Наши партнеры

MenuKæmpe EM-finale-optakt: Tyskland – Spanien

I morgen aften klokken 20:45 sparkes årets sidste EM-affære i gang. Kampen bliver afslutningen på en fantastisk EM-slutrunde, der har budt på overraskelser, skuffelser samt mange flotte detaljer og verdensklasse scoringer. Dette års EM-finale skal afgøres mellem Tyskland og Spanien, og vi bringer dig i stemning, med denne store optakt.

Indledning:

Efter 30 flotte fodboldkampe er vi så nu noget til den endelige dyst, som gerne skal være klimakset, når denne store fodboldturnering rundes af. Og det ser på forhånd ud til at være ganske spændende og jævnbyrdig duel, når Tyskland denne søndag møder Spanien i EM-finalen.

For Spanien er det endelig lykkedes at spille sig til finalen i en stor international turnering. År efter år, og slutrunde efter slutrunde har de ellers på papiret fremragende spaniere skuffende måtte se sig slået ud, inden det for alvor blev sjovt, enten på egne fejl, modstanderens kynisme eller dommerens fejlskøn. Man skal således helt tilbage til 1984 for at finde sidste gang, at Spanien var helt fremme ved et stort mesterskab, da de dengang tabte EM-finalen til værterne fra Frankrig, og man må dykke endnu 20 år længere ned i fodboldhistoriebøgerne for at finde Spaniens hidtil eneste triumf på grønsværen, da man i 1964, også ved et EM i fodbold, formåede at besejre det daværende Sovjetunionen med 2-1. Men nu er Spanien igen i en EM-finale, klar til at sørge for at den enlige titel fra 1964 bliver gjort selskab i fodboldforbundets pokalskab, og umiddelbart ser chancerne gode ud. Holdet har været blandt det bedst spillende gennem hele dette års EM, og hvis man kan holde niveauet også i finalen, uden at nerverne tager overhånd, så ligner de mere end en værdig modstander for Tyskland.

Lige så klichéfyldt historien om de evigt skuffende spaniere er, ligeså klichéfyldt er den evige myte om et tysk hold, som uden overhovedet at imponere alligevel spiller sig finalen. Og hvis spanierne for denne gang har punkteret deres myte, så lever den om tyskerne videre i bedste velgående, da ”Nationalelf” stadig mangler fuldkommen at overbevise om deres evner og kvaliteter. Ved VM på hjemmebane for to år siden var der ingen tvivl om, at der var sket et skifte på det tyske landshold, som med 180 kilometer i timen, og sprudlende angrebsfodbold, farede derudaf i modsætning til tidligere tiders kolde og kontante afregning. Her, to år efter, er grundstammen fra dengang næsten uden undtagelse intakt, men hvor tyskerne for to år siden kom med ny energi og mentalitet i forhold til den førnævnte, effektive maskinbold, så er det som om, at det stadigt unge tyske hold ved denne slutrunde har besluttet sig for, at man nok bliver nødt til at leve op til fordums dyder og nærmest kyniske marcher mod den ene finale efter den anden. Således mangler det tyske hold stadig at spille en kamp, hvor man står tilbage med en følelse af, at her var et sandt vinderhold. Men ingen kan tage fra dem, at de endnu engang står i en finale, hvor chancerne for en sejr ser nogenlunde ud, hvis man endnu engang kan slå effektivitetsmotoren til, ligesom man gjorde mod Portugal, Østrig og Tyrkiet.

Der er altså lagt op til en ganske spændende og intens kamp, når Roberto Rosetti klokken 20:45 søndag aften fløjter EM-finalen i gang.

Info om stadionet:

Ernst Happel Stadion har beliggenhed i den østrigske hovedstad, Wien. Det gamle stadion blev bygget helt tilbage i 1933, men modtog i 1986 en tiltrængt renovering. Det store stadion er opkaldt efter den tidligere østrigske legende, Ernst Happel. Kort efter den nationale helts død i 1992, blev stadion omdøbt fra det tidligere Prater Stadion til det nye og nuværende Ernst Happel Stadion.

Det har ikke været nogen tilfældighed, at netop Prater Stadion blev det stadion, som legenden blev opkaldt efter, da dette stadion er det største i hele Østrig, med sine omkring 53.000 overdækkede siddepladser. Ligeledes er stadion et af de få 5-stjernede af slagsen i de to værtslande, hvorfor det næsten var en selvfølge, at det blev valgt til finalevært.

Af nævneværdige kampe har dette prægtige stadion haft rollen som vært i forbindelse med hele fem Champions League-finaler. Senest i 1995, hvor Ajax besejrede AC Milan med 1-0 i det daværende års finale.

Desuden er Ernst Happel Stadion hjemsted for flere klubber, samt det østrigske landshold.

Info om dommeren:

Roberto Rosetti kom til verden i 1967, da han blev født i den italienske by, Torino. Han indledte allerede i 1983 sin dommerkarriere og dømte sin allerførste Serie A-kamp, da han fik den ære i 1996. Herfra gik der seks år før den efterhånden godt rutinerede italiener modtog sit FIFA-emblem.

Af store kampe har Rosetti senest stået bag Champions League-semifinalen i år, hvor han desuden blev skyrost af engelsk fjernsyn, specielt for sin fantastiske evne til at holde styr på kampen. Det er dog ikke kun på banen, at Roberto Rosetti er en mand, der kan holde styr på store opgaver samt holde hovedet koldt i stressede situationer. Til hverdag er Rosetti direktør på et italiensk hospital, mens han i sin efterhånden sparsommelige fritid nyder et slag tennis eller at læse en god bog.

Italieneren har fordel af at tale tre sprog flydende. Italiensk, fransk og engelsk er alle sammen godt velbevaret i den 190 cm høje dommer, der også bag sig har et utal af slutrundekampe, som en blanding af hans deltagelse i den nuværende slutrunde, samt en rolle i dommerstaben til VM 2006.

Facts:

Tysklands deltagelser ved EM i fodbold:

1972 : Vinder

1976 : Andenplads

1980 : Vinder

1984 : Gruppespillet

1988 : Semifinalen

1992 : Andenplads

1996 : Vinder

2000 : Gruppespillet

2004 : Gruppespillet

Spaniens deltagelser ved EM i fodbold:

1964 : Vinder

1980 : Gruppespillet

1984 : Andenplads

1988 : Gruppespillet

1996 : Kvartfinalen

2000 : Kvartfinalen

2004 : Gruppespillet

Info om holdene:

”Spillende spaniere” mod ”tonsende tyskere” er stereotyper, som de to landshold ofte er blevet behæftet med. Men der er måske alligevel noget om det, for holdene har hver især næsten levet op til betegnelsen ved denne slutrunde.

Det tyske mandskab, som har nået finalen, er stort set identisk med det hold, som også vandt VM-bronze på eget græs for to år siden. Men hvor alt var fryd og gammen dengang, med et ”Nationalelf”, som sendte nationen ud i eufori, så har situationen været noget anderledes under dette EM. Man har ikke på noget tidspunkt rigtigt kunne få spillet til at køre, måske bortset fra den allerførste kamp mod Polen, og hjemme i Tyskland har den altid kritiske presse stået klar med de hvæsede knive, siden holdet tabte 2-1 til Kroatien.

Men når det ikke kører for tyske hold, så kan de alligevel altid komme igennem på dyb koncentration og effektivitet, når det virkelig gælder og man besidder den sidste smule held. Den evne har dette tyske hold åbenbart også arvet, og det beviste man endnu engang, først i kampen mod Østrig, som pinedød skulle vindes, bagefter mod kæmpefavoritterne fra Portugal i kvartfinalen, og til sidst mod Tyrkiet i semifinalen, som også blev slået ud på denne opskrift. Og nu står et tysk hold endnu engang i en finale, selvom mange vil hævde, at det ikke var fortjent.

Tyskerne håber på, at Michael Ballack i finalen vil kunne træde i karakter som den anfører og spilfordeler, som han er udset til at være, hvilket han dog til tider har haft umådeligt svært ved at være på landsholdet. Dog viste han klassen i kampen mod Portugal, og man håber så på, at han kan gentage kunststykket mod det andet hold fra den iberiske halvø. Samtidig skal Lukas Podolski og Miroslav Klose finde sammen i det glimrende samarbejde, som de tidligere har haft, men som har været umuligt at praktisere under denne slutrunde på grund af træner Joachim Löws disposition om at placere Lukas Podolskis på fløjen i stedet for oppe foran. Sidst men ikke mindst skal det noget vaklende forsvar, godt hjulpet på vej af en usikker målmand i Jens Lehmann, holde målet rent.

Det spanske hold på den anden side af banen er sammen med Portugal det teknisk mest velfunderede landshold i hele Europa. Det viser sig også i en trup, hvor der nærmest til overflod er dygtige fodboldspillere med. Træner Luis Aragonés må dog desværre for Spanien højst sandsynligt undvære EM-topscoreren, David Villa, der blev skadet i semifinalen mod Rusland. Dermed bliver det nok sæsonens topscorer i den spanske La Primera Division, David Güiza, som overtager pladsen ved siden af Fernando Torres.

Den virkelige spanske styrke ligger dog hos midtbanen, der kan mønstre den ene fantastiske spiller efter den anden. Godt nok er deres vigtigste spiller på midten oprydderen, Marco Senna, som skaber balance på holdet, men foran ham huserer folk som Xavi, Xabi Alonso, Cesc Fàbregas, Iniesta og David Silva, som med et trylleslag af en aflevering altid er gode for at lægge op til angribernes mål. Men også forsvaret har set meget sikkert ud med Carles Puyol, som bidsk blodhund og med Iker Casillas som en fremragende sidste skanse.

De forventede startopstillinger:

Tyskland:

Lehmann

Friedrich – Mertesacker – Metzelder – Lahm

Rolfes – Hitzlsperger

Schweinsteiger – Ballack – Podolski

Klose

Hold øje med Michael Ballack:

Er altid en selvfølge, når nøglespillere skal udvælges. Ballack har i denne slutrunde fået godt fat i de direkte udfordringer, som tidligere har voldt den tyske midtbanemand besvær. Derfor er Ballack en fremragende offensiv spiller. Enhver ved, at tyskeren har et af Europas bedste spark, der snildt kan afgøre finaler som den forestående mod Spanien.

Spanien:

Casillas

Ramos – Marchena – Puyol – Capdevilla

Silva – Xavi – Senna – Iniesta

Torres – Güiza

Hold øje med Marcos Senna:

Bomstærk defensiv midtbanespiller, der er hele grundstenen for Spaniens offensive kræfter og kreativitet. Holder konstant modstanderens nøglespiller i skak, hvilket også kom til kende, da en hjælpeløs Andrei Arshavin blev lukket helt ude af semifinalen. Tackler, markerer og kæmper som en drøm. Aragones’ øjesten.

Redaktionens bud på kampens resultat:

Casper Lohse:

Mine forventninger er høje til morgendagens kamp, men det har de været til mange af dette års EM-kampe efterhånden, som vi har nærmet os den store finale. Specielt offensivt og teknisk fodbold har præget denne EM-slutrunde, hvilke kendetegner udviklingen af spillet hos de europæiske storklubber.

Dette års EM-finale bliver et brag af en kamp. Omsider har spanierne fundet vej til finalen, og de virker sultne, ikke efter tapas, men efter et EM-trofæ, der kan klæde pokalskabet. Tyskerne spiller oftest resultatfodbold, men holdet besidder stadig en række spillere, der formår, at spille underholdende.

Jeg har før slutrunden blev fløjtet i gang, troet på Spanien, og det gør jeg fortsat. Spanierne ligner holdet, der stikker af sted med trofæet, hvis vi kigger på helhedsbilledet. Jeg tror på en 2-0-sejr til Spanien.

Pernille Nielsen:

Spanien har ved denne slutrunde imponeret med teknisk flot fodbold, og har endelig indfriet de store forventninger, der er til dem ved hver eneste slutrunde. I semifinalen mod Rusland var spanierne dygtige til at holde bolden i egne rækker, med sikre boldberøringer og hurtige afleveringer, der sjældent ramte forbi. Luis Aragonés har handlet taktisk godt, selvom han har mødt kritik.

Tyskland har ikke spillet nær så sprudlende fodbold, men resultaterne er gået deres vej. Tyskerne har endelig fundet deres leder i Michael Ballack, og det har været godt for holdet. Mod Portugal var indsatsten imponerende, men i semifinalen mod Tyrkiet var der svaghedstegn, hvor specielt defensiven så usikker ud.

På baggrund af overstående forventer jeg mig en fantastisk finale, hvor spanierne vil trække sig sejrrigt ud. Begge mandskaber har spillet godt, men Spanien har været det bedst spillende hold i turneringen, og jeg tror, de besejrer Tyskland med 2-1.

Philip Blüdnikow:

Jeg har personligt meget svært ved, på forhånd, at se en vinder af denne finale. Selvfølgelig kan man sige, at Spanien må være favorit i kraft af at have spillet bedre end Tyskland gennem hele turneringen, men hvor meget betød det lige for tyskerne, da de ekspederede Portugal ud i kvartfinalen?

Igen tror jeg, at tyskernes evne til at slå til bliver udslagsgivende mod et spansk hold, som burde kunne stresses, hvis de kommer bagud – noget de hidtil ikke har været i turneringen. Derfor tror jeg, at Tyskland, endnu engang, har effektiviteten og kynismen, der skal til og vinder kampen 1-0.

Mike Justesen:

Jeg tror, at det bliver en meget taktisk kamp for begge holds vedkommende. Begge hold vil gøre alt for at vinde, og derfor skal vi nok se frem til en lidt halv tam finale, som kun kan få spænding i slutningen af kampen, hvis et af holdende er bagud med ét mål.

Men jeg tror på Spanien, og det har jeg gjort lige siden EM startede. Tyskerne har dog imponerede mig, men jeg tror i sidste ende ikke at de har det der skal til, for at slå Spanien. Så mit bud er, at Spanien vinder en halv kedelig kamp med 2-0 over tyskerne.

Optakten er udarbejdet af: David Thystrup, Philip Blüdnikow og Casper Lohse.Kommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*Top-menu
Menu