Наши партнеры

Menu



Lev Yashin, Sovjetunionen

Fulde navn: Lev Ivanovich Yashin

Født: 22. oktober 1929

Landskampe/mål: 78 (0)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: 1 (1960)

Klubber: Dynamo Moskva

Kampe/mål i alt: 326 (0)

Klubtrofæer:

Dynamo Moskva: Fire russiske mesterskaber, Tre pokaltitler.

En karriere i Rusland

Lee Yashin blev født i Moskva i Rusland, og startede sin fodboldkarriere i Dynamo Moksva. Han spillede hele sin professionelle karriere i netop Dynamo Moskva og opnåede 326 kampe i de 22 officielle sæsoner han spillede der. De mange sæsoner i den russiske klub gav også flere titler. Han vandt fire mesterskaber og derudover den russiske pokalturnering tre gange med Dynamo Moskva.

Vejen til det sovjetiske landshold

I løbet af sin karriere var han også en tur inden omkring ishockeyholdet i HC Dynamo Moskva. I 1953 vandt han den russiske ishockey turneringen. Han havde flere gange forsøgt at blive førstevalget på det sovjetiske fodboldlandshold, men først i 1954 blev han endelig indkaldt til landsholdet. Herfra tænkte han ikke længere på ishockey men kun på fodbold, hvor det kun gik en vej, og det var frem. Han opnåede 78 landskampe, hvor han ligesom på sit klubhold leverede flot spil i målet. I 1956 blev han olympisk mester, og i 1960 vandt han også europamesterskabet med det sovjetiske landshold. Han var med til tre Verdensmesterskaber, og han var altid klar til at råde sine holdkammerater.

Enestående redninger og sublim adræthed

Lev Yashin var en enestående keeper. Han var den eneste målmand nogensinde til at vinde Europas bedste spiller i 1963. Derudover har han gennem sin karriere reddet omkring 150 straffespark, hvilket er mere end nogen anden målmand i historien. Han leverede fantastiske præstationer, og stod altid parat til at hjælpe sine kammerater. Han spillede sin sidste kamp for Dynamo Moskva i en opvisningskamp på Lenin Stadium i Moskva foran 100.000 tilskuere. I kampen deltog stjerner som Pelé og Franz Beckenbauer.

Hædret for en fantastisk karriere

Lev Yashin døde i 1990 på grund af mange vanskeligheder efter han tidligere fik amputeret sit ene ben som følge af en knæskade. Han blev 60 år, og vil blive husket som en fantastisk målmand og en ægte sportsmand. Han har modtaget hæder for sine flotte præstationer, og er flere gange blevet hædret som den bedste målmand i Sovjetunionen. Dette skete i 1960, 1963 og 1966.

Han er uden tvivl blandt en af verdens allerbedste målmænd gennem tiden. Han har også fået kaldenavnet ”Den sorte edderkop”, da man næsten skulle tro han havde otte arme, med de fantastiske redninger han hev frem af ærmet. Ikke mange kan måle sig med Yashin og hans fantastiske redninger. Han var en fremragende keeper.

Skrevet af Pernille Nielsen



Kommentér



Top-menu
Menu