Наши партнеры

MenuJohan Cruyff, Holland

Fulde navn: Hendrik Johannes Cruijff

Født: 25. april 1947

Landskampe/mål: 48 (33)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Ajax, FC Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante, Feyenoord

Ligakampe/mål i alt: 522 (291)

Klubtrofæer:

Ajax: Hollandsk mester – 1966, 1967, 1968, 1970, 1972, 1973, 1982, 1983. Pokalmester – 1967, 1970, 1971, 1972, 1983. Europa Cup-vinder – 1971, 1972, 1973. Interkontinental Cup – 1972.

FC Barcelona: Spansk mester – 1974. Pokalmester – 1978.

Feyenoord: Hollandsk mester – 1984. Pokalmester – 1984.

De første år

Johan Cruyff startede karrieren i Ajax Amsterdam på sin tiårs fødselsdag, og har således fået sin fodboldopdragelse i den hollandske storklub. Da Cruyff fik debut på førsteholdet i efteråret 1964, var Ajax inde i en dårlig stime, og endte sæsonen på en 13. plads. Den dårligste placering nogensinde for de mangfoldige hollandske mestre. Cruyff skulle vise sig at være en vigtig brik i kampen for at vende tilbage til toppen. I sin anden sæson scorede han 25 mål i blot 23 kampe, og bidrog i høj grad til Ajax’ mesterskab.

Succeserne – Med totalfodbold som våben

Johan Cruyff fortsatte sin eksplosive udvikling de kommende år, og var de kommende år en af grundstenene på et af de mest succesfulde europæiske klubhold i midten af 1960’erne. Ajax, og især Cruyff var ophavsmænd til en helt ny fodboldfilosofi, totalfodbold, som var synonym med hollandsk fodbold i de sene 1960’ere og i 1970’erne, og man ser mange elementer fra filosofien den dag i dag.

Totalfodbold er et udtryk for et fodboldhold, hvor alle spillere er teknisk gode og løbestærke, og kan bytte pladser på banen. Johan Cruyff var symbolet på totalfodbold og havde stor succes med, fra sin udgangsposition som angriber, at trække langt tilbage på banen, for derefter at eksplodere i et ryk op ad sidelinjen. Cruyffs mange mål hjalp Ajax til at vinde blandt andet seks hollandske mesterskaber og tre europæiske mesterskabsfinaler, før han i sommeren 1973 blev solgt til den spanske mastodont, FC Barcelona.

Her skulle Cruyff udvide sin status som en legendarisk spiller, og blev hurtigt populær hos fansene, da han fortalte, at han havde valgt den catalanske klub frem for Real Madrid, da han ikke ønskede at spille i en klub der blev forbundet med den spanske diktator, Franco.

Hollænderens uforudsigelige spil og vigtige mål var med til at sikre klubben sit første mesterskab i 14 år, og undervejs sejrede Barça med hele 5-0 over ærkerivalerne fra Madrid.

Cruyff nåede at spille i Barcelona i fem år, og fik udover mesterskabet, en enkelt pokaltitel til CV’et, inden han valgte at skifte europæisk topfodbold ud med en kontrakt i den økonomisk attraktive amerikanske liga.

Her bosatte Cruyff sig i Los Angeles, for at spille for L.A. Aztecs. Blot en enkelt sæson blev det til hos Aztecs, men Cruyff satte alligevel sit præg på ligaen, da han blev kåret som den bedste spiller i den amerikanske liga, NASL. Cruyff var dog ikke færdig med USA, og rykkede til hovedstaden for at spille for Washington Diplomats.

Europa trak dog i Cruyff, der med spanske Levante som mellemstation, vendte tilbage til hjerteklubben Ajax i 1981. Selvom Cruyff på daværende tidspunkt var fyldt 34 år, fornægtede klassen sig ikke, og han var med til at vinde mesterskabet yderligere to gange, hvilket førte totalen op på imponerende otte gange.

Da sæsonen 1982/83 var overstået, mente Ajax dog at alderen begyndte at trykke hos den 36-årige klublegende, og man besluttede ikke at tilbyde ham en ny kontrakt. Johan Cruyff valgte i vrede, at skifte til ærkerivalerne fra Feyenoord, for at afslutte karrieren i Rotterdam. Succesen skulle vise sig at følge med den aldrende stjerne, der var med til at erobre ‘The double’ for Feyenoord, efter en mesterskabstørke på otte år. Med 11 mål i 33 kampe var Cruyff en stor bidragyder til triumferne, og valgte her efter at stoppe karrieren.

Landsholdet

Johan Cruyff fik en skidt start på det hollandske landshold. I sin anden landskamp var han den første hollandske spiller til at modtage et rødt kort, og fik som straf en karantæne fra landsholdet på et år. Her efter blev han dog en toneangivende spiller for ‘Oranje’, og med ham som den store profil på holdet, gav Holland en opvisning i totalfodbold i 1970’erne, og Cruyff var tæt på den store triumf i 1974, da det blev til en andenplads ved VM i Vesttyskland.

Efter at have hjulpet Holland til den følgende VM-slutrunde i Argentina, valgte Cruyff at stoppe karrieren på landsholdet, da han ikke ønskede at deltage i en slutrunde i et land, som han mente var præget af tortur og mord, efter et militærkup to år tidligere. Imponerende 33 mål i 44 kampe blev det til i den orange trøje.

Tiden efter bolden på banen

Efter Johan Cruyff havde stoppet karrieren hos Feyenoord, valgte han alligevel at vende tilbage til karrierens første klub, Ajax, som han ellers havde vendt ryggen med skiftet til ærkerivalerne. Som træner sad succesen stadig klæbet til Cruyff, der i sine tre sæsoner som træner i Ajax, dirigerede tropperne frem til sejr i den europæiske Cup Winners Cup.

Her efter gentog historien fra Cruyffs aktive karriere sig, da han skiftede Ajax ud med Barcelona. Han skulle vise sig at blive den hidtil mest succesfulde træner i Barcelona, da han som træner for det legendariske ‘Dream Team’ vandt ikke mindre end 11 trofæer i sine otte år i klubben, her i blandt fire spanske mesterskaber på stribe. Efter et par mindre gode år uden trofæer, stoppede Cryff som træner i FC Barcelona i 1996. Han har ikke siden genoptaget trænergerningen, men har stadig sin gang i den spanske storklub, som rådgiver for klubbens præsident, Joan Laporta.

Skrevet af Michael ElgaardKommentérTop-menu
Menu