Наши партнеры

MenuEksklusivt portræt: Nikola Saric – 2. del

Det 18-årige stortalent, Nikola Saric, er endelig tilbage på træningsbanen i Merseyside-klubben Liverpool efter en ni måneders lang skadespause.

TotalBold.dk bringer anden del af portrættet om Nikola Saric.

LÆS 1. DEL AF PORTRÆTTET HER.

Efterhånden som Nikola Saric begyndte, at vise flere af sine kvaliteter, blev flere storklubber i udlandet, varme på stortalentet, som oftest kaldes ‘Danmarks Zlatan’, grundet sine baltiske rødder.

”Det var en enormt travl periode for både mig og min familie og specielt også for Per Rud og Herfølge. Der var mange klubber, som var interesseret og mange rygter. Men de fleste var meget afventende, idet min kontrakt var tæt på at løbe ud, og så satsede de selvfølgelig på at kunne få mig gratis. De var meget opmærksomme og viste interesse, men der kom ikke nogen konkrete bud, men jeg ved, at der var en hel del klubber. Men jeg ved ikke præcis hvilke, fordi jeg overlod det hele fuldstændigt til Per Rud og min far, så jeg kunne koncentrere mig om at spille fodbold.”

Det blev som bekendt Rafa Benitez og Liverpool, som vandt kapløbet om Nikola Saric’ gunst, og han var ikke et sekund i tvivl om, at Liverpool var den helt rette klub, da han så besøgte klubben og fik et indblik i hverdagen derovre.

”Liverpool føltes bare som den rigtige klub, da jeg var herovre. Jeg følte mig godt tilpas og det var fedt at være her, og så kom deres tilbud på det helt rigtige tidspunkt. Jeg følte, at Herfølge havde givet alt det, de kunne give mig, så det var på tide at komme videre.”

Nikola Saric har nu været i klubben siden juni måned 2008, og han beskriver fortsat skiftet som et drømmeskifte, hvor spillerne i hverdagen lever forholdsvis luksuøst. Han kan slet ikke drage paralleller til de klubber, som han tidligere har repræsenteret.

”Det kan slet ikke sammenlignes. Niveaumæssigt, klubmæssigt og alle faciliteterne. Det hele er bare meget større. Det er svært at beskrive, fordi der bliver sørget for det hele. Man skal ikke tænke på, om man skal finde lejlighed, betale regninger med mere. Man skal bare fokusere på fodbolden, hvilket er det, som har overrasket mig mest. Du skal bare sørge for at komme til træning og gøre dit bedste, så er alt andet ordnet af klubben. Niveauet kan jeg ikke udtale mig så meget om, fordi jeg endnu ikke har trænet med på græsset endnu, grundet min skade.”

Netop det at have konstateret en langtidsskade, når man tiltræder i en ny klub, som oven i købet er en af Englands største, beskriver Saric som sin karrieres største udfordring, da man jo allerhelst vil imponere sin nye træner med det samme, man får chancen.

”Min største udfordring har været, at komme til Liverpool, hvor jeg har skullet bevise, at jeg var god nok. At kunne holde hovedet oppe på trods af, at jeg har været langtidsskadet. Det har været en stor udfordring mentalt, fordi, når jeg ikke spiller fodbold så er alt hvad jeg laver til dagligt taget fra mig.”

Men samtidig vil Nikola også uden tøven sætte skiftet til Liverpool ind i sin personlige top-3 over de største højdepunkter i karrieren.

”Der har været mange store højdepunkter allerede. Men min top-3 er helt sikkert: Mit Barcelona-træningsophold, min Arla Talentpris samt min Liverpool-kontrakt. Jeg ved ikke, hvad jeg ville vælge af de tre. Barcelona har altid været min drømmeklub og at få lov til at træne med dem som 14-årig var rigtigt stort. Og samtidig at være den første med anden etnisk baggrund at vinde Arla Talentprisen det var også rigtigt stort. Og at skrive under med Liverpool som 17-årig var jo bare en drøm, som gik i opfyldelse.”

Herfølge-sportschefen Per Ruds forklaring på Saric’ succes er, at han både har været dygtig og heldig. Det begrunder han med, at han endte i Herfølge, hvor man kunne give ham den nødvendige rådgivning og udfordre hans store talent. Rud er dog helt sikker på, at Saric’ store selvtillid, gåpåmod og udstråling blev skærpet i det miljø, han voksede op i.

Sportschefen er ikke i tvivl om, at Nikola præcis ved, hvilket stort talent, han løber rundt med, men at han håndterer presset fra omverdenen anderledes.

”Han håndterer det meget roligt, når folk stiller store forventninger til ham. Jeg fornemmer, at noget af det bedste ved Nikola er, at han også selv stiller store krav, og det kan også skyldes hans baggrund. I modsætning til danske spillere, som hele tiden får at vide udefra, hvor gode de er, så tackler Nikola det på en helt anden måde. Der skal mere til at stille ham tilfreds i forhold til en typisk dansk dreng.”

”Jeg har oplevet det flere gange med Nikola til prøvetræninger og invitationer til storklubber, men også, når vi har været til EM og han er blevet rykket op før tid. Altså jo mere pres, der er på, jo bedre er han egentlig og jo bedre mod- og medspillere, han har, jo bedre bliver han, så jeg oplever at han er god til at tackle store udfordringer,” uddyber Per Rud.

Nikola Saric giver sin tidligere sportschef ret i sine observationer langt hen ad vejen, hvor han også fremhæver, at man skal have en stærk psyke for at kunne håndtere de mange modgange, man utvivlsomt møder blandt andet i form af skader.

”Først og fremmest kræver det, at man har et talent og at man virkelig tror på sig selv, hvilket er altafgørende, fordi det er en hård branche med mange nedture. Jeg har været skadet i otte måneder nu, og man får virkelig en del slag på vejen, hvor man tænker ”Er det virkelig alt det hårde arbejde værd?” Så man skal virkelig tro på sig selv og så skal man selvfølgelig også være heldig og kunne præstere på de rigtige tidspunkter.”

Herfølge-sportschefen beskriver Nikola som en meget populær person, som er imødekommende og god til at pleje sit netværk, som er fordelt over hele verden.

”Han er en venlig og meget omgængelig person, som har venner overalt, fordi han er rigtig, rigtig kammeratlig i sin omgang med andre mennesker. Og jeg syntes, at han tog spillerne på vores førstehold med storm. Han kom der og var eksponeret, meget mere eksponeret end resten af spillerne, som måske var 30 år gamle, men alligevel blev han accepteret med det samme på grund af, at han har sådan en rigtig god måde at gå til det på. Ydmyg er han egentlig ikke, men han håndterer det rigtigt godt.”

Per Rud har dog ikke udelukkende roser til Saric. Han fremhæver også en række områder, hvorpå Nikola endnu har plads til forbedringer.

”Han har behov for at udvikle sig på alle områder. Han har en ufattelig hård og god afslutningsteknik, men selvfølgelig fysisk kan han udvikle sig rigtig meget. Der er stor forskel på at have succes som ungdomsspiller og så at få succes som seniorspiller. Det er tit de fysiske og mentale parametre, som skal virke. Og så håber jeg bare, at han har helbredet til det, fordi to rimeligt store operationer i denne alder er jo ikke specielt godt. Men det er selvfølgelig det, der er det store spørgsmålstegn – om han har fysikken til det.”

I landsholdsregi har Saric tidligere nævnt, at såfremt han ikke kunne komme til at repræsentere Danmarks A-landshold, hvis konkurrencen ganske enkelt var for hård, ville han enten prøve lykken for Bosniens eller Serbiens A-landshold. Han slår dog fast, at det fortsat er Danmark, der er førsteprioritet, fordi det er det land, som hans hjerte banker mest for.

”Sådan som det står nu, vil jeg helst spille for Danmark. Det er her jeg er opvokset og har spillet det meste af min tid, og jeg har også fået mange gode oplevelser. Min spillestil er blevet værdsat. Jeg er rigtig glad for at spille på det danske landshold, og jeg håber, at jeg kan blive ved og spille mig op på A-landsholdet.”

”Jeg har ikke trænet længe. Jeg har først lige ringet til Per Andersen for et par dage siden, og sagt at jeg var klar. Så jeg har haft lidt kontakt med ham, men jeg kan ikke mærke så meget, fordi jeg har siddet ude så længe. Så jeg kan ikke bedømme mit spil, eftersom jeg har været ude så længe.”

Den 18-årige angriber fokuserer for tiden kun på at blive klar for sin arbejdsgiver, og han fortæller, at det var de store kampe i ligaen, og udsigten til at skulle deltage i den prestigefyldte Champions League, som fik ham til at sætte sin signatur på en kontrakt med Liverpool.

”Jeg tror og håber, at jeg kan tilkæmpe mig en plads på Liverpools førstehold. Jeg tror, at chancerne er gode ellers havde jeg ikke skrevet under med dem. Min store drøm er at komme på førsteholdet, så jeg kan spille Premier League- og Champions League-kampe. Nu skal jeg først blive kampklar efter min skade, men jeg satser på, at kunne komme rigtigt i gang efter denne sæson.”

Hans tidligere sportschef, Per Rud, håber inderligt, at Nikola vil få succes i den engelske storklub, så han ikke ender ligesom mange andre danske talenter, som bliver sendt af sted for tidligt uden at slå igennem. Han understreger samtidig, at Nikola allerede har bevist, at han har et stort potentiale og derfor mener han, at meget skal gå grueligt galt for den unge angriber, hvis han ikke skulle få succes i klubben.

Fem hurtige spørgsmål til Nikola Saric:

Hvem er dit idol?

”Hernán Crespo. Jeg så ham spille for Lazio imod FC København i Parken og lige siden har han bare været mit idol. Jeg kan ikke forklare hvorfor, fordi vi minder overhovedet ikke om hinanden på banen.”

Hvor meget træner du udenfor den almindelige træning om ugen?

”Jeg laver lidt styrketræning, men ellers ikke andet. I klubben træner vi en gang om dagen.”

Hvilken klub er din favoritklub?

FC Barcelona. De spiller det bedste fodbold. Jeg har været fan af dem, siden jeg startede med at spille fodbold.”

Hvilken person har haft størst betydning for dig igennem din karriere?

”Min far. Han har fulgt mig igennem hele karrieren og altid været der for mig. Der har været mange gode trænere og mange gode rådgivere osv., men min far og min familie har helt klart betydet mest for mig.”

Hvilken storspiller ønsker du at blive sammenlignet med?

”Jeg vil helst ikke sammenlignes med nogen. Jeg vil helst bare være mig selv. Jeg synes, det er svært at udpege en bestemt spiller, jeg minder om.”

Portrættet er udarbejdet af Casper Lohse, Thomas Mørch og Peter Christensen.

Billederne er venligst udlånt af DKElite.dkKommentérTop-menu
Menu