Наши партнеры

Menu



Klubportræt: Brøndby IF – 2. del

TotalBold.dk’s skribent, Pernille Nielsen, er i denne udgave af vores klubportræt-serie gået helt tæt på den traditionsbundende klub, Brøndby IF. Dette portræt er større end normalt, da en af Danmarks mest betydningsfulde klubber, har en stor og begivenhedsrig historie bag sig. Vi bringer anden og sidste del af portrættet.

LÆS 1. DEL AF PORTRÆTTET HER

Internationale præstationer

Selvom de danske hold aldrig har været en magtfaktor i Europa, og næppe bliver det lige med det samme, står de danske klubber ikke helt uden store resultater. I 1986 optrådte Brøndby for første gang i Europa Cuppen, og senere har klubben vist de blå/gule farver flere gange, med både succes og fiasko til følge.

Efter indtog på den europæiske scene stod Brøndby i sæsonen 1990/91 foran et møde med Eintracht Frankfurt i UEFA Cuppen. På forhånd lignede det noget nær en umulig opgave, men Morten Olsen og Brøndby-mandskabet gik ind til opgave med troen på, at det kunne lade sig gøre. Brøndby vandt opgøret i Idrætsparken med hele 5-0, og selvom returopgøret endte 4-1 til tyskerne, var drengene fra Vestegnen sensationelt videre. I næste runde blev Ferencvárosi besejret med samlet 4-0, og så stod Brøndby igen overfor en tysk modstander. Det er Bayer Leverkusen der snakkes om, men heller ikke de kunne stoppe Brøndby-lokomotivet. Danskerne vandt samlet 3-0. I kvartfinalen blev Torpedo Moskva sendt ud efter straffesparkskonkurrence, og så var Brøndby klar til semifinalen, hvor italienske AS Roma ventede. Efter det første opgør i Danmark var endt 0-0, var stillingen i returkampen 1-1 med få minutter tilbage. Det lignede en dansk triumf, men Rudi Völler slukkede de danske drømme. Med blot to minutter tilbage af opgøret scorede han til slutresultatet 2-1, og Brøndby var færdige i turneringen til stor skuffelse, på trods af de flotte præstationer.

I 1995/96 skulle blive endnu en sæson med flotte Brøndby-resultater i Europa. Efter sejre over Grifas fra Litauen og norske Lillestrøm hed modstanderen Liverpool i UEFA Cuppens tredje runde. Efter 0-0 hjemme i Danmark drog Brøndby til England, og næppe mange troede på en dansk overraskelse. Men en sen scoring af Dan Eggen sikrede Brøndby en sejr på 1-0, og overraskelsen var en realitet. I næste runde stod Brøndby igen overfor Roma, og igen lykkedes det italienerne at spænde ben for Vestegnsklubben. Det så ellers godt ud for Brøndby efter det første opgør på hjemmebane, hvor Roma overraskende blev besejret med 2-1. Desværre var italienerne stærke nok på hjemmebane til at afværge en overraskelse, og dermed sluttede Brøndbys europæiske eventyr for denne gang.

1998/99 var sæsonen, hvor Brøndby kvalificerede sig til det forjættede land, Champions League-gruppespillet. Med modstanderne Bayern München, FC Barcelona og Manchester United løb man ind i flere store øretæver, som 2-6 og 5-0-nederlag til Manchester United, men man leverede også endnu et flot resultat, da det blev til en 2-1-sejr på hjemmebane mod Bayern München. Det var i øvrigt Brøndbys eneste sejr, og man røg dermed ud med et brag. Men de store kampe giver meget erfaring og er en stor oplevelse, og der var næppe mange, der havde troet på, at Brøndby for alvor kunne true tre så store mandskaber.

I 2008 rundede Brøndby kamp nummer 125 i de europæiske turneringer, da man i årets UEFA Cup, mødte norske Rosenborg i 1. runde. Desværre for Brøndby endte det med nederlag både hjemme og ude, og det blev dermed et kort comeback på den europæiske scene, man ikke havde betrådt de seneste år.

Jydekompleks og krise

René Meulensteen gik imod en svær tid i Brøndby. Under Laudrup var Brøndby-mandskabet begyndt at vise store svaghedstegn på udebane, men Meulensteen ville vise, at tendensen ikke ville fortsætte under ham. Men det gjorde den. Mens resultaterne på hjemmebane var lovende i sæsonstarten, fik holdet ikke fuldt udbytte på udebane. Og så var det lige meget om modstanderen hed Silkeborg eller FC København. Når man ikke kan vinde på udebane, og samtidig ikke er umulige at slå på hjemmebane, er det klart, man ikke kan blande sig i topstriden.

I januar 2007 valgte René Meulensteen, at forlade det varme sæde i Brøndby. Ifølge klubben var der ikke tale om en decideret opsigelse eller fyring, men faktum var, at klubben skulle have ny træner. Afløseren var klar; Tom Køhlert blev atter en gang hevet ind som afløser. Klubmanden underskrev en 2½ år lang kontrakt.

Under Køhlert blev resultaterne på udebane ikke forbedret den sæson. Faktisk gik Brøndby igennem en hel sæson uden sejr på udebane, og medierne var for længst begyndt at snakke om, at Brøndby-spillerne havde et kompleks over at spille i Jylland, hvor mange af udebaneopgørene spilles. Holdet sluttede sæsonen på sjettepladsen; En stor skuffelse for et hold som Brøndby, der var langt fra medaljekampen.

Den nye sæson blev indledt med tro på bedre tider. Men det er ikke så nemt at rejse sig fra en resultat- og spillemæssig krise, heller ikke bare fordi man hedder Brøndby. Sæsonen 2007/08 blev en ny skuffelse for spillere, ledere og ikke mindst klubbens supporters, der under krisen syntes at vokse sig stærkere end nogensinde før. Men Brøndby-mandskabet vaklede stadig. Det blev meget godt illustreret i kampen mod FC Midtjylland på udebane i tredje spillerunde, hvor Brøndby-spillerne blev sendt hjem med en øretæve på 5-0. Holdet gik ned på udebane, og virkede meget opgivende, når de først kom bagud. På hjemmebane var Brøndby heller ikke imponerende at følge, og holdet rodede i den kedelige ende i tabellen.

Den 6. oktober skete det dog endelig; Brøndby IF besejrede Viborg på udebane efter over 20 kampe på udebane uden sejr, og der var stor lettelse at spore. Ikke mindst blandt klubbens medrejsende fans, der blev stående længe efter kampen, for at vise holdet deres støtte. Men længere tids krise bliver ikke glemt efter en enkelt sejr. Der var stadig meget at arbejde på for Brøndby, hvis de skulle tilbage til tidligere tiders storhed.

Resten af sæsonen var resultaterne meget svingende. Spillet var for det meste heller ikke noget at råbe hurra for. Klubben ender på en meget skuffende ottendeplads, meget langt fra mestrene, AaB. Til gengæld havde holdet succes i Pokalturneringen, hvor holdet strøg til tops efter finalesejr over Esbjerg. Det var en meget vigtig sejr for klubben, da det beviser, at det godt kan lade sig gøre. Det giver mere tro på tingene efter en meget skuffende sæson, og måske vigtigst af alt: Det betød, at Brøndby i den kommende sæson skulle spille kvalifikation til UEFA Cuppen – Brøndby var tilbage på den europæiske scene.

Peter Schmeichel og KasiGroup

I efteråret 2007 overlod Per Bjerregaard direktørposten i klubben til Ole Palmå, og overtog selv posten som bestyrelsesformand. Den nye bestyrelsesformand fik hurtigt noget at se til, da den tidligere professionelle fodboldspiller, Peter Schmeichel, sammen med en investorgruppe, tilbød, at skyde kapital ind i Vestegnsklubben. Samtidig ville Schmeichel have indflydelse i klubben, ved at overtage sportsdirektør-posten. Men efter et møde valgte Brøndby-ledelsen at takke nej til tilbuddet fra Schmeichel og co. Senere har Per Bjerregaard røbet, at klubben har fået flere henvendelser fra betydende investorer, der har tilbudt, at skyde kapital i selskabet.

I oktober kunne Brøndby til gengæld præsentere en ny hovedsponsor. Klubben havde lavet en aftale med KasiGroup, og aftalen ville træde i kræft 1. juli 2008, når det daværende hovedsponsorat med Codan var udløbet. Den nye aftale vil strække sig frem til 2013 og vil indbringe klubben et trecifret millionbeløb over de fem år. Samtidig indgik Brøndby en femårig aftale med FN’s børneorganisation, Unicef, som fik eksponeringsretten på klubbens trøjer, dvs. organisationens logo kom til at stå på brystet af Brøndby-spillerne i den kommende sæson. Derudover vil aftalen også indbringe Unicef ti millioner kroner, mens klubben vil arrangere forskellige events til indsamling til organisationen.

Fremtiden: Kent Nielsen

Til den nye sæson blev der renset ud i truppen. Jon Jönsson, Alexander Farnerud, Jan Kristiansen, Michael Krohn-Dehli og Ousman Jallow blev alle præsenteret på den københavnske vestegn. Derimod sagde man farvel til profilen Martin Retov og klubmanden over dem alle, Per Nielsen, fik en flot og følelsesladet afskedskamp i sommerpausen.

Brøndby-truppen ser stærk ud, men med de seneste sæsoners resultater in mente, ved man, at succesen ikke bare kommer af sig selv.

Egentlig har Brøndby ikke imponeret spillemæssigt i starten af denne sæson, men alligevel har holdet formået at hive resultaterne hjem, og de placerer sig dermed i toppen i ligaen. Udover afklapsningen på 3-0 på hjemmebane mod Randers, er Brøndby-mandskabet ikke gået ned på samme måde, som det før er set. Ærkerivalen FC København er blevet besejret hjemme på Brøndby Stadion, og det samme gælder de forsvarende mestre, AaB.

Godt nok blev det til tidlig exit i UEFA Cuppen, da man efter at have kvalificeret sig til turneringens 1. runde efter sejre over B36 Tórshavn og FC Haka, blev slået ud af de norske naboer fra Rosenborg.

Alligevel er der tegn på, at noget af den vildskab, der skal til, for at holde sig til, er vendt tilbage. Selvom man kommer bagud, går man ikke længere fuldstændig ned, og spillerne forsøger at betale de tålmodige og trofaste supporters tilbage med succes på grønsværen.

Det er dog endnu tidligt på sæsonen, og spillemæssigt må man sande, at niveauet kan blive højere. Ved årsskiftet skal Brøndby have ny træner, når Kent Nielsen kommer til fra AC Horsens. Tom Køhlert har fået klubben tilbage på rette kurs, men heller ikke mere end det. Nu skal den tidligere Brøndby-spiller, Kent Nielsen, føre holdet det sidste stykke op, så der igen kan blive guldfest på vestegnen.



Kommentér



Top-menu
Menu