Наши партнеры

MenuOptakt: Carling Cup-finalen

Engelsk fodbold

Årets første engelske trofæ bliver uddelt i dag, når Tottenham og Chelsea tørner sammen i Carling Cup-finalen på Wembley. Mens Chelsea efterhånden er forvænt med pokalsejre, har Spurs ikke hjemtaget et trofæ siden Allan Nielsen i 1999 sikrede klubben en finale-sejr over Leicester. Det er derfor også et London-derby med favoritværdigheden hos nyrige Chelsea, der fløjtes op klokken 16.00.

Det er to London-mandskaber der på hvert sit plan ikke har levet op til forventningerne i denne sæson, og en sejr i dagens finale vil derfor kunne rette op på helhedsindtrykket. Selvom der er tale om den mindste pokalturnering, Liga Cuppen, er der stadig stor prestige i at kunne kalde sig pokalmester. Ikke mindst for de to managers, der begge er kommet til efter trænerfyringer i løbet af sæsonen, vil det give point på popularitetskontoen.

Forventningerne til finalen stiger yderligere i kraft af de to klubbers geografiske placering. Det er to ærkerivaler fra henholdsvis det nordlige og sydvestlige London der mødes på nationalstadionet Wembley, og der forventes udsolgt til derbyet i dag.

Vi vil her se nærmere på de to holds styrker og svagheder, og se tilbage på vejen til finalen for henholdsvis Tottenham og Chelsea.

Tottenhams vej til finalen:

3. runde: Tottenham – Middlesbrough 2-0 (Målscorere: Garreth Bale, Tom Huddlestone)

4. runde: Tottenham – Blackpool 2-0 (Målscorere: Robbie Keane, Pascal Chimbonda)

Kvartfinale: Manchester City – Tottenham 0-2 (Målscorere: Jermaine Defoe, Steed Malbranque)

Semifinale, første kamp: Arsenal – Tottenham 1-1 (Målscorer: Jermaine Jenas)

Semifinale, anden kamp: Tottenham – Arsenal 5-1 (Målscorere: Jermaine Jenas, Nicklas Bendtner (selvmål), Robbie Keane, Aaron Lennon, Steed Malbranque)

Tottenham har haft en overraskende nem vej til finalen, på trods af nogle svære modstandere undervejs. Hele tre Premier League-hold er slået ud på vejen, mest overraskende selvfølgelig storsejren over London-rivalerne fra Arsenal.

Carling Cuppen er i England kendt som den lille pokalturnering, og er vel nok den mindst prestigefyldte af pokalerne, hvorfor mange af Premier League-mandskaberne vælger at spare førsteholdsspillere og give de unge talenter chancen i turneringen. Det har dog ikke i lige så høj grad været tilfældet for Tottenham, der har satset stort på at nå langt i turneringen, og det har givet pote, i form af en imponerende række af resultater over stærke mandskaber, og Juande Ramos’ mandskab har blot indkasseret to mål i de fem kampe til finalen.

I forsøget på at hente det første trofæ til White Hart Lane i ni år, skal Tottenham på igen at ramme dagen, som i den anden semifinalekamp mod Arsenal, hvor alt gik op i en højere enhed. Samtidig med at Chelseas farlige offensiv skal stækkes, skal Spurs egen offensiv holde samme høje niveau som tidligere i turneringen.

Tottenhams store force i turneringen har været bredden, og målene er da også kommet fra både forsvar, midtbane og angreb. I januar måneds transfervindue sagde Tottenham farvel til en af klubbens angribere, Jermaine Defoe, der nu spiller for Portsmouth, mens forsvaret tll gengæld er blevet forstærket af Jonathan Woodgate, som forventes at starte inde i dagens brag.

Selvom Tottenham i Carling Cuppen har gjort det godt og har spillet stabilt, er netop stabiliteten holdets svaghed. I Premier League har holdet været alt for svingende, og på en dårlig dag har spurvene svært ved at finde motivationen. Managerskiftet i november måned har dog rettet gevaldigt op på præstationerne, og selvom holdet Tottenham stadig ligger midt i tabellen, har Juande Ramos hentet betydeligt flere sejre end Martin Jol formåede i efteråret. De hvidklædte spillere kan ligeledes finde motivation i, at Ramos er formidabel til at lede sine klubber til pokalsejre, da det to gange blev til UEFA Cup-guld, da Ramos stadig var at finde i Sevilla.

Chelseas vej til finalen:

3. runde: Hull City – Chelsea 0-4 (Målscorere: Scott Sinclair, Salomon Kalou x2, Steve Sidwell)

4. runde: Chelsea – Leicester 4-3 (Målscorere: Frank Lampard x3, Andrei Schevchenko)

Kvartfinale: Chelsea – Liverpool 2-0 (Målscorere: Frank Lampard, Andrei Schevchenko)

Semifinale, første kamp: Chelsea – Everton 2-1 (Måscorere: Shaun Wright-Phillips, Joleon Lescott (selvmål))

Semifinale, anden kamp: Everton – Chelsea 0-1 (Målscorer: Joe Cole)

De forsvarende Carling Cup-mestre har haft en mere bumpet vej til finalen, og var tæt på at ryge ud allerede i fjerde runde, da Championship-holdet Leicester førte indtil tre minutter før tid, da først den dyre reserve Shevchenko udlignede og siden Frank Lampard headede sejrsmålet ind i overtiden. Siden blev det til en sejr over et reservespækket Liverpool-hold og to smalle sejre over Everton, der banede vejen for Chelseas deltagelse på Wembley. Så uden at imponere har Avram Grants tropper fået muligheden for at vinde pokalen for tredje gang på fire år.

Finalepladsen er i høj grad sikret på grund af Chelseas brede trup, da træner Grant har benyttet masser af marginalspillere, der normalt ikke får så meget spilletid i Premier League. I flere omgange har en frelsende fod fra rutinerede Lampard dog været nødvendigt, men når finalen fløjtes op i dag, bliver der ikke sparet på førsteholdsspillerne, da Avram Grant stadig tror på muligheden for at hjemføre hele fire trofæer, nemlig Liga Cuppen, Premier League, Champions League og FA Cuppen.

Hvilke elleve spillere der bliver udvalgt til at starte i den første finale på det nye Wembley, er dog uvist til det sidste, da Grant holder kortene tæt til kroppen, og i de sidste to kampe har skiftet elleve spillere ud i startopstillingen. Med den stærke trup han råder over, er der da også råd til at rokere, og der spekuleres i at nøglespillere som Frank Lampard og John Terry ikke kommer i kamp.

Netop de mange turneringer Chelsea stadig er deltagere i, kan vise sig at blive en udfordring for Avram Grant, for holdet skal sammensættes rigtigt for ikke at overbelaste spillerne, med det tætte program der venter i foråret.

Facts om kampen:

Kampen er den 48. Liga Cup-finale, og den første på det nye Wembley Stadion.

Vinder Chelsea, er de det første hold til at forsvare titlen, siden Nottingham Forest i 1990.

Chelsea har vundet finalen fire gange, mod Tottenhams tre. Sidste gange Spurs vandt, var da Allan Nielsen scorede det enlige mål i 1999 i finalen mod Leicester.

De to hold har mødt hinanden i Liga Cuppen seks gange, med tre sejre til Chelsea, to til Tottenham og en enkelt uafgjort kamp til følge. Det seneste møde var i semifinalen i 2002, da Tottenham efter et 1-2 nederlag i den første kamp, vandt med hele 5-1 i returopgøret, præcis som dette års anden semifinale mod en anden ærkerival, Arsenal.

Petr Cech, Ricardo Carvalho, Claude Makelele og Didier Drogba har alle chancer for at tangere rekorden for flest Liga Cup-trofæer for udenlandske spillere, hvis de vinder deres tredje pokal i dag. Rekorden indehaves af Liverpools legendariske målmand, Bruce Grobbelaar.

Forventede startopstillinger:

Tottenham Hotspur: Robinson – Hutton, King, Woodgate, Chimbonda – Lennon, Zokora, Jenas, Malbranque – Keane, Berbatov.

Chelsea F.C.: Cech – Ferreira, Carvalho, Terry, Bridge – Essien, Ballack, Lampard – Wright-Phillips, J. Cole – Drogba.

Totalbold.dk’s bud på kampen:

Dagens finale på Wembley er et London-opgør der tegner aldeles spændende. Selvom afstanden i Premier League ikke tegner et billede af et lige opgør, er der altid andre ting der spiller ind, når der pludselig står pokalfodbold på programmet. Tottenham er stadig med i UEFA Cup, men er nok yderst opsatte på at hente en pokal på hjemlig grund, da de andre engelske trofæer er uden for rækkevidde. Samtidig er spillerne ekstra opsatte når det gælder et brag mod ærkerivalerne. Chelsea må derimod, på trods af ambitioner om at vinde alle fire turneringer, have Liga Cuppen som laveste prioritet, og skal koncentrere sig for ikke allerede nu at se frem mod de kommende opgaver. Alligevel må holdet fra Stamford Bridge, i kraft af sin brede trup, bære favoritrollen på sine skuldre. Vi tror på en 2-1-sejr til Chelsea.

Skrevet af Michael ElgaardKommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*Top-menu
Menu