Наши партнеры

MenuKæmpe CL-finale-optakt: FC Barcelona – Man. Utd.

Onsdag aften sparkes årets fodboldfest i gang, når FC Barcelona møder Manchester United i Rom på Stadio Olimpico. TotalBold.dk bringer her en kæmpe optakt, så du forhåbentligt bliver optimalt klædt på til Champions League-finalen.

Indledning:

Der resterer nu blot en enkelt kamp i denne sæsons Champions League. Stadio Olimpico i Rom danner ramme om finalen, der står mellem engelske Manchester United og FC Barcelona fra Spanien. Dette er samtidig et møde mellem mestrene fra England og mestrene fra Spanien, idet både United og Barcelona har sikret sig førstepladsen i deres respektive ligaer i denne sæson.

Manchester United vil forsøge at blive det første hold siden AC Milan i 1990 til at vinde Champions League-trofæet to år i træk, da det også i sidste sæson lykkedes for Sir Alex Fergusons mandskab at vinde titlen med finalesejr over Chelsea. Barcelona kan blive det første spanske hold nogensinde til at vinde The Treble, hvis de triumferer i finalen, da de allerede har sikret sig det spanske mesterskab og den spanske pokalturnering, Copa del Rey.

Begge mandskaber har præsteret godt i denne sæson, ikke mindst i Champions League, hvilket slutstillingerne i gruppespillet også viser. FC Barcelona vandt fire kampe, spillede en uafgjort og led et enkelt nederlag, hvilket gav 13 point og førstepladsen i gruppen, der også indeholdt Sporting Lissabon, Shakhtar Donetsk og Basel. Derudover scorede Barca 18 mål i de seks gruppekampe, mens otte blev lukket ind i den anden ende.

Manchester United gik ubesejrede gennem gruppe E, hvor det blev til to sejre og fire uafgjorte. Det var nok til at sikre De Røde Djævle førstepladsen med 10 point, hvilet var et mere end Villarreal, der endte på gruppens andenplads med ni point. Gruppens to øvrige mandskaber var danske AaB og Celtic. Manchester United scorede ikke nær så mange mål som Barcelona. Det blev til ni mål, mens man til gengæld selv kun lukkede tre mål ind.

I 1/8-finalen stod Barcelona overfor det franske storhold, Lyon. Første opgør i Frankrig endte 1-1, men i returkampen viste Barcelona sig bedst og vandt 5-2. Barcelona var dermed klar til kvartfinalen, hvor modstanderen hed Bayern München. Her viste Messi og co. ingen nåde, og de besejrede således tyskerne med 4-0 i det første opgør, hvorefter de hentede 1-1 i Tyskland. I semifinalen blev det straks mere spændende og dramatisk, da sidste års finalister fra Chelsea var modstanderen. The Blues formåede at klare 0-0 på Camp Nou, og dermed var intet afgjort inden returkampen i London. Her så Chelsea længe ud til at skulle trække det længste strå, da de tidligt i opgøret kom foran 1-0 ved Michael Essiens drømmehug, men Andrés Iniesta ville det anderledes. I kampens overtid dukkede han op og scorede til 1-1, hvilket sendte Barcelona i finalen på reglen om udebanemål.

Uniteds første modstander efter gruppespillet på vejen mod finalen var italienske Inter i 1/8-finalen. Efter 0-0 i Italien vandt United 2-0 på Old Trafford, og var dermed klar til kvartfinalen. Her skulle de forsvarende mestre møde FC Porto, og det skulle vise sig at blive en sværere opgave, end mange måske havde forventet. Det lykkedes nemlig portugiserne at spille 2-2 i Manchester, og de stod dermed med et godt udgangspunkt. Manchester United formåede at stå for presset og vandt 1-0 i Portugal. I semifinalen skulle United op imod et andet engelsk hold, Arsenal. Første kamp blev vundet 1-0 på Old Trafford, og på hjemmebane kunne Arsenal heller ikke gøre noget med United, der vandt 3-1 og dermed var klar til finalen.

Info om stadionet:

Årets finale i Champions League spilles i Rom på Stadio Olimpico, der med plads til 72.689 tilskuere er det største fodboldstadion i Italien.

Stadio Olimpico blev designet af arkitekt Enrico Del Debbio på foranledning af diktator Benito Mussolini og indviet i 1938 under navnet Foro Mussolini. Efter afslutningen på Anden Verdenskrig, hvor Italien blev invaderet af allierede styrker og Mussolini blev henrettet af kommunistiske partisaner, ændrede stadion navn til Foro Italico og siden til Stadio Olimpico.

Stadion har en del år på bagen, men har gennemgået større restaureringer i 1953, sidst i 1980´erne og igen i 2005.

På grund af sin størrelse har stadion været skueplads for mange store sportsarrangementer, blandt andet de olympiske sommerlege i 1960 og verdensmesterskaberne i atletik i 1987.

Fodboldmæssigt har Olimpico igennem årene været hjemmebane for Juventus og Torino, indtil klubberne skiftede til Stadio delle Alpi i 1990. Der er dog planer om, at Torino vil opkøbe Olimpico for igen at gøre det til sin hjemmebane.

Stadio Olimpico har desuden flere gange dannet rammen om finalekampe i europæiske turneringer, blandt andet EM-finalerne i 1968 (hvor værterne fra Italien vandt) og 1980 samt VM-finalen i 1990.

I 1977 blev finalen i Europa Cuppen spillet på Stadio Olimpico, hvor Liverpool vandt 3-1 over Borussia Münchengladbach. I 1984 havde AS Roma hjemmebanefordel, da de i finalen stod over for Liverpool, men englænderne trak det længste strå i straffesparkskonkurrencen.

Med finalen i Champions League mellem FC Barcelona og Manchester United bliver det anden gang, at Stadio Olimpico lægger græstæppe til den prestigefyldte turnering. I 1996 mødtes Juventus og Ajax i finalen, som Juventus vandt efter straffesparkskonkurrence.

Info om dommeren:

Den schweiziske fodbolddommer Massimo Busacca er manden, der skal dømme årets Champions League finale. Busacca er bedre forberedt end de fleste ville være, da han i sidste års turnering, dømte semi-finale opgøret imellem netop Barcelona og Manchester United.

Schweizeren rundede i februar de 40 år og han har mere end 10 års erfaring som FIFA-dommer. Busacca kan, udover hans mangeårige rutine, også skrive hele fem sprog på cv’et. Foruden hans naturlige italienske, snakker han også tysk, engelsk, fransk og spansk.

Seneste Champions League kamp for Busacca var da Manchester United mødte FC Porto. Den kamp plus 31 andre CL-kampe kan skrives på det sportslige cv, som også indeholder hele 77 UEFA-kampe. Både ved VM i 2006 og EM 2008 var Busacca at finde på grønsværen.

Hans største opgave og oplevelse som fodbolddommer bliver uden sammenligning onsdagens opgør, men det med finaler har han dog allerede prøvet før. I 2007 dømte han således UEFA-Cup finalen imellem Sevilla og Espanyol, som bekendt endte med en Sevilla sejr efter forlænget spilletid og straffespark.

Med sig på linjerne har Busacca sine to landsmænd, Matthias Arnet og Francesco Buragina. Fjerdedommeren er endnu en schweizer – den 38-årige Claudio Circhetta bliver manden, som skal sørge for ro og orden blandt trænerne, oplyse om udskiftninger, samt være klar til at assistere Busacca via headset, hvis en tvivlsom situation skulle opstå.

Info om trofæet:

Klubben, der vinder Champions League, vil igennem turneringen have tjent millioner og slået de største af de største europæiske klubber. Derfor er det et fantastisk øjeblik, når spilleren får mulighed for at løfte ”trofæet med de store ører” i vejret og lade sig hylde.

Siden 1956 har vinderne af de europæiske ligaer mødt hinanden i en turnering. Vi kender den i dag som Champions League, men frem til 1993 hed turneringen Den Europæiske Mesterholdsturnering. De første fem år vandt Real Madrid turneringen, og med i alt ni titler topper de da også listen over de hold, der har vundet turneringen flest gange.

Trofæet blev introduceret i 1967, hvor Real Madrid vandt turneringen, og var sponseret af den franske avis L´Équipe. Trofæet blev lavet af den schweiziske juveler, Jörg Stadelmann, og kostede 10.000 schweizer-franc. Det er lavet af sølv, 74 centimeter højt og vejer 8 kilo. I trofæet er samtlige klubber, der har vundet turneringen, blevet indgraveret.

Vinderen af turneringen kan beholde trofæet i ti måneder, inden de skal returnere det til UEFA, men klubben får dog udleveret en kopi i mindre målestok, som klubben kan beholde.

I 1968/1969-sæsonen indførte UEFA dog en ny regel, der indebar, at en klub, der havde vundet trofæet tre gange i træk eller fem gange i alt, kunne beholde trofæet. Det er sket for Real Madrid, Ajax Amsterdam, Liverpool, AC Milan og Bayern München.

Manchester United og FC Barcelona, der mødes i årets finale, er at finde på listen over vindere af den prestigefyldte turnering. Manchester United har således vundet turneringen i 1968, 1999 og 2008, mens FC Barcelona udover at vinde turneringen i 1992 og 2006 også var i finalen, men tabte, i 1961, 1986 og 1994.

Info om holdene:

Efter en fantastisk sæson, hvor Manchester United har vundet den engelske liga samt har tilkæmpet en finaleplads i verdens fineste klubturnering, nemlig Champions League.

Premier Leagues etter har brilleret med flot, offensivt spil og med hårdtarbejdende spillere, der slider for holdet i hver kamp. Det er den kombination der har ført Manchester til finalen, hvor de står overfor et stærkt Barcelona-mandskab, som er godt på vej til at vinde ”The Treble” efter overlegent at have vundet den spanske liga, mens man kørte stakkels Athletic Bilbao over i Copa del Rey-finalen med en sejr på hele 4-1.

Manchester United har mange kvalitetsspillere i truppen. Målmanden Edwin van der Sar er rutineret og har i løbet af sæsonen stået formidabelt. Alex Fergusons foretrukne bagerste fire har holdt tæt og har kun lukket 24 mål ind i Premier League – en statistik som de deler med ligaens tredjeplads, Chelsea. Forsvaret har primært bestået af John O’Shea på højrebacken pga. Wes Browns skadesfravær, mens midterforsvaret har været urokkeligt med Rio Ferdinand og Nemanja Vidić i spidsen og Patrice Evra har holdt styr på hele venstrekanten.

I vigtige kampe har Ferguson valgt at stille med 4-5-1, hvor midtbanens tre centrale pladser har været besat af Michael Carrick, Darren Fletcher og Ryan Giggs som har stået for slid, præcise afleveringer og kreativitet på en tætpakket midtbane, hvor Cristiano Ronaldo og skiftevis Anderson og Wayne Rooney har snydt forsvarer, slået glimrende indlæg og scoret adskillige mål.

Den sidste plads var den egentlige spydspids, hvor argentinske Carlos Tévez har scoret flotte mål.

Til Champions League-finalen er der dog foretaget rokeringer, da Ferguson har lovet en startende plads til sydkoreanske Park Ji-Sung, der forventes at tage venstre kant, mens O’Shea er blevet lovet en startplads på højreback, hvor ireren foretrækker at spille.

Catalonske Barcelona har – som allerede nævnt – haft en sæson, hvor The Treble er inden for rækkevidde. Træner Josep Guardiola har formået at strikke et velfungerende hold sammen, hvor alle angreb og alle defensive opgaver er en holdopgave – ikke en individuel situation. Dog er der alligevel nogle spillere der mere end andre springer i øjnene.

Gerard Piqué er kommet ind på en position som midterforsvarer, hvor den unge spanier har gjort det godt. Han bliver normalvis støttet af anføreren Carles Puyol, der har store lederevner. På midtbanen har 20-årige Sergi Busquets gjort en god figur, hvor han blandt andet har spillet side om side med Andrés Iniesta, der har fordelt sukkerbolde op angrebstrioen Lionel Messi, der har strøet om sig med flotte driblinger, Thierry Henry, der har fået sin genfødsel i Barcelona, og Samuel Eto’o der har scoret mål på samlebånd denne sæson, hvor han i skrivende stund ligger på andenpladsen på topscorerlisten i Primera División.

Manchester Uniteds primære formål med finalen er at genvinde pokalen med de store ører som de sidste år fik efter at have stået lige med ligarivalerne fra Chelsea. Efter straffesparkskonkurrencen, hvor Manchester trak sig sejrrigt ud af løb ”De Røde Djævles” spillere rundt på hele Moskvas stadion med store smil på læberne – denne gang vil de have den følelse igen.

De forventede startopstillinger:

FC Barcelona:

Víctor Valdés

Carles Puyol – Gerard Piqué – Yaya Touré – Sylvinho

Xavi – Sergi Busquets – Andrés Iniesta

Lionel Messi – Samuel Eto’o – Thierry Henry

Hold øje med Xavi:

Den spanske midtbanespiller Xavi har altid været en elsket mand blandt fansene, hvilket man godt kan forstå. Han er loyal og beklager sig aldrig, hvilket der sættes pris på. Han er en mester i dødboldsituationer, hvor han kan skrue enhver bold ind. Han er en lederskikkelse og kan splitte ethvert forsvar ad med sine farlige afleveringer.

Manchester United:

Edwin van der Sar

John O’Shea – Nemanja Vidić – Rio Ferdinand – Patrice Evra

Cristiano Ronaldo – Michael Carrick – Anderson – Ryan Giggs – Park Ji-Sung

Wayne Rooney

Hold øje med Ronaldo:

Den portugisiske højrekant scorer mål efter mål for tiden, hvilket han krydrer med elegante driblinger som bliver udført i høj fart. Ronaldo har haft svære perioder i United, men har altid rystet det af sig – han svarer igen med sit fantastiske spil på banen.

Redaktionens bud på kampens resultat:

Casper Lohse:

Det bliver et opgør, hvor to sprudlende offensiver og to stabile defensiver, vil stå over for hinanden. FC Barcelona er ramt af både karantæner og skader, mens Manchester United er sluppet billigere. Men man må ikke tage fejl af, at det fortsat er to rigtigt godt kørende hold, som også er i besiddelse af mange klassespillere, når man vender blikket mod reserverne.

Jeg tror dog, at Uniteds store rutine med at spille afgørende kampe i slutningen af sæsonen, som man også så det i sidste sæson, vil komme dem til gode. Derfor vil mit bud være en 2-1-sejr til englænderne.

Pernille Nielsen:

Både Manchester United og FC Barcelona har haft en god sæson, og har også begge sikret sig mesterskabet i deres hjemlige ligaer. Derfor er der kun grund til at forvente en spændende duel, når de to mandskaber tørner sammen i Champions League-finalen.

Manchester United er forsvarende mestre og vil forsøge at gentage bedriften. Dette bliver dog ikke nemt, da Barcelona har vist imponerende spil i denne sæson, hvor især offensiven har brilleret. Jeg tror, at finalen vil blive en tæt og intens affære, hvor FC Barcelona til slut vil stå som vindere efter en sejr på 2-1.

Thomas Mørch:

Jeg tror, kampen bliver meget jævnbyrdig. Jeg mener, Barcelonas offensiv er outstanding – specielt med Henry tilbage. Det samme gør sig dog gældende for Uniteds defensiv. Derfor bliver det en kamp for Barcelona at dirke Fergusons forsvar op – præcist som det var mod de defensivt stærke Chelsea.

Jeg tror, kampen ender 1-1 i den ordinære spilletid, og at Barcelona afgør kampen med en scoring i den forlængede spilletid.

Peter Christensen:

Begge mandskaber har leveret kraftpræstationer i denne sæson. Dog har Barcelona en del nøglespillere ude, hvilket har tvunget dem til at omrokere i kæderne. Touré har spillet midterforsvarer før, men det er ikke hans vante position.

Dog kan Barcelona vinde på deres store selvtillid som de sikkert har opbygget med allerede to titler i denne sæson. Manchester United har næsten hele truppen til rådighed, hvilket er essentielt. Jeg spår en uafgjort 1-1, hvorefter en af Uniteds unge tager sejren hjem i overtiden.

AK Moltke:

Jeg tror, at kampen bliver et tempofuldt opgør, og med et mål indenfor for de første tyve minutter kan det ske at den bliver målrig. Men samtidig kan kampen sagtens gå hen og blive taktisk præget, og hvis det sker, så bliver det nok en United-sejr på 2-1.

Optakten er udarbejdet af: Pernille Nielsen, Peter Christensen, John Vestergaard, Jonatan Bøllingtoft og Casper Lohse.Kommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*Top-menu
Menu