Наши партнеры

MenuKlumme: Moderne fodbold er kynisk, kedeligt og dårlig reklame

Skrevet af bruger – 15-10-08

En af TotalBold.dk’s brugere har valgt at tage udgangspunkt i sidste Champions League-sæsons to semifinale-opgør mellem Manchester United og FC Barcelona, når han skal beskrive, hvilken udvikling han mener, at moderne fodbold er på vej hen imod. Han efterlyser underholdning blandt nogle af verdens største klubber i sit klummeindlæg.

Barcelona mod Manchester United. To europæiske giganter, der tørner sammen i et brag af en kamp. Forventningerne til kampen er derfor tårnhøje, da kampen fløjtes i gang. Men nej! Resultaterne taler deres eget tydelige sprog, først 0-0 og så 1-0, sølle et mål var hvad det kunne blive til. Hvis man elsker god fodbold, havde man sikkert sat sig godt til rette i sofaen, med en kold øl, chips og hvad der ellers hører til. Men som kampen skred frem, og øllen blev mere og mere lunken, længtes man efter de fantastiske 3-3-opgør, hvor der var plads til at spille friskt forrygende fremadrettet fodbold. Det blev i stedet erstattet af tilbageholdene, beregnende og defensiv fodbold, hvor man satsede benhårdt på resultatet.

Dog må man tage Barcelona i forsvar, de prøvede trods alt, at komme ud over stepperne. Men som sagt, skal der jo to til en tango. Så når et tamt idéforladt Barcelona-hold, der kun har Messi som eneste reelle trussel, spiller mod et stramt organiseret Manchester-hold, hvor Wayne Rooney spiller noget der ligner højre back, bliver det ikke til meget. I stedet for en lektion i den offensive fodbolds ’ABC’, har man her i stedet et godt eksempel på, hvor kedeligt fodbold kan tage sig ud.

Kampen i Manchester var lidt bedre, dog kun lidt. Manchester var rykket lidt længere frem, og tog i højere grad initiativet, dog var det stadigt Barcelona, der havde bolden mest. Forskellen var bare, at Manchester brugte bolden fornuftigt, hvorimod Barcelona holdt den i egne rækker, så længe at Manchester havde tid til at komme på plads. Manchester derimod formåede at sætte tempo i afleveringerne og spille direkte. Det gode spil fra Manchester udmøntede sig i midten af første halvleg til et brag af et mål. Zambrotta får ikke clearet bolden ordentligt efter et angreb, bolden dumper så ned til Scholes, som ikke tøver med at sætte vristen på bolden, hvilket resulterer i et brag af et mål fra 25 meters afstand. Efter målet stillede Manchester sig tilbage, og overlod mere af spillet til Barcelona, der var lige så fantasiløse og ineffektive, som de hele tiden havde været.

Det er ærgerligt at se spillere som Rooney og C. Ronaldo, så stramt bundet af organisationen, at de ikke reelt formår, at skabe noget på egen hånd. Den eneste, der rigtigt fik lov til at udfolde sig, var den argentinske boldkunstner Messi. Mange gange cuttede han ind mod midten, og prøvede at sætte sine medspillere i scene, men hans ihærdige forsøg var brødløse. Eto’o, der skulle være skarpretteren oppe i angrebet, virkede både sløv og doven, og fik intet ud af det.

Når man ser på lønningerne på begge hold, også holder det sammen med underholdningsværdien af det spil, som bliver præsteret på banen, behøver man ikke være talgeni for at se, at den er helt gal. Spillere, der får mere end en mio. om ugen, bør da i det mindste prøve at underholde publikum. En anden ting er, at når man betaler 1000 kroner (hvis man vel og mærke er heldig) for en billet til en semifinale i Barcelona, må man forvente sig at få en oplevelse. Det kan ikke have været fedt at spilde så mange penge på en kamp, der for de flestes vedkommende gik lige i glemmebogen, der var bogstaveligt talt ingen valuta for pengene.

De to kampe, er i mine øjne dårlig reklame for spillet. De fleste mennesker foretrækker naturligvis det elegante fremadrettede spil, hvor kombinationerne bare flyder, og der skabes chancer i begge ender. Og hvis man ikke har nogen følelser i klemme med hensyn til holdene, er sådan en kamp for de fleste bare jævn kedelig, og vi taler vel at mærke en Champions League-semifinale mellem Manchester United og Barcelona, ikke en nedrykningskamp mellem Randers og Silkeborg.

Mange vil sikkert hævde, at Fergusons taktik lykkedes, og det gjorde den også. Det lykkedes ham at spille på resultatet, med en meget disciplineret indsats. Og vigtigst af alt lykkedes det ham at få holdet i en CL-finale, noget der er glippet de seneste mange år.

Det jeg kritiserer, er, at man med det spillermateriale ikke formår, at spille mere kreativt og underholdende. Vi ved at begge hold kan spille det flotteste polerede offensive spil, der kan tryllebinde selv de mest hardcore modstandere af fodbold. Disse to kampe blev ikke en hyldest til spillet fodbold, bare en halvkedelig semifinale, som snart vil være glemt. Fodbold burde jo i bund grund være underholdning.

Klummen er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

HVAD ER DIN HOLDNING TIL UDVIKLINGEN?

– DEBATTÉR HER.KommentérTop-menu
Menu