Наши партнеры

Menu14. december: Jon Dahl Tomasson

Fulde navn: Jon Dahl Tomasson

Født: 29-08-1976

Landskampe/mål: 102 (51)

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Solrød BK, Køge Boldklub, SC Heerenveen, Newcastle United, Feyenoord, AC Milan, VfB Stuttgart og Villarreal (udlejet)

Klubtrofæer: Æresdivisionen en gang, Super Cuppen i Holland en gang, den italienske pokalturnering en gang, Serie A en gang, UEFA Cuppen en gang, Champions League en gang, Super Cuppen i Italien og Bundesligaen en gang.

Starten på karrieren

Som seksårige startede Jon med at spille i den lokaleklub Solrød BK, der ligger nær Køge. Netop Køge skiftede Jon til, da han var ni år gammel. I 1992 fik målkongen sin debut for Køges førstehold, som dengang Jon fik sin debut, var placeret i Sjællandsserien. Jons to sæsoner som senior i Køge blev en stor succes, idet han var med til at spille holdet op i 2. Division. Succesen kan også aflæses i statistikkerne, da Tomasson i sine 55 kampe for Køge formåede at score 37 mål, hvilket svare til næsten halvandet mål pr. kamp.

Gennembruddet

Succesen i Køge og på u-landsholdene blev der lagt mærke til i udlandet. Det betød, at den danske målmaskine skiftede til SC Heerenveen i december 1994. Debuten i Heerenveen fandt dog først sted 1995-96-sæsonen, hvor Tomasson fik sit gennembrud med 14 mål i 30 kampe. Sæsonen efter skulle det vise sig det blev endnu bedre for danskeren, der fik scoret 18 mål i den sæson.

De mange mål blev der lagt mærke til i de helt store ligaer europæiske ligaer, hvor Jon endte med at acceptere Newcastles tilbud. Jons Newcastle-tid husker de fleste nok ikke, da danskeren ikke havde ret stor succes i det engelske, hvor det også kun blev til en enkelt sæson med 23 kampe og tre mål til følge. Den danske målmaskine havde indtil han kom til Newcastle bombet løs for samtlige klubber, han hidtil havde spillet for, derfor var der stor undren over, hvorfor Jon ikke fortsatte succesen over i det engelske. Svaret på, hvorfor Tomasson ikke fik succes i England skal nok findes hos Newcastles daværende manager, Kenny Dalglish, som så Jon som en boksspiller. I de andre klubber Jon havde spillet i, havde han succes som hængende angriber, men den position kom han ikke til at spille i Newcastle.

Hollandsk eventyr

Efter det mislykkede ophold i Newcastle gik turen til Holland, hvor danskeren kom til Feyenoord. Jon fik hurtigt succes igen efter det mindre gode ophold i England. Danskeren var nemlig med til at vinde Æresdivisionen og den hollandske Super Cup i sin første sæson i klubben. I 2002 lykkedes det for Jon og Feyenoord at vinde UEFA Cuppen, hvor danskeren og hans angrebsmarker Pierre van Hooijdonk, var nogle af hovedaktørerne bag den store triumf. I finalen scorede danskeren hollændernes mål til 3-1, der blev afgørende, idet den anden finalist Dortmund fik reduceret til 3-2. Efter kampen blev Jon kåret til ”man of the match”.

Støvlelandet kaldte

Den store succes i UEFA Cuppen vakte stor opsigt i fodbold-Europa. Succesen resulterede i, at Jon skiftede til den italienske storklub AC Milan op til 2002-03-sæsonen. Tomasson fik ikke lige så meget spilletid som i Feyenoord, men alligevel formåede han, at score mange mål som indskifter. Jons første titel i det italienske kom hurtigt, da Milan i 2002-03-sæsonen vandt den italienske pokalturnering. Sæsonen efter blev en af de bedste for Jon, da han fik scoret 12 mål i Serie A, som AC Milan endte med at vinde. I den efterfølgende sæson formåede den italienske storklub, at kvalificere sig til Champions League-finalen, der endte i straffesparkskonkurrence, hvor Tomasson scorede, men det var ikke nok til at Milano-klubben vandt.

Turbulente sæsoner

I sommeren 2005 skiftede Christian Vieri til Milan, hvilket blev for meget for Tomasson, som kunne se frem til ikke at få ret mange minutter på banen i den kommende sæson. Derfor skiftede den danske angriber Milan ud med tyske VfB Stuttgart, hvor Jesper Grønkjær også var skiftet til. Skiftet til Stuttgart blev dog ikke den ventede succes, hvorfor han i januar 2007 blev udlejet til spanske Villarreal. Villarreal blev dog heller ikke stedet, hvor Jon fik sin karriere på rette kurs, derfor skiftede Jon i sommer tilbage til hollandske Feyenoord, hvor han stadigvæk spiller i dag.

Landsholdskarrieren

Jons landsholdskarriere startede den 29. marts 1997 i en landskamp mod Kroatien. Det var dog først under kvalifikationen til EM i 2000, at Tomasson slog sit navn fast på landsholdet. I kvalifikationen scorede måltyven seks mål i syv kampe, og var derfor en af det væsentligste grunde til, Danmark kom med til EM i Holland og Belgien. På landsholdet spillede Jon hængende angriber bag Ebbe Sand, og det makkerpar skulle vise sig at blive en stor succes.

Ved VM-slutrunden i Japan og Korea fortsatte den danske 9’er sin succes, da han scorede fire mål, inden Danmark blev slået ud af England. Succesen på landsholdet fortsatte til næste slutrunde i 2004, hvor Tomasson fik scoret tre mål i fire kampe, og senere hen kom på turneringens all star-hold. Den dag i dag har Jon stadigvæk en stor betydning for landsholdet, som han er anfører på, og han har en af nøglerollerne på holdet. Med sine 102 landskampe og 51 mål er han en af dem med allermest erfaring, derudover er han et mål fra at tangere Poul “Tist” Nielsens scoringsrekord på landsholdet med 52 scoringer.

Skrevet af Patrick AndersenKommentérTop-menu
Menu