Наши партнеры

MenuEric Cantona, Frankrig

Fulde navn: Eric Daniel Pierre Cantona

Født: 24. maj 1966

Landskampe/mål: 43 (20)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Auxerre, Martigues, Marseille, Bordeaux, Montpellier, Nîmes, Leeds United, Manchester United.

Kampe/mål i alt: 367 (151)

Klubtrofæer:

Montpellier: Franske Pokalturnering – 1990

Marseille: Fransk mester – 1991

Leeds: Engelsk mester – 1992

Manchester United: Engelsk mester – 1993, 1994, 1996, 1997, FA Cup – 1994, 1996

Starten i Frankrig – De første år

Eric Daniel Pierre Cantona blev født i Frankrig, og det var netop der, han startede sin fodboldkarriere. Hans første klub var Auxerre, men han måtte i 1984 holde en pause fra det meste fodbold, idet han skulle gøre tjeneste for sit land. Da han vendte tilbage blev han udlånt til Martigues i den franske 2. division, men efter en enkelt sæson der, var han tilbage i Auxerre. Hans præstationer i den bedste franske række var gode, så gode, at Marseille skrev kontrakt med ham. Netop Marseille var det hold, som Cantona støttede, da han var dreng. Samtidig satte dette skifte transferrekord i Frankrig.

Et af Cantonas største problemer var hans temperament. I en venskabskamp i 1989 mod Torpedo Moskva blev han så sur og skuffet over at blive skiftet ud, at han rev sin trøje af og smed den væk. Han oplevede derfor et par suspenderinger i sin tid i fransk fodbold. Hans spil på banen var dog ikke til at klage over. Han blev fransk mester med Marseille, inden han skiftede til Nîmes. Her var han dog blot i en kort tid, inden et nyt kapitel i hans karriere startede.

Gennembruddet i England – En ny start

Cantona skiftede til engelsk fodbold, for at få karrieren på rette spor igen. I februar måned 1992 skrev han således kontrakt med Leeds United, efter et prøveophold i en anden engelsk klub, Sheffield Wednesday. I Leeds var han med til at vinde det engelske mesterskab, inden han i samme år skiftede til Manchester United, for en relativ lav sum. Det synes mange Leeds-tilhængere i hvert fald.

I United havde de problemer med at score mål, og da et par af klubbens daværende spillere var ude med skader, trådte Cantona ind på holdet. Franskmanden scorede ikke bare en del mål, han producerede også mange chancer til sine medspillere. Tiden i Manchester United er nok den Eric Cantona er mest kendt for. Det var her han fik sit endelige gennembrud, og hvor han samtidig vandt en del titler. Fire engelske mesterskaber blev det til. Første gang i 1993, og Cantona vandt således mesterskabet to år i træk med to forskellige klubber. Udover fire ligatitler vandt han også FA Cuppen to gange.

Hans til tider voldsomme temperament kom han dog ikke af med. Selvom det gik fantastisk på fodboldbanen, kom han stadig ud i nogle episoder, som han ikke burde. Han blev kendt for sine frispark, men også berygtet for et karatespark mod en tilhænger i 1995.

Eric Cantona annoncerede, at han ville stoppe sin karriere i en alder af 30 år, hvilket overraskede mange, og kom som en sørgelig nyhed for United-tilhængerne. Cantona optrådte for sidste gang i United-trøjen den 16. maj i en velgørenhedskamp for David Busst mod Coventry City.

Livet på landsholdet

Eric Cantona fik debut på det franske landshold mod Vesttyskland i 1987 under træneren, Henri Michel. I september valgte Michel at droppe ham, hvilket førte til, at Cantona fornærmede landstræneren på tv. Efter den episode valgte Michel, at sætte Cantona helt af holdet. Kort tid efter denne handling blev han dog fyret fra landstrænerposten, da holdet ikke kvalificerede sig til VM i 1990. Hans arvtager, Michel Platini, havde Cantona som en af sine favoritter, og derfor var noget af det første han gjorde, at kalde ham tilbage på landsholdet igen.

Holdet var med til EM i 1992, men skuffede fælt. Der blev derfor igen skiftet ud på trænerposten, hvor Gérard Houllier erstattede Platini. Frankrig kom ikke med til VM i 1994, og derfor blev der endnu en gang byttet ud på trænerposten på det franske landshold. Aimé Jacquet overtog jobbet, og han begyndte at genopbygge holdet. Det betød, at der ikke længere var plads til Cantona på holdet. Han mistede sin plads til en anden stjerne, Zinedine Zidane. Dette kom som en skuffelse for Cantona, der under EM 2004 og VM 2006 støttede det engelske landshold i stedet for det franske.

Tiden efter bolden på banen

Efter Eric Cantona trak sig tilbage fra professionel fodbold har han deltaget i flere tv-reklamer. Det er specielt for Nike, at den tidligere franske fodboldstjerne har lavet reklamer. Han begyndte også at spille strandfodbold. Eric Cantona vil blive husket som en stor spiller, der dog havde problemer med sit temperament. Den gale og geniale franskmand har efter sin karriere også deltaget i flere arrangementer. Han besøgte blandt andet VM for hjemløse i 2007 på Rådhuspladsen, hvor han trænede spillere og talte om, hvordan fodbold kan ændre livet.

Skrevet af Pernille Nielsen.KommentérTop-menu
Menu