Наши партнеры

MenuEM-guide 2008: Introduktion

Sommerens store højdepunkt – set med fodboldentusiasters briller – foregår i år i Schweiz og Østrig. Den 7. juni klokken 18.00 triller bolden for første gang i turneringen, mens der den 29. juni skal findes en EM-mester, når finalen skal afvikles.

For fire år siden kom EM-historiens største overraskelse. De helt store underdogs, Grækenland, gik hele vejen, og efter finalesejr over værtsnationen, Portugal, var vejen banet for et triumftog gennem Athens gader.

Til dette års Europamesterskab er en ny pokal på spil. Pokalen blev offentliggjort den 27. januar 2006, og den afløser den hidtidige Coupe Henri Delaunay.

Den nye pokal er ligesom den gamle opkaldt efter den tidligere franske generalsekretær, Henri Delaunay. Den nye pokal er designet af juvelfirmaet Asprey, og den er 2 kg tungere end den gamle. Derudover er soklen udvidet med 18 cm.

Kvalifikationen bød ikke på de store overraskelser. I seks af de syv puljer sluttede de to øverst-seedede hold som nummer henholdsvis ét og to. Eneste undtagelse kom i gruppe E, hvor England, der var topseedede, endte uden for kvalifikationsrækkevidde.

Holdet sluttede på en skuffende tredjeplads bag Rusland og Kroatien. Derudover var det mest bemærkelsesværdige, at Nordirland, der var i seedningslag seks, opnåede en tredjeplads i gruppe F.

Op til slutrunden har der været en gevaldig rift om de attraktive billetter. Op mod 600.000 mennesker har ifølge UEFA bedt om at købe ti millioner billetter.

Da der blot var sat 350.000 billetter til salg, foretog UEFA lodtrækning om, hvem der skulle have lov til at købe billetterne. Dermed er efterspørgslen næsten 30 gange større end det antal, der var billetter til. Sammenlignet med EM 2004 er forhåndsinteressen på billetterne 18 gange større denne gang.

Fodboldforbundene i de 16 lande, der kvalificerer sig til EM, får også rådighed over nogle af billetterne. Omkring 40 procent af billetterne til kampene bliver sat til salg af de nationale forbund.

Fodboldtilhængerne i Schweiz er dem, der har vist størst interesse for slutrunden. 29 procent af ansøgningerne til billetterne er kommet fra alpelandet. Tyskland er lige i hælene med 27 procent, mens den anden værtsnation, Østrig, er på tredjepladsen med 21 procent.

Skrevet af Thomas MørchKommentérTop-menu
Menu