Наши партнеры

MenuKlubportræt: VfL Wolfsburg – De glubske ulve

TotalBold.dk’s skribent, Ronni Bødker, har set nærmere på den tyske Bundesliga-klub VfL Wolfsburgs historie og fremtid. Klubben blev ganske overraskende tyske mestre i den netop afsluttede sæson.

Historien:

I 1933 overtog Adolf Hitler magten i Weimar-republikken Tyskland, og det var starten på tolv års helvede i både Tyskland, Europa og sågar hele verden. Men ikke alt hvad Hitler gjorde, var negativt. Samme år som han overtog lederskabet i Tyskland, slog han sig sammen med italienske Ferdinand Porsche. Dette gjorde han, da han ønskede at lave en bil, for det arbejdende folk. Han fik Porsche med på ideen og dermed var Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH – nu bedre kendt under navnet Volkswagen, en realitet.

Den 26. maj 1938 påbegyndtes byggeriet af en ny fabrik i den nyligt opførte KdF-stadt, en by, der var opført for at huse de fabriksarbejdere, som i fremtiden skulle arbejde på Volkswagen-fabrikken. Efter blandt andet at have hjulpet med at producere køretøjer til den tyske krigsmagt, ændrede byen i 1945 navn til, det vi kender i dag – Wolfsburg. Byen blev opkaldt efter slottet, der er placeret i byen.

I starten af 1940’erne startede arbejderne i byen med at dyrke idræt, hvilket blandt andet skete under navnet BSG Volkswagenwerk Stadt des KdF-Wagen. Holdet spillede deres kampe i første divisionen Gauliga Osthannover fra 1943 til 1945.

Efter krigen blev VSK Wolfsburg så oprettet, som en erstatning for BSG. Klubben var dog kun lige blevet tre måneder gammel, da katastrofen indtraf og alle spillere på nær én, Josef Meyer, skiftede til 1. FC Wolfsburg.

Josef Meyer arbejdede sammen med Willi Hilbert, i et forsøg på at genrejse den unge klub, der var tæt på kollaps. De ændrede navnet til VfL Wolfsburg og begyndte at hente nye spillere ind. Dette viste sig at være en succes og holdet vandt den lokale Gifhorn-titel allerede i 1946. November samme år blev skelsættende, da holdet skulle spille en træningskamp mod giganterne fra Gelsenkirschen, Schalke 04. Kampen blev spillet på det stadion, der tilhørte Volkswagen-fabrikken og klubben i denne forbindelse den direkte efterfølger af BSG, som fabrikkens hold. Klubben er stadig den da i dag, 100 % ejet af Volkswagen.

I sæsonen 1954/55 debuterede Wolfburgs i den bedste tyske række, Oberliga Nord. Oberligaen var indtil 1963 Tysklands højeste række, og bestod udover Nord, af West, Südwest, Süd og Berlin. Denne sæson og de følgende to sæsoner, blev det til en 14.-plads i rækken, hvilket var lige akkurat nok til at redde livet. Men i 1959, efter fem sæsoner i den bedste række, måtte Wolfsburg ned i amatørrækkerne igen. Her blev de indtil sæsonen 1963/64, det år, hvor Bundesligaen blev oprettet. Klubben rykkede op fra Verbandesliga Niedersachsen, den nu tredje bedste række, og op i Regionalliga Nord, der var udformet på samme måde som den gamle Oberliga.

Her blev det til flere flotte topplaceringer, men da rækken i 1974/75 blev til 2. Bundesliga, tog holdet turen ned i Oberliga Nord. Rækken var igen blevet indført, men nu som landets tredje bedste række. Klubben vendte hurtigt tilbage til den næstbedste række, men kun for en enkelt sæson. Fra 1977 og de næste femten år frem, befandt holdet sig i Oberliga Nord, hvor de kun to gange sluttede udenfor top seks – en 14.-plads i 1984 og en 9.-plads i 1985.

I 1991 lykkedes det endelig for Die Wölfe (Ulvene), at vinde rækken, men de forblev dog nede, da klubben ikke klarede playoff-spillet.

Det blev der dog lavet om på den følgende sæson. Klubben rykkede igen op i 2. Bundesliga under ledelse af træner Ernst Menzel, der dog forlod klubben efter oprykningen. I de næste fem år, opholdte klubben sig i 2. Bundesliga. Det største resultat kom dog i 1995, da Gerd Roggensack førte klubben til finalen i DFB-cuppen – en finale, som dog blev tabt 3-0 til Borussia Mönchengladbach.

I 1997 blev det så til en 2.-plads i 2. Bundesliga og dermed kunne klubben fejre, at de for første gang skulle spille i 1. Bundesliga.

Det var dog ventet, at Wolfsburg hurtigt ville vende tilbage til den næstbedste række, noget som klubben dog fik modbevist, ved at tage en hæderlig 14.-plads i den første sæson. Imponerende nok, står det per dags dato, som den tredje dårligste placering klubben nogensinde har fået i rækken, kun to 15.-pladser i 2005 og 2006 har været dårligere. Wolfgang Wolf overtog trænersædet i marts 1998, og stod ved roret i de sidste måneder af klubbens første sæson i toprækken. Sidenhen formåede han at føre holdet til flere top ti-placeringer i hans tid i klubben.

Klubben fik sin debut i Europa i 1999 i UEFA Cuppen, dog uden at være prangende. Til gengæld deltog klubben i Intertoto Cup i både 2000, 2001, 2003, 2004 og 2005, dog uden at kvalificere sig videre til UEFA Cuppen.

I 2007 hyrede klubben Felix Magath. Han havde tidligere stået i spidsen for blandt andre VfB Stuttgart og FC Bayern München. Han førte klubben til en femteplads allerede i sin første sæson i klubben, og forbedrede dermed klubbens hidtil bedste resultat i rækken. Og i 2008/09-sæsonen, en utroligt tæt sæson, med kun ti point mellem nummer et og nummer seks, førte Magath klubben helt til tops i Tyskland, for første gang nogensinde. Denne triumf kunne han blandt andre takke angrebsduoen Grafite og Edin Dzeko for, eftersom de satte ny scoringsrekord i Tyskland. Grafite lavede 28 mål i bare 26 kampe, mens Edin Dzeko skulle bruge 32 kampe til at lave 26 mål.

Nu og i fremtiden:

Hvad fremtiden bringer for denne klub, er svært at spå om. Succestræneren Felix Magath forlod klubben efter mesterskabet var bragt i hus, så klubben har ansat Armin Veh til at føre holdet videre fra 2009/10-sæsonen.

Holdet skal spille Champions League for første gang i klubbens historie, og det må derfor formodes at klubben vil forstærke truppen. I skrivende stund har klubben skrevet kontrakt med danske Thomas Kahlenberg fra 1. juli, men andre transfers lader vente på sig.

Klubben har endnu ikke afskediget nogle nævneværdige spiller fra mesterskabssæsonen, men må nok forventes, at sende et par angribere af sted til større klubber, især de to angribere Grafite og Dzeko bliver sandsynligvis svære at holde på for klubben, der stadig ikke kan regnes som en storklub, på trods af mesterskabet.

Wolfsburgs får også svært ved at forsvare mesterskabet, da især FC Bayern München vil revanchere sig for ikke at have vundet mesterskabet i sidste sæson. Bayern vil formentligt forstærke sig og igen være en magtfaktor. Derudover kan hold som Schalke 04, VfB Stuttgart, Hamburger SV, Borussia Dortmund og Werder Bremen, med stor sandsynlighed, også være at finde i mesterskabskampen.

Klubbens rekorder i Bundesligaen:

Største hjemmesejr:

– 7-1 mod Gladbach (1998/99)

– 6-0 mod 1. FC Köln (2000/01)

Største udesejr:

– 5-0 mod Hannover 96 (2008/09)

Største nederlag hjemme:

– 2-7 mod Werder Bremen (1999/00)

Største nederlag ude:

– 1-6 mod MSV Duisburg (1998/99)

– 1-6 mod Werder Bremen (2005/06)

– 0-5 mod FC Bayern München (1999/00)

Flest kampe:

– Miroslav Korhan – 173

– Claus Reitmaier – 163

– Patrick Weiser – 159

Flest mål:

– Diego Klimowicz – 57

– Grafite – 39

– Andrzej Juskowiak – 39

Flest røde kort:

– Maik Franz – 4

– Facundo Quiroga – 4KommentérTop-menu
Menu