370 kampe i ligaen, formåede han at sende bolden i kassen 46 gange. Det skyldes hans utrolig stærke venstreben, som er frygtet af mange og elsket af flere. Hans mest berømte mål er et frisparksmålet mod Frankrig, hvor han drejede bolden ”den forkerte vej” rundt om muren, med venstre yderside.

Nu må han prøve at vinde hjerterne i Fenerbahce, som han har gjort det i Brasilien og i Real Madrid. Alt tyder på at han gør det, en toårig kontrakt, med yderlig option på et år, er indtil videre skrevet under, men det hele handler om hvor lang tid hans ben kan holde, da han er rundet de 34 år.

Konklusion:

I denne hjemlige liga er forventningerne og kravet blandt fansene, at man vinder mesterskabet, ellers bryder helvede løs. Fenerbahce har da helt bestemt også kvaliteterne til at vinde det igen og de er helt sikkert med helt fremme indtil sidste spillerunde. Ude i Europa kan der ikke være de store forventninger til holdet. De kan spille frit fra leveren og bevise at de har klassen til at være med. Det bliver spændende at se hvor langt de går.

Skrevet af Mads DegnKommentér

En kommentar til “CL-gennemgange: Fenerbahce SK

  1. Peter Bruun siger:

    En udemræket artikel, men hvis man er fan af klubben, vil man som det første se rødt og eksplodere i vrede, hvis man ser beskrivelsen af farverne på dragten. det er en lækker detalje at trøjen er stribet, men når så farverne er forkert beskrevet, så hjælper det ikke. Jeg skal da gerne indrømme at i en hvis lys kan de virke sorte, men farverne er altså blå / mørkeblå og gul. ikke sort.

    en god neutral artikel, dog er jeg ærgelig over hvor lille en beskrivelse der om holdet, når nu resten af artiklen er virklig godt beskrevet. den kommer godt rundt og konklusionen er meget rammende.Top-menu
Menu