Наши партнеры

MenuCL-gennemgange: Celtic FC

Celtic FC

Fakta:

Grundlagt: År 1888

Dragtfarver: Grøn og hvid

Manager: Gordon Strachan

Født: 9. februar 1957

Nationalitet: Skotte

Tidligere klubber:

Coventry 1996-2001

Southampton 2001-2004

Stadion: Celtic Park

Kapacitet: 60.355

Bedste præstation i Champions League:

Mestre i 1966/67

Celtics præstationer i denne sæson:

Premier League:

Efter at have været suveræne i den skotske Premier League siden 2003/2004, ligner det nu for alvor et tæt kapløb om titlen mod de evige Glasgow-rivaler fra Rangers. Celtic indtager en øjeblikkelig andenplads i Premier League, og har ud over forsmædelige nederlag til Inverness og Hibernian, måtte indkassere et Old Firm-nederlag på hele 0-3. The Bhoys må derfor siges, at være under pres, her hvor sidste halvdel af sæsonen netop er gået i gang.

Champions League:

Celtic avancerede fra Gruppe D via en andenplads i gruppen efter Milan, og formåede lige præcis at holde Benfica og Shaktar Donetsk bag sig. Præstationerne i den tætte gruppe var ikke imponerende, men højdepunktet for Glasgow-klubben må være hjemmesejren over de forsvarende mestre, da Scott McDonald sænkede Milan med et sidste minut-mål. Sejren viste sig at være afgørende i sidste ende, og sikrede Celtic videre deltagelse, på trods af hele tre nederlag.

Sammenligning:

Det virker som om, man kan aflæse på de europæiske resultater, at der i år er større konkurrence fra lokalrivalerne Rangers i den hjemlige liga. Men selvom der måske skal bruges flere kræfter hjemme i Skotland, har Celtic alligevel formået at kæmpe sig videre fra en stærk gruppe, hvor ingen endte som prügelknappe, og udfaldet sagtens kunne have endt anderledes.

Analyse af Celtic:

Det skotske landshold var i efteråret tæt på at kvalificere sig til EM, og blev først og fremmest kendt for sine store fighterhjerter og vilje til at vinde, og det er netop også disse dyder Celtic skal håbe på, hvis det skal blive til mere end de to kampe mod et stærkt Barcelona-hold i den første knockout-fase. Selvom Celtic er begavet med enkelte individualister, som de teknisk dygtige Nakamura og McGeady, er skotterne først og fremmest et hold, der skal kæmpe samlet, og netop manglen på spillere, der kan udfordre på egen hånd, kan vise sig at blive stopklodsen allerede i kampene mod Barcelona. Celtic er derfor på udkig efter offensive spillere i januars transfervindue.

Holdet:

Målmænd:

Celtics klare førstevalg på målmandsposten er polakken Artur Boruc, som sidder sikkert på pladsen, mens Marc Brown varmer bænken.

Forsvaret:

Celtics forsvar er kendt for sin kompromisløse stil, hvilket i hvert fald i den hjemlige liga medvirker til, at holde modstanderne væk. Celtic har sammen med Rangers de bedste forsvar i den hjemlige liga. Også i Champions League ser det fornuftigt ud. Et enkelt mål er der i gennemsnit gået ind i hver kamp, hvilket John Kennedy, Stehen McManus, Lee Naylor og co. vel godt kan være tilfredse med. Alligevel har manager Strachan valgt, at forstærke forsvaret med Sevillas fejlkøb, tyskeren Andreas Hinkel, der skal forstærke højresiden.

Midtbanen:

Thomas Gravesen varmer bænken i Everton efter blot et enkelt år i Celtic, men selvom danskeren aldrig blev det store hit hos Strachan, er den skotske midtbane stadig meget stærk. Især japanske Nakamura og skotternes egen Aiden McGeady er de kreative kræfter på Celtic-holdet, og generelt er midtbanen godt besat med masser af spillere, der kan rotere, hvilket også har været nødvendigt i denne sæson, hvor Celtic har været hårdt ramt af skader.

Angrebet:

Celtic mistede sidste sæson den hurtige angriber Kenny Miller, der skiftede til Derby i England. Ind er i stedet kommet Scott McDonald fra Motherwell. Han har gjort et godt indtryk i sin første halvsæson og er topscorer i Premier League med 14 mål i 18 kampe. Sammen med hollænderen Jan Vennegoor of Hesselink udgør han en farlig frontduo, og han har dermed tvunget Maciej Zurawski ud på bænken, hvilket polakken ikke er helt tilfreds med, hvorfor han har ytret ønske om et klubskifte. Skulle det lykkes for Celtic at holde fast i Zurawski vil det derimod betyde, at der er en god angriber at skifte med i tilfælde af skader.

Profiler:

Shunsuke Nakamura:

Født: 24. juni, 1978

Nationalitet: Japaner

Tidligere klubber:

Yokohama Marinos: 1997-2002

Reggina: 2002-2005

Den vævre japaner er det nærmeste man kommer på en superstjerne i det skotske. Med sit fantastiske overblik fungerer han som spilfordeler fra sin plads på højre midtbane. Nakamura står for alle dødbolde hos The Bhoys, og han har ofte både lagt op til, samt selv scoret mål på den konto. Ud over sparketeknikken er han kendt for sine snævre driblinger og kælne boldbehandling. Selvom Nakamura i flere omgange har været ombejlet af udenlandske klubber, har Celtic formået at holde på profilen, der sidste sæson blev kåret som den bedste spiller i Skotland. Skal Celtic have en chance i kampene mod Barcelona, kræver det en Nakamura i topform, og japaneren er også godt på vej tilbage efter en længere skadesperiode i efteråret.

Aiden McGeady:

Født d. 4. april, 1986

Nationalitet: Irsk (oprindeligt skotte)

Tidligere klubber: Ingen

Han har endnu ikke rundet 22 år, men alligevel har Aiden McGeady spillet over 100 kampe på Celtics førstehold, og de seneste tre år er han blevet kåret som årets unge spiller i Celtic. McGeady er en sjælden type i det skotske, for det er ikke sine benknusende tacklinger eller clearinger fra feltet der får publikum til at juble. Han er derimod en super tekniker, og er flere gange blevet sammenlignet med Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo. Som Ronaldo i England er McGeady også i Skotland ofte udsat for en hårdhændet behandling, men indtil videre har han formået at holde sig fra alvorlige skader. Den unge kantspiller har underskrevet en langtidskontrakt med Celtic, men er et notorisk mål for storklubber i hele Europa hver gang et transfervindue åbner. Alligevel har McGeady udtrykt et ønske om at blive i den skotske storklub.

Konklusion:

Celtic har en måske overraskende positiv statistik mod den kommende modstander fra Barcelona. Da det skotsk-spanske møde fandt sted sidste gang i 2004, sendte Celtic Barcelona ud af UEFA Cuppen. Men selvom Celtic har gode spillere i alle kæder, hvor de især på midtbanen skal håbe på gode præstationer af fløjspillerne McGeady og Nakamura, må selv de mest optimistiske skotter se frem mod en kamp, hvor Celtics holdånd og fightervilje bliver sat på en hård prøve. Det ligner mest af alt en exit for Celtic i ottendedelsfinalen.

Skrevet af Michael ElgaardKommentér

En kommentar til “CL-gennemgange: Celtic FC

  1. Peter Bruun siger:

    en udemærket artikel, man kan måske kalde den kedelig, eller bare sikkert skrevet. virker meget rutineret skrevet.Top-menu
Menu