Наши партнеры

MenuRomário, Brasilien

Fulde navn: Romário de Souza Faria

Født: 29. januar 1966

Landskampe/mål: 85 (71)

Verdensmesterskaber: 1994

Copa America: 1989

Klubber: Vasco da Gama, PSV Eindhoven, FC Barcelona, Flamengo, Valencia, Fluminense, Al Sadd SC, Miami FC, Adelaide United

Kampe/mål i alt: 1033 (831) – Karriere endnu ikke afsluttet.

Klubtrofæer:

Vasco da Gama: Campeonato Carioca – 1987, 1988. Mercosur Cup – 2000, Brasilienske 1. division – 2000.

Flamengo: Campeonato Carioca – 1996, 1999. Mercosur Cup – 1999.

PSV Eindhoven: Hollandske Pokalturnering – 1989. 1990. Æresdivisionen – 1989, 1991, 1992.

FC Barcelona: Primera Division – 1994.

De første år

Brasilianske Romário de Souza Faria blev født i Rio de Janeiro, og startede sin professionelle fodboldkarriere i Vasco da Gama i året 1985. Her nåede han at vinde to statsmesterskaber i 1987 og 1988 inden talentspejderen for den hollandske klub PSV Eindhoven, Piet de Visser, fik øjnene op for brasilianernes store talent. Romário blev straks hentet til Holland, hvor et fem år langt ophold ventede.

Gennembruddet

I PSV tog karrieren fart. Romário vandt således det hollandske mesterskab tre gange, samt den hollandske pokalturnering to gange. Herefter gik turen til den spanske storklub, FC Barcelona, der havde fornøjelsen af at have brasilianeren på holdet i to sæsoner. I Barcelona spillede han sammen med en række andre topspillere. Blandt andet var danske Michael Laudrup på daværende tidspunkt også en del af den catalanske klub. I Spanien hjalp han klubben til at vinde mesterskabet i 1994, og han blev samtidig sæsonens topscorer med imponerende 30 mål i 33 kampe. I samme år blev han hædret som verdens bedste fodboldspiller, efter han året forinden var blevet nummer to.

1995 vendte han tilbage til Brasilien, for at spille for Flamengo. Dette ophold var kort. Året efter var han at finde i spansk fodbold igen. Denne gang i Valencia, men her nåede han blot at spille seks kampe og score et enkelt mål, inden han igen var tilbage i Flamengo. Turen gik efter en sæson dér tilbage til startklubben, Vasco da Gama, hvem han repræsenterede i tre år, inden han stod foran et nyt klubskifte. Han skiftede til Fluminense fra 2002 til 2004 dog afbrudt af et kort ophold i Al Sadd SC i 2003. Herefter skiftede Romário igen til Vasco da Gama, hvor han spillede en enkelt sæson og scorede 24 mål i 32 kampe.

I 2006 var brasilianeren i Miami FC og efterfølgende Adelaide United, inden han var tilbage i Vasco da Gama, hvem han har optrådt for i 2007. Trods en alder på 41 år har han endnu ikke trukket sig tilbage fra fodbolden. Den kontroversielle brasilianer er en levende legende, og har scoret et hav af mål i sin endnu ikke afsluttede karriere. I øjeblikket er han spillende træner i Vasco da Gama.

Landsholdet

Romário scorede ligesom på sine klubhold også en del mål på det brasilianske landshold, som han fik debut for i 1987 og spillede sin sidste kamp for i 2005. I alt fik han bolden over nettet 71 gange i de 85 optrædener han havde. Hans nok største oplevelse på landsholdet var i 1994, hvor Brasilien var med til verdensmesterskabet. Brasilien spillede de første syv kvalifikationskampe til slutrunden uden Romário. I den afgørende kamp mod Uruguay skulle Brasilien vinde, og Parreira måtte overgive sig, og kalde Romário ind på holdet. Brasilien vandt kampen 2-0 og Romário scorede begge mål. Det brasilianske mandskab endte med at stå som vindere af verdensmesterskabet, efter en sejr på 3-2 over Italien i straffesparkskonkurrence.

Over 1000 scoringer

Den 20. maj 2007 satte Romário en af de helt store, bemærkelsesværdige milepæle, da han scorede sit mål nummer 1000 i karrieren på et straffespark for Vasco da Gama i en kamp mod Sport Recife. Det er dog kun Romário selv, der har styr må alle scoringerne. Alle målene er dog ikke scoret i turneringskampe eller professionelle kampe. Brasilianerne har selv indrømmet, at mål fra opvisningskampe og lignende også er talt med. Alligevel er det en fantastisk bedrift af den efterhånden aldrende brasilianer.

Dopingindrømmelse

For nyligt indrømmede Romário et misbrug af doping. Brasilianeren forklarede, at han havde taget et præparat, der var på den forbudte liste, men at han ikke vidste det. Han forklarede, at han udelukkende havde taget det pågældende middel for ikke at tabe håret eller i bedste fald at blive gråhåret. Det var det Brasilianske Fodbold Forbund, der via et brev orienterede den aldrende stjerne om, at han var blevet testet positiv efter en kamp for Vasco da Gama mod Palmeira. Han har fået en karantæne på 120 dage, og karrieren er formentlig slut for Romário, der havde planer om at spille den uigenkaldeligt sidste kamp i starten af det nye år.KommentérTop-menu
Menu