Наши партнеры

Menu



Ferenc Puskás, Ungarn/Spanien

Fulde navn: Ferenc Puskás Biro

Født: 2. april 1927

Landskampe/mål: 85 (84)

Verdensmesterskaber: 0

Europamesterskaber: 0

Klubber: Honvéd, Real Madrid

Ligakampe/mål i alt: 529 (514)

Klubtrofæer:

Honvéd: Ungarsk mester – 1950, 1952, 1954, 1955 og 1956

Real Madrid: Spansk mester – 1961, 1962, 1963, 1964 og 1965. Europa Cup’en – 1959, 1960 og 1966

De første år – Navneændring og fader som træner

Den 2. april 1927 blev en stor dag for familien Purczeld, og senere hen for hele den ungarske befolkning. Det var nemlig dagen, hvor en ny stjerne så dagens lys for første gang. Navnet var Ferenc.

Da Ferenc var ti år ændrede faderen, Ferenc Sr., familienavnet til Puskás, hvilket i dag er velkendt for enhver ungarer. Den unge Ferenc havde også en meget fodboldentusiastisk fader, og i hans iver efter at lære sønnen nogle af de basale ting inden for fodbold gjorde, at han valgte at blive træner for sønnens hold.

Gennembruddet – Succesen i hjemlandet

Ferenc Puskás kom som 16-årig til den lokale klub Kispest AC, og som 18-årig fik Puskás debut på landsholdet. Efter 2. verdenskrig blev Ungarn en del af det kommunistiske Østeuropa, og Kispest blev til militærets hold og omdøbt til Honvéd. Da Puskás var 20 år gammel, spredte han skræk og rædsel i modstandernes forsvar – og med god grund. Det blev til hele 50 mål i sæsonen og en suveræn topscorerværdighed. Alt i alt nåede han op på en fantastisk statistik, som siger, at han scorede 358 mål i 349 kampe for Honvéd. Derudover var Puskás i høj grad manden, der sikrede de fem ligatitler, klubben vandt med ham på holdet.

I 1958 skrev Ferenc Puskás, i en alder af 31 år, under med den spanske kongeklub, Real Madrid. Succesen fra tidligere fortsatte i det spanske, og navnet Puskás blev hurtigt lært på de madrilenske tribuner. I de syv sæsoner Ferenc Puskás spillede for Real Madrid opnåede han fem spanske mesterskaber (oven i købet i træk), samt tre gange Europa Cup for mesterhold. Det skete i 1959, 1960 og 1966. Og det var ikke for sjov, at Puskás i Spanien fik tilnavnet “Den lille Kanon”. Hele 156 mål scorede den lille ungarer i blot 180 kampe – et utroligt gennemsnit i så god en klub.

Landsholdet – Stormagten Ungarn

Det var ikke kun på klubplan, at Ferenc Puskás viste sig som en ualmindelig dygtig målscorer. Også på landsholdet var han altid god for mål. Således også i debuten mod Østrig, hvor holdet vandt 5-2. Hertil hører en sjov historie: Udover debutmålet mod Østrig har han også scoret to hattrick mod skinationen. Gennem sin tid på det ungarske landshold scorede Puskás 84 mål i 85 kampe. Samtidig blev det en enkelt sejr ved OL. Det skete i Finland, hvor Ungarn besejrede Jugoslavien i finalen. Derudover var Ungarns landshold, med Puskás som den store profil, af de fleste regnet som favoritter til at vinde VM i fodbold 1954. Ungarn lagde stærkt ud med at vinde de to første kampe 9-0 og 8-3. De nåede helt til finalen, som de overraskende tabte 2-3 mod Vesttyskland.

I 1962 fik han spansk statsborgerskab, og det udnyttede han ved at spille fire landskampe for stormagten. Det blev dog uden den vanlige succes, og Puskás nettede ikke en eneste gang.

Tiden efter bolden på banen

Efter sin spillerkarriere fortsatte Puskás som træner i en lang række klubber over det meste af verden. Den længste periode i en klub var fem år i græske Panathinaikos i starten af 1970’erne. I 1993 viste Puskás den ungarske befolkning, at han ikke havde svigtet dem helt. Det var en følelse, mange ellers havde, da han optrådte for Spanien. 1993 var nemlig året, hvor den tidligere storspiller blev landstræner for Ungarn – dog uden den store succes.

I sine sidste år var Puskás sygdomsramt med Alzheimers sygdom, og han døde i 2006 efter en langvarig lungebetændelse.

Skrevet af Thomas Mørch



Kommentér



Top-menu
Menu