Den danske midterforsvarer Joachim Andersens karriere har været et eventyr, man ikke ser så ofte. Men er der stadig rum til, at han kan udvikle sig og blive dygtigere? Og hvordan kan det danske landshold drage fordel af hans partnerskab med Christensen i det midterste forsvar på længere sigt?
23-årige Joachim Andersen kunne den 12. juli 2019 sætte sin underskrift på en kontrakt, som gjorde ham til den dyreste danske fodboldspiller i historien. Med en femårig kontrakt i hånden for en handel mellem Sampdoria og Lyon til 225 millioner er midterforsvarsspilleren der, hvor de fleste fodboldspillere drømmer om en dag at stå.
Som ungdomsspiller i Greve Fodbold havde han nok heller ikke forestillet sig, at hans karriere ville tage så succesfuld en form. Selvom Joachim Andersen var en del af en årgang, som også kunne skrive Malthe Johansen (Brøndby IF), Rasmus Hansen (AB), Mikkel Frankoch (Vendsyssel FF) og Jonas Gemmer (Kolding) i historiebøgerne, der alle siden kom til at spille på U 16-landsholdet, er det alligevel de færreste spillere, som ender helt i toppen af europæisk fodbold.
Andersens vej til succes
Han blev i 2009 optaget på FC Københavns ungdomsakademi for talentfulde fodboldspillere bare 13 år gammel og skiftede to år senere til FC Midtjyllands fodboldakademi. Han nåede dog ikke en gang at få sin debut på førsteholdet, før han blev inviteret til prøvetræning hos hollandske FC Twente, der tilbød ham en kontrakt. Her spillede han et par år i 2. holdstruppen, før han 6. marts 2015 fik sin debut på førsteholdet.
I 2017 blev han købt af den italienske Serie A-klub Sampdoria, hvor han debuterede på 1. holdet i februar 2018 mod Udinese. Joachim Andersen har selv begrundet valget af den italienske klub med, at italiensk klubfodbold er kendt for at udvikle forsvarsspillere på højeste niveau. I sæsonen 2018/19 blev han fast mand i forsvaret i startopstillingen, og i november 2018 forlængede han sin kontrakt med klubben til sommeren 2022. efterhånden havde mange af de store europæiske klubber dog lagt mærke til den talentfulde forsvarer, og da den franske klub Olympique Lyon bød over 200 millioner danske kroner, slog Sampdoria og Joachim Andersen til.
Joachim Andersen hos Olympique Lyon
Den danske forsvarsspiller fik sin debut for sin nye franske klub Olympique Lyon den 9. august 2019 på udebane mod Monaco, og her fik han for alvor bevist, hvorfor klubben har givet så mange penge for ham. Joachim Andersen spillede hele kampen i et opgør, hvor Moussa Dembele bragte Lyoneserne foran 1-0 efter fem minutters spil, Memphis Depay øgede til 2-0 i det 36. minut, før Lucas Tousart lukkede kampen med målet til 3-0 10 minutter før tid. Ugen efter spillede Lyon og Andersen endnu en forrygende kamp, da de på hjemmebane besejrede Angers 6-0.
Desværre har Lyon ikke haft evnerne til at fortsætte de flotte resultater siden. De tabte 1-0 til Montpellier den følgende uge og efterfølgende har de kun spillet uafgjort eller tabt alle deres kampe. Dette er nok årsagen til, at de ligger på en 11. plads i den franske liga med ni point og med sportsvæddemål hos 888 Sport giver odds 61.00 som vinder af mesterskabet mod favoritten Paris Saint-Germains odds 1.05. Selvom der ikke er store chancer for at Lyon vinder mesterskabet, så ser det ikke ud som om bookmakerne har tabt alt tiltro til holdet, da Lyon stadig ses som en af favoritterne til at ende i top 3 og de ligger med odds 9.00 til at vinde Cup turneringen.
Mulighed for udvikling i Lyon
Faktisk kan Joachim Andersen sandsynligvis tage andet med sig end en bugnende bankkonto, når han en dag vælger at søge andre fodboldbanegræsgange end Lyons. Lyon er kendt som en klub, der har en evne til at udvikle både egne og tilkøbte talenter. I tidens løb har legender som Jean Tigana både spillet for og været træner i klubben. Hugo Lloris, som i dag spiller for Tottenham Hotspur og er målmand og anfører på det franske landshold, spillede 146 kampe for Lyon før sit skifte. Klubben har med talentudvikler Gerard Bonneau i kulisserne udviklet et hav af talenter og faktisk viser studier foretaget af CIES Football Observatory, at Olympique Lyon er den klub, som har produceret det næsthøjeste antal af spillere, som lige nu spiller i en af Europas fem bedste ligaer, kun overgået af Real Madrid.
Samarbejdet på landsholdet med Andreas Christensen
Der er ingen tvivl om, at Joachim Andersen har både evnerne og viljen til at blive på toppen. Faktisk var han kun 15 år gammel, da han var nødt til at træffe beslutningen om, hvorvidt han rent faktisk ville fodbold på topplan. Ifølge FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein var der en periode i Joachim Andersens karriere, hvor han ikke tog sit talent seriøst. Han blev sendt hjem fra fodboldakademiet for at tænke over tingene, og da han vendte tilbage, var han langt mere fokuseret, og siden er det det kun gået fremad. Andersen betragtes som en meget alsidig forsvarer, som kan spille overalt i forsvaret, og hans største force er hans evne til at lave lange præcise afleveringer op ad banen.
På det danske landshold ses han på længere sigt som en mulig kandidat til at afløse de nuværende forsvarsspillere Mathias Zanka Jørgensen og Simon Kjær. Sammen med sin 23-årige medspiller Andreas Christensen fra U21-landsholdet, som spiller for Chelsea, er han en af fremtidens største defensive talenter. Joachim Andersen har tidligere udtalt, at en plads på det danske landshold er et af hans store mål i karrieren.
I marts måned blev han udtaget til landsholdstruppen til kampene mellem Kosovo og Schweiz og igen i september måned mod henholdsvis Georgien og Gibraltar, men han har stadig sin landskampsdebut til gode. En af udfordringerne er naturligvis, at der pt. er de førnævnte stærke kræfter på de pladser, som Joachim Andersen og Andreas Christensen bejler til. Men Simon Kjær og Mathias Zanka Jørgensen er i dag henholdsvis 30 og 29 år gamle, og selvom forsvarsspillere ofte har en længere holdbarhedsdato end angribere, kan en snarlig debut alligevel godt være i en nær fremtid for de unge forsvarstalenter.
Med al den succes for så ung en spiller som Joachim Andersen bliver det bestemt spændende at følge ham i hans fremtidige karriere.