Наши партнеры

MenuDansk triumf i Sverige

VM

Det var ikke altid lige kønt, men derimod intenst og medrivende, da Danmark i aften hentede en arbejdssejr på 1-0 over Sverige. Thomas Kahlenberg blev matchvinder, Thomas Sørensen nappede et straffespark, og dansk deltagelse ved VM i Sydafrika i 2010 er meget, meget tættere på at være en realitet.

Aftenens kamp på Råsunda Stadion i Stockholm var kamp nummer 100 mellem Sverige og Danmark og tilmed på svenskernes nationaldag. Sverige havde ryggen mod muren op til kampen, da de efter 4 kvalifikationskampe mod VM i Sydafrika næste år blot havde 6 point. Danmark havde efter 5 kampe 13 point og havde derfor ikke det samme pres mod sig. Derimod var Danmark hårdt ramt af skader og måtte således undvære Jon Dahl Tomasson, Per Krøldrup, Leon Andreasen, Daniel Jensen, Michael Jakobsen og Thomas Rasmussen. Til gengæld var Daniel Agger meldt klar efter rygproblemer.

Kampen bød på masser af godt opspil, men den sidste aflevering lå ofte dårligt. Svenskerne havde bolden mest over for et indimellem tøvende og usikkert dansk forsvar, men var ineffektive foran det danske mål. Det danske opspil viste sig periodevis fra sin positive side, og spillerne skal roses for deres indædte fight.

Svenskerne kom godt fra start og fik efter blot 8 sekunder et frispark ca. 30 meter fra det danske mål. Den skudstærke Kim Källström sendte et hårdt skud lige forbi Thomas Sørensens højre stolpe, og så var kampen i gang.

Sverige lagde hurtigt et højt pres og udfordrede gang på gang det danske forsvar, der indimellem viste usikkerhed og dermed også, at forsvaret ikke har fundet niveauet efter, at veteranen Martin Laursen indstillede sin karriere. Danskerne satsede på hurtige kontraangreb, men den sidste aflevering manglede skarphed.

Efter 11 minutter fløjtede den engelske dommer, Mike Reiley, efter et hjørnespark, og de danske spillere måtte noget overraskende konstatere, at det var for et straffespark. TV-billederne viste, at Simon Kjær ganske vist havde fat i skuldrene på Olof Mellberg, men det var ikke meget, og det vil formodentlig længe blive diskuteret, om det var nok til at dømme straffespark.

Straffesparket var dog en kendsgerning, og Kim Källström gik til bolden, men Thomas Sørensen havde luret ham og parerede flot til hjørnespark.

De danske spillere var stadig under et stort pres, men fik efterhånden lidt mere plads på midtbanen. Efter 22 minutter lagde Martin Jørgensen et tidligt indlæg fra højre side ind i det svenske straffesparksfelt. Her ville den svenske forsvarsspiller, Mikael Nilsson, sparke bolden væk, men ramte den skævt, og i stedet røg den ind foran mål. Her kunne Thomas Kahlenberg nemt sende bolden i nettet bag en prisgivet målmand, Andreas Isaksson, til 1-0.

Fem minutter senere kom Kim Källström igen til en god skudmulighed, men heldigvis havde bolden retning efter Thomas Sørensen, der relativt nemt kunne afværge.

Kort før den halve time burde Dennis Rommedahl have scoret kampens andet mål efter et flot dansk angreb. Lars Jacobsen modtog bolden i venstre side og lagde et indlæg ind i feltet. Bolden passerede gennem feltet, og pludselig stod Rommedahl fri ved fjerneste stolpe. Han var til kampen udstyret med henholdsvis en rød og en hvid fodboldstøvle for at bringe lidt dansk kolorit over den svenske nationaldag. Desværre bragte støvlerne ham ikke held i den situation, og fra en meters afstand sendte han bolden højt over mål.

Danmark kunne dog gå til pausen foran 1-0 efter en første halvleg, hvor Thomas Sørensen havde udstrålet ro, som var han støbt i beton, og med en storspillende William Kvist på højre back.

Svenskerne kom ganske som forventet ud til anden halvleg med et højt pres, men de kom ikke frem til større chancer. Først med indskiftningen af den tidligere Brøndby-angriber, Johan Elmander, efter en times spil kom det til farlige forsøg, da han kort efter at være kommet på banen trykkede af fra kanten af feltet. Thomas Sørensen kom dog godt ned og fik afværget.

Og fem minutter senere brændte det for alvor på foran det danske mål, da bolden blev sendt ind i venstre side af feltet. Ibrahimovic kom højt til vejrs og headede bolden på tværs af feltet, hvor Henrik Larsson kunne løbe direkte ind i bolden og afslutte. Skarpheden manglede dog, og den tidligere Celtic-stjerne sendte bolden over mål.

Tyve minutter før tid fik Danmark en god kontrachance, hvor bolden endte hos Nicklas Bendtner, der havde været ualmindelig anonym kampen igennem. Hans afslutning voldte dog ingen problemer for målmand Isaksson, da bolden røg højt over målet.

Herefter fulgte ti minutter, hvor Danmark var spillet helt i bund, og hvor svenskerne kom til 4-5 store chancer. Blandt andet fik Sverige en dobbeltchance, hvor Thomas Sørensen først parerede et langskud, og hvor endnu et langskud blot sekunder senere sneg sig forbi den fjerneste stolpe. Den største chance tilfaldt dog forsvarsspilleren Daniel Majstorovic, der desperat kastede sig frem og fik snittet bolden efter et hjørnespark. Desværre for ham og Sverige gik bolden lige akkurat forbi den ene stolpe.

I slutminutterne fik Thomas Sørensen en advarsel for at trække tiden, og det betyder, at han ikke kan vogte målet, når Portugal i næste kamp gæster Parken, da han har karantæne.

To minutter inde i overtiden kom Zlatan Ibrahimovic til kampens sidste chance, da han fra kort afstand og i fri position sendte bolden forbi mål.

Dermed endte kampen, og de trætte danske spillere kunne strække armene mod den svenske aftenhimmel og konstatere, at Danmark efter 6 kampe har imponerende 16 point og fører kvalifikationsgruppe 1 med 3 point ned til Ungarn for samme antal kampe.Kommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*Top-menu
Menu