Наши партнеры

MenuCL-gennemgange: FC Barcelona

FC Barcelona

Fakta:

Grundlagt: År 1899

Dragtfarver: Bordeaux rød og mørkeblå

Manager: Frank Rijkaard

Født: 30. september 1962

Nationalitet: Hollænder

Tidligere klubber:

Holland: 1998-2000

Sparta Rotterdam: 2001-2002

Stadion: Camp Nou

Kapacitet: 112.000

Bedste præstation i Champions League:

Mestre i 1991/92 og 2005/06

Barcelonas præstationer indtil nu:

La Primera Division:

Når kravet er guld, for en storklub som Barcelona, må denne sæsons hidtidige resultater i den hjemlige liga, betegnes som skuffende.

Problemerne har primært været på udebane, hvor man statistisk set, kun er nr. seks i skrivende stund. De skuffende udebaneresultater blev nogenlunde kompenseret med det uindtagelige Camp Nou, men da ærkerivalerne fra Real Madrid kom på besøg lillejuleaften, indkasserede katalanerne deres første hjemmebanenederlag, og en gylden mulighed, for kun at være et point fra madrilenerne, blev forvandlet til et syvpoints forspring til Madrid, som endnu er intakt.

Champions League:

Barcelona vandt overbevisende gruppe E i Champions League, med henholdsvis fire og syv point ned til 3. pladsen. Igen var der tale om et uindtageligt Camp Nou, hvor man nemt udraderede modstanderne, og reelt sikrede sig den videredeltagelse. Men også udebanehistorien er den samme. Både mod Rangers og Lyon tabte man point, og et svagt Stuttgart-hold, var uheldige med ikke at hente mindst et point, blandt andet med tre skud på stolpen.

1. pladsen betød, at man kun kunne møde 2’ere fra andre grupper, hvilket udelukkede en del gode modstandere, hvilket formentlig gav flere overkommelige modstandere. Modstanderen der kom op af bowlen, må bestemt betegnes som sidstnævnte, for med trækningen af Celtic, har man fået et af de dårligst tilbageværende hold, og en på papiret forholdsvis nem vej til kvartfinalen.

Sammenligning:

Sammenligner man de to turneringer, får man klart billedet af, at holdet har problemer på udebane og at Camp Nou er en borg, der næsten kan klare ethvert angreb. En dårlig tendens, og en tendens der skal ændres på, hvis der skal hentes nogen pokaler hjem.

Analyse af Barcelona:

Barcelona må klart betegnes som en af de tunge drenge i Champions League. Man tog titlen for to år siden, og det var en skuffelse, at man ikke kunne gentage bedriften sidste år. Igen i år vil det formentlig være en skuffelse, hvis man ikke formår mindst at nå semifinalen, især med det hold man har på papiret.

Umiddelbart ligger Barcelonas største styrker helt fremme, med navne som Henry, Ronaldinho, Messi, Eto’o, Gudjohnsen, Bojan og Dos Santos.

Men bagved de forreste, har Barcelona en mindst lige så stor styrke, hvis ikke større.

Pasningssikre Xavi, tekniskdygtige og hurtige Iniesta, den intelligente oplægger Deco, fysisk stærke Yaya Touré, samt Marquez, der både kan spille i forsvaret og som defensiv midtbane, udgør en eminent midtbane og er nøglen til sejr. Når midtbanen kan kontrollere spillet gennem hele kampen, og neutralisere modstanderen, er det mest af alt et spørgsmål om, hvor stor sejren bliver.

Barcelonas svage punkter kommer frem på udebane. Når man er oppe imod et hold, der formår at presse Barcelona, kommer man nemt i problemer, hvilket både er vist i La Primera Division, og Champions League. Forsvaret har især sårbare i luftspillet og på dødbolde. Dette inkluderer også målmand, Victor Valdes, der endnu ikke, er på højde med de bedste målmænd i verdenen.

Målmænd:

Målmandsposten er bestemt ikke en position, hvor kæben går af led af begejstring. Førstemålmand, Victor Valdes, der kommer fra egne rækker, kan umiddelbart ikke betegnes som værende i samme gruppe som Casilias, Buffon, Cech, Van der Sar m.fl.

Ikke desto mindre er Valdes kun 26 år, og kan derfor stadig udvikle sig, og vogte buret for Barcelona mange år endnu.

Som 2. målmand har man fået en rutineret reserve for Valdes. Man har lejet Celta Vigo-målmanden, José Manuel Pinto, som har spillet for Celta siden 1999. For to siden, vandt Pinto Zamora-prisen, som går til det holds målmand, der har lukket færrest mål ind.

Forsvaret:

I år styrkede Barcelona grundigt forsvaret, med indkøbene af Gabriel Milito og Eric Abidal. To spillere med et utroligt højt niveau, som skulle hjælpe Barcelonas problemer i forsvaret.

Indkøbene har hjulpet, især med bredden på holdet, men overordnet set, har det ikke hjulpet på antallet af mål, der er kommet ind.

I højre side finder man som udgangspunkt Zambrotta, men grundet skader har både Thuram, Puyol og Oleguer været inde omkring pladsen.

Til venstre regerer nyindkøbte Abidal, og andetvalget, Sylvinho, har kun fået enkelte optræden i denne sæson.

I centerforsvaret er der en god bredde. Antallet af kampe spillet mellem Marquez, Puyol og Milito er nogenlunde lige, og det er dem, der er førstevalg. Thuram er fjerdemanden, mens Oleguer også kan spille i midten.

Midtbanen:

Dette er en af Barcelonas helt store styrker. Xavi og Iniesta har spillet samtlige kampe i år, og har været en meget vigtig del af Barcelonas startende elleve. De er begge pasningsstærke og tekniskdygtige, og leverer bolde til spillerne i den farlige offensiv, hvis de da ikke selv scorer. Det er svært at sige, hvorvidt Iniesta skal betegnes som en midtbanespiller, eller en kantspiller, da han har spillet på begge pladser, men umiddelbart må han betegnes som en midtbanespiller.

Xavi har gennem flere år været en vigtig del af Barcelona, og ikke nok med at han er pasningsstærk og tekniskdygtig, så har han også et farligt skud fra distancen.

Portugisiske Deco har før været skadet, og siden han kom tilbage, har han ikke formået at ramme helt samme form som før. Det kan man ikke sige om nyindkøbte Yaya Touré, der har vist sig som en god forstærkning på midtbanen, og med sin fantastiske fysik, supplerer han de teknisk stærke spillere godt.

Edmilson er den sidste reserve for Barcelona på midtbanen, mens unge Mark Crosas er lånt ud til Lyon.

Angrebet:

På papiret Barcelonas største styrke, men midtbanen bærer en lige så vigtig del for Barcelona. Der er en utrolig bredde oppe foran, og Rijkaard har meget at vælge imellem, selvom der i år også har været en del skader.

Pladsen i midten, som vel nok er positionen, hvor boksspilleren skal findes, er i år et kapløb mellem Eto’o og Henry. Eto’os skade i starten af sæsonen, gav chancer til den indkøbte Arsenal-stjerne, og han har kun misset syv kampe i år. Eto’o er dog kommet tilbage igen, og en af de to stjerner, må affinde sig med, at være udskifter. Ikke desto mindre kan de to angribere også spille ude på fløjene, hvor der er en utrolig bredde på holdet.

Messi, en af de vigtigste spillere på holdet, er nogenlunde fast inventar i startopstillingen ude på en af fløjpositionerne, men ellers bliver der roteret gevaldigt. For både Giovani, Bojan, Gudjohnsen og sågar Henry og Eto’o, aspirerer heftigt til en plads, mens den tidligere verdens stjerne, Ronaldinho, har været ramt af skader, og ikke vist sin tidligere styrke, når chancen har budt sig.

Profiler:

Lionel Messi:

Fakta:

Født den 24. juni, 1987.

Nationalitet: Argentiner

Tidligere klubber: Ingen

En af verdens bedste spillere er blot 20 år, og har kun spillet omtrent fire år som professionel.

Alle med bare den mindste interesse i fodbold, kender efterhånden Lionel Messi.

Den lille argentiner kom til Barcelona som 13-årig, efter at have fået konstateret en vækst-sygdom. Barcelona lovede at betale udgifterne, for behandlingen af den unge argentiner, hvis han valgte at spille for Barcelona.

Der er ingen tvivl om, at det er en beslutning, Barcelonas ledelse ikke fortryder i dag, for med Messi har man en af verdens bedste spillere. Med sin hurtighed og dribleevner, kan han give problemer til ethvert forsvar, samtidig med, at han har en fremragende skudteknik, og kan levere gode afleveringer.

Eventuelle problemer for Messi, kan komme i det mentale pres. Han er kun 20 år, men holdets kreative spil afhænger meget af ham, og spørgsmålet er, hvor godt han kan håndtere sådanne situationer endnu.

Ikke desto mindre, er der ingen tvivl om, at Messi går en lys fremtid i møde. Formår han at holde dette niveau, bliver han en stor profil mange år ud i fremtiden, og vil komme op i samme gruppe, med legender som Pele, Van Basten, Maradona m.fl.

Netop Maradona er manden, han bliver sammenlignet med, og legenden selv mener, at Messi pt. er verdens bedste fodboldspiller.

Xavi:

Fakta:

Født den 25. januar, 1980

Nationalitet: Spanier

Tidligere klubber: Ingen

Bag de fantastiske driblinger og spektakulære scoringer, ligger en mand, der fordeler spillet med sine exceptionelle pasningsevner og teknik.

Det er ikke fordi, Xavi er en mand, ingen kender til, og ingen ros får, men der kan ikke være tvivl om, at folk som Ronaldinho, Henry og Messi, er navnene der bliver nævnt, når de fleste skal nævne de største stjerner hos Barca.

Dette er til dels rigtigt, men Xavi har mindst en lige så stor andel af æren, som de førnævnte spillere.

På midtbanen kontrollerer Xavi spillet, og fordeler boldene til dem oppe i front. Han er en vigtig spiller for Barcelona, og der er ingen andre der kan udfylde hans rolle.

Xavi har gennem hele sin karriere spillet for Barcelona. Han er blevet betegnet som den naturlige arvtager for legendariske Josep Guardiola, og har allerede spillet over 250 kampe for Barcelona, i en alder af 27 år. Også på landsholdet er han uundværlig, og har samme rolle som hos Barcelona.

Xavi har før haft problemer med skader, og da han blev alvorligt skadet i knæet, seks måneder før VM 2006, var det et stort tab for Spanien. Dette er umiddelbart Xavis største svaghed, for han er forholdsvis spinkel, og en meget fysisk hårdt spillende modstander, er ikke Xavis yndlingscocktail.

Konklusion

Barcelona kan nå langt, men problemerne på udebane taler imod, at de kan gå hele vejen. Med lidt held, og uden de samme problemer udenfor Camp Nou, kan Barcelona til gengæld gå hele vejen. Bredden i truppen gør, at de kan klare både La Primera Division og Champions League på samme tid, og man har næsten to klassespillere på hver position.

Første modstander hedder Celtic, hvilket er en overkommelig opgave, men man skal være på vagt, når man gæster Skotland. Celtic tog alle deres ni point på hjemmebane, og taber man med 2-3 mål, er det svært at sige, om Barcelona kan klare det.

En semifinaleplads, må være et krav for Barcelona, men det kan blive meget svært, hvis ikke man spiller bedre på udebane. Det er nøglen til succes for catalanerne.

Skrevet af Danny LiuKommentér

En kommentar til “CL-gennemgange: FC Barcelona

  1. Peter Bruun siger:

    hvis jeg havde mere end 2 tommelfingre ville jeg også vende dem op ad, fantastisk god artikel. måske ikke helt neutral men tæt på 🙂Top-menu
Menu