Наши партнеры

MenuKlumme: Kent Nielsens udfordringer i Brøndby IF

TotalBold.dk’s skribent, Espen Bidstrup, har kigget nærmere på, hvilke udfordringer Brøndby IF’s nye mand i trænersædet står over for. Men samtidig har Espen Bidstrup også kigget på Kent Nielsens mange styrker og svagheder.

Det synes næsten som et eventyr, den udvikling Brøndby har været igennem de seneste år, der var fryd og gammen, da vestegnsklubben vandt mesterskabet med Laudrup ved roret. Det var med spillere som Agger, Kahlenberg og Elmander. I det år de vandt mesterskabet, virkede det som en klub i harmoni. Holdet spillede flot offensiv fodbold, kæmpede for hinanden og de vandt fodboldkampe. Herefter kender vi alle historien om den frygtelige tid, som de gik igennem ude på Vestegnen. Her rumsterede kaos og nedtur.

I starten af efteråret i den nuværende sæson 2008/2009, virkede det dog som om, at Brøndby formåede, at vende den negative spiral, og langsomt begyndte holdet at vinde fodboldkampe igen. Det hele endte med, som vi kender i dag, at de holder vinterpause på 1. pladsen.

Havde dette været en eventyrfortælling, havde holdet som bekendt levet lykkeligt til deres dages ende i en tilværelse fuld af idyl, men som bekendt er fodboldens verden hård og kynisk, og vejen frem for vestegnsklubben, synes farbar og fuld af udfordringer. Manden der skal vise vejen, er Kent Nielsen.

Kent Nielsen startede trænergerningen i den daværende Serie 1-klub Grenå, derefter vikarierede han nogle få måneder i AGF. Det var dog først i 2002, han foretog et mere permanent skifte ind i den professionelle trænerverden. Her skiftede han til Horsens, der på det tidspunkt lå i 1. division.

Kent som leder

Der er ingen tvivl om, at Kent Nielsen har gjort det godt i Horsens. Det er det utvetydige billede, man får, når man hører spillere og ledere udtale sig om Kent Nielsens arbejde med holdet. Her tegnes et billede af en hamrende seriøs og engageret træner, der også har talenter indenfor moderne ledelse.

Engagement og seriøsitet er noget enhver klub har behov for, og disse egenskaber kommer givetvis også Brøndby til gode. Den enorme seriøsitet kommer dog også til udtryk i nærmest konservative regler. Det sås blandt andet i Horsens, da han krævede, at samtlige af hans spillere brugte sorte fodboldstøvler. Det var et klart signal fra Kents side om, at ingen er vigtigere end holdet.

Det må siges, at være et prisværdigt udgangspunkt. Det kan imidlertid indeholde nogle problemstillinger, hvis Kent vælger at tage sådanne fremgangsmetoder med sig til en klub som Brøndby. Her er holdet i langt højere grad end Horsens, afhængige af individualistiske spillere, der kan gå ind og gøre en forskel, derfor kan en relativ streng indordning under holdet være en hæmsko for disse spillere.

Derfor er første spørgsmål, der stilles omkring Kents skifte til Brøndby, således, hvordan han balancerer mellem behovet for individualister og behovet for et stærkt kollektiv. Det er helt afgørende om han formår, at udstille nogle rammer for spillerne, der dels ligger op til det offensive, kreative spil, hvor der er plads til at enkelte spillere skiller sig ud fra kollektivet, samtidig med at han danner et hold, der står sammen og kæmper for hinanden.

Kents styrker

En af Nielsens absolutte styrker bunder i en god kontakt med spillerne på holdet. Det er her hans talent for moderne management kommer til udtryk. Den daglige spillerpleje i Horsens var et af hans varemærker, der lagde fundamentet for, at alle følte sig som en del af holdet. Der er intet, der tyder på, at Kent ikke vil formå, at tage disse metoder med sig til Brøndby IF. Spillerpleje er et redskab, som er mindst lige så nødvendigt i Brøndby som i Horsens. Det giver den enkelte spiller bedre vilkår for at udvikle sig. Hans mandskabspleje vil således være et kærkomment redskab.

Nødvendigheden af en god spillerpleje i Brøndby, skal også ses i lyset af, at de i lange tider ikke har haft en træner, der indeholdte disse egenskaber. Helt tilbage fra Laudrup-tiden blev der ytret utilfredshed med kommunikationen mellem enkelte spillere og cheftræneren.

Ligeledes vidner den senere splid mellem spillerne, som flere gange kom til udtryk i offentligt håndgemeng, også om trænere, der ikke i tilstrækkelig grad var i føling og kontakt med

spillertruppen.

Der er ikke noget der tyder på, at Kent ikke formår at tøjle de spillere som er i Brøndby. Spillerne er ganske vist noget større stjerner, end dem han er vant til at arbejde med i Horsens. Alt tyder imidlertid på, at der er en enorm respekt for ham som person blandt spillerne i Brøndby. Det virker som om, at der blandt spillerne er en stor tiltro til, at Kent er træneren, som kan føre dem frem til mesterskabet.

Der er stor tiltro til Kent og hans egenskaber fra bestyrelsens side i Brøndby. Kent må også siges, at være en mand, der passer perfekt ind i klubbens historiske profil. Brøndby er en arbejderklub, og her er dyder som hårdt arbejde altid velsete blandt fansene.

Nielsen er en mand, der er dejlig ligetil – en mand uden indpakning. Det kommer i bogstaveligste forstand til udtryk, da Kent næsten hele året rundt optræder i shorts. Han er derfor en mand, som umiddelbart stemmer godt overens med Brøndby IF’s profil – han er en arbejder, der placerer holdet i første række.

Den store udfordring for Kent ligger derfor ikke i interne anliggender og i den gængse dagligdag. Den ligger snarere i det pres, der kommer fra medierne, hvis de gode resultater ikke kommer prompte. Her bliver det spændende at følge Kent Nielsens ageren. Det bliver interessant at følge, hvorvidt han tør stå fast på sine dispositioner og sine træningsmetoder. Det er her Kents helt store udfordring vil stå.

Består han denne udfordring, er der ikke noget der tyder på, at Brøndby ikke for alvor kan komme tilbage og være en del af fordums styrke. Om de kommer til at leve lykkeligt til deres dages ende i lutter idyl er nok tvivlsomt, men vejen for igen, at være en del af dansk topfodbold skulle være brolagt.

HVAD MENER DU OM ANSÆTTELSEN AF KENT NIELSEN?

Klummen er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

FOTO: Brøndby IFKommentérTop-menu
Menu