Наши партнеры

MenuFranz Beckenbauer, Tyskland

Fulde navn: Franz Anton Beckenbauer

Født: 11. september 1945

Landskampe/mål: 103 (14)

Verdensmesterskaber: 1 (1974)

Europamesterskaber: 1 (1972)

Klubber: FC Bayern München, New York Cosmos, Hamburger SV

Kampe/mål i alt: 592 (66)

Klubtrofæer:

Bayern München: Bundesliga -1969, 1972, 1973, 1974. Den tyske pokalturnering – 1966, 1967, 1969 og 1971. Champions League – 1974, 1975, 1976. Europæiske Winners Cup – 1967. Klub-VM – 1976.

Hamburger SV: Bundesliga – 1982.

New York Cosmos: North American Soccer League – 1977, 1978 og 1980.

De første år

Franz Anton Beckenbauer blev født i efterkrigstidens ruiner i München, hvor han startede sin karriere som 14-årig. Tre år senere blev han fuldtidsprofessional fodboldspiller efter at have sagt sin stilling som forsikringssælger-elev op. På dette tidspunkt var Bayern München ikke det store hold som vi kender til i dag. Da den tyske Bundesliga blev oprettet i 1963 var Bayern således ikke i blandt holdene. Men der gik dog ikke længe inden Bayern var med i det fine selskab. Beckenbauer fik debut i 1964 som venstreback, men han blev dog hurtigt rykket op på midtbanen.

Gennembruddet – Succesen i Bayern München

Senere blev Beckenbauer skubbet endnu længere frem på banen for Bayern München, der var hurtige til at anerkende tyskerens værdier på pladsen som angribende sweeper. Det var en hidtil uset ting. Indtil da havde man altid haft den opfattelse at en sweeper aldrig kom over midterlinjen, men dette fik Beckenbauer ændret, da han bragte en ny dimension til fodboldspillet i form af den angribende sweeper.

I 1969 vandt han det første af fire tyske mesterskaber med Bayern. Efterfølgende havde han sammen med klubben en succesperiode, hvor de vandt Bundesligaen tre år i træk. Dette skete i årene 1972, 1973 og 1974. De næste tre år fortsatte denne succes. Holdet vandt således Europa Cuppen, i dag Champions League, tre år i træk i 1974, 1975 og 1976. Beckenbauer nåede i sin tid i den tyske storklub også at vinde VM for klubhold, samt fire pokaltitler.

I 1977 valgte Beckenbauer at skrive et nyt kapitel i sin karriere, da han underskrev en lukrativ kontrakt med det amerikanske hold, New York Cosmos. Her blev det til tre nationale titler inden turen igen gik videre – eller nærmere sagt ”hjem”.

Karriereafslutning

Beckenbauer vendte tilbage til tysk fodbold, da han i 1980 skiftede til Bundesliga-klubben Hamburger SV. Her var han blot to år, men i den korte tid formåede han alligevel at sætte sit præg. I 1982 vandt han således Bundesligaen for femte gang i karrieren, denne gang med en ny klub. Inden han valgte at lægge støvlerne på hylden spillede han en enkelt sæson i sin tidligere klub, New York Cosmos.

En stor karriere var færdig. Beckenbauer vil ikke bare blive husket for alle sine medaljer og triumfer. Han vil altid blive husket som den geniale og utrolig elegante spiller han var. Hans spillestil kan beskrives som arrogant. Der var ingen tvivl om hvem der bestemte på banen, deraf fik han navnet ”Der Kaiser”.

Landsholdet

Franz Beckenbauer fik debut på landsholdet i 1965 i en meget vigtig VM-kvalifikationskamp mod Sverige. Vesttyskland vandt kampen 2-1, og var dermed kvalificeret til VM i England i 1966. Ved denne slutrunde scorede den unge tysker flere mål, og var med til at sikre holdet en finaleplads. Her mødte de England, og Beckenbauer fik til opgave at mandsopdække selveste Bobby Charlton. England vandt kampen 4-2, men Beckenbauer udtalte efterfølgende, at England kun vandt, fordi Charlton var en lille smule bedre end han.

I 1971 blev han udnævnt til anfører for landsholdet, og han øjnede nu chancen for at bidrage med sine egne ideer. I 1972 fik han endelig lov til at spille sin plads som angribende sweeper. Vest Tyskland vandt EM-finalen med en sejr på 3-0 over Sovjetunionen i finalen. Beckenbauer blev hædret som årets spiller i Europa.

Højdepunktet for Beckenbauer var dog VM-slutrunden i 1974, hvor han ligeledes var anfører for holdet. Det lykkedes holdet anført af Beckenbauer at spille sig i finalen, hvor de skulle møde Holland. Det blev en fantastisk underholdende kamp, som tyskerne vandt 2-1. To år senere blev Beckenbauer endnu en gang kåret til årets spiller i Europa, selvom Vesttyskland tabte EM-finalen til Tjekkoslovakiet efter straffesparkskonkurrence.

Tiden efter bolden på banen

I 1984 blev ”Der Kaiser” udnævnt til vesttysk landstræner. Denne ansættelse vakte stor opsigt, for Beckenbauer, der netop havde afsluttet sin aktive karriere, havde ingen erfaring med trænerjobbet. Det lykkedes ham dog at få holdet i VM-finalen i 1986, hvor de tabte til Argentina.

I 1990 var holdet igen i finalen, og denne gang kunne Beckenbauer løfte VM-pokalen igen – denne gang i træner-rollen. Herefter skiftede Beckenbauer til en ny rolle som klubtræner i franske Marseille. Det var ikke nogen stor succes, og i 1994 vendte han hjem til klubben, som han startede sin egen karriere i, Bayern München. Han førte holdet til et tysk mesterskab, inden han satte sin på tronen som præsident for klubben.

Skrevet af Pernille NielsenKommentérTop-menu
Menu