Наши партнеры

MenuGordon Banks, England

Fulde navn: Gordon Banks

Født: 30. december 1937, Sheffield

Landskampe/mål: 73 (0)

Verdensmesterskaber: 1 (1966)

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Chesterfield, Leicester City, Stoke City, Cleveland Stokers, St Patrick’s Athletic, Fort Lauderdale Strikers

Kampe/mål i alt: 562 (0)

Klubtrofæer:

Leicester City: FA Cup – 1961, 1963. Ligacup – 1964

Stoke City: Ligacup – 1972

Starten på karrieren

Gordon Banks blev født i Sheffield. Hans karriere startede i 3. divisionsklubben, Chesterfield, da han var 18 år gammel. Efter fire år i klubben, var Banks parat til at møde nye udfordringer, og det fik han i Leicester City, der også blev den klub, han spillede flest kampe og sæsoner for. Han optrådte i alt i 293 kampe fordelt over syv sæsoner. I Leicester blev det til to FA Cup-trofæer, samt et Ligacup-trofæ.

Landsholdsgennembruddet

I 1963 fik han sin debut på landshold i en alder af 26 år, og tre år senere spillede han sin første store turnering, nemlig VM. Banks spillede en stor rolle under turneringen, og førte sammen med resten af mandskabet englænderne til VM-finalen, hvor de skulle møde det daværende Vesttyskland. Englænderne vandt, og blev samtidig noteret for deres første VM-trofæ, mens Banks blev kåret som turneringens bedste målmand.

Større udfordringer

I 1966 skiftede Banks til Stoke City, mens han bevarede pladsen som førstemålmand på landsholdet. I Stoke spillede Banks 194 kampe, og tilbragte seks sæsoner i klubben. I 1967 havde han et kort ophold i den amerikanske klub Cleveland Stokers, hvor det blot blev til 12 kampe, hvorefter han vendte tilbage til Stoke. Han nåede at vinde et Ligacup-trofæ i klubben. I 1972 blev han kåret som årets fodboldspiller.

Karrieren vendte 180 grader

Den 22. oktober 1972 kørte Banks galt, og endte nede i en grøft. Ulykken medførte, at han blev blind på det højre øje. Det betød, at han måtte takke af på landsholdet, men han var dog ikke færdig med at spille fodbold på klubplan. Banks fik nye udfordringer i USA, hvor han igennem to sæsoner i alt spillede 40 kampe for de to klubber St Patrick’s Athletic og Fort Lauderdale Strikers. Han lagde støvlerne på hylden, da han som 40-årig valgte at takke af.

Tiden efter bolden på banen

Gordon Banks lever i dag en tilbagetrukken tilværelse med sin kone Ursula. I 2002 blev han indviet i Englands fodbold “Hall og Fame”. Mange mener, at han har været den bedste engelske målmand til dato.KommentérTop-menu
Menu