Наши партнеры

MenuEksklusivt portræt: Mads Hvilsom – 2. del

Mads Dittmer Hvilsom, som til dagligt spiller i FC Midtjylland, fik den 5. april 2009 debut for klubbens førstehold i SAS Ligaen, og dermed kunne han med sine 16 år og 225 dage, tilskrives titlen som SAS Ligaens yngste debutant nogensinde. TotalBold.dk bringer anden del af portrættet om Mads Hvilsom.

LÆS 1. DEL AF PORTRÆTTET HER.

Mads Hvilsom opnåede hurtigt succes i FC Midtjylland, og han vil formentligt aldrig glemme datoen 5. april 2009. Denne dag spillede FCM mod AC Horsens, og Hvilsom blev indskiftet kort før tid til sin SAS Liga-debut. Den unge angriber nåede kun at spille et minut, før kampens dommer fløjtede kampen af.

Men lyndebuten var nok til, at Mads Hvilsom i dag kan kalde sig SAS Ligaens yngste debutant nogensinde, idet han kun var 16 år og præcis 225 dage, da han løb ind på SAS Arenas græstæppe. Hvilsom havde ikke forventet, at han skulle skiftes ind og derefter tilskrives den fornemme titel.

”Det var rigtig fedt. Det var ikke noget, jeg havde regnet med den dag, jeg fik at vide, at jeg skulle med til kampen. Jeg havde forventet, at jeg bare skulle have en oplevelse af at være med omkring holdet, mærke stemningen i omklædningsrummet og være med til at varme op. Jeg havde aldrig forventet at komme ind, så det var rigtig fedt, og jeg tager det som et skulderklap.”

Den 16-årige angriber, som er topscorer i Juniorligaen, beskriver også sin SAS Liga-debut som det største højdepunkt i sin forholdsvis korte karriere.

”Det var rigtig stort og temmelig uventet, da jeg kun er 16 år. Her i FC Midtjylland er de kendte for at bruge mange unge spillere, men som regel først, når man bliver 2. års ynglinge. Det var overhovedet ikke noget, jeg havde regnet med. Men det var rigtig fedt.”

Klubbens assistenttræner, Glen Riddersholm, forklarer, at Hvilsom har været utroligt arbejdsom siden han første dag, han kom til klubben, og det har medført, at han er nået så langt allerede.

”Hans store udvikling skyldes hans målrettethed og flid. Talent er kun en forudsætning for at nå igennem nåleøjet, og han har bevist, at han kan kombinere sit talent med en utrolig træningsflid og indsats, så det er årsagen til, at han i øjeblikket kan kalde sig et talent.”

På trods af sine korte ophold på førsteholdet, peger Hvilsom på Ulvenes målfarlige angriber Frank Kristensen med aliasset ”Farlige Frank”, som den spiller, han føler, at han kan lære mest af på holdet.

”Frank Kristensen er nok lidt den samme type som mig. Han er god til at stå på det rigtige sted, og kan afgøre kampene. Vi er også samme spillertype og størrelse. Der er generelt rigtig meget respekt omkring ham i klubben, hvor han er et stort forbillede, fordi han er en rutineret herre og er topscorer.”

Hvilsom har i skrivende stund opnået tre kampe i SAS Ligaen som indskifter, hvor han samlet har fået 17 minutters spilletid. I 24. runde, hvor FCM mødte AGF fik han fire minutter på banen, mens han fik hele 12 minutter på banen, da midtjyderne tørnede sammen med Randers FC i 25. spillerunde.

Glen Riddersholm understreger også, at Hvilsom ikke skal sætte næsen op efter at blive en fast del af førsteholdet inden for de kommende måneder.

”Der kan gå en rum tid endnu. Man skal ikke overvurdere, at han har været inde omkring førsteholdet på det seneste. Det skyldes primært, at vi har haft en del skader. Men det har selvfølgelig været en sidegevinst, at man har kunnet stimulere ham lidt og give ham en ny inspiration til den daglige træning. Det kan medføre at han på sigt kommer ind på førsteholdet. Man skal altid passe på med at spå om fremtiden, fordi der er utroligt mange parameter, som skal gå op i en højere enhed, før en ung spiller får spilletid. Angrebspladsen er ikke den position, man oftest som helt ung spiller slår til på, men det bør være realistisk inden for en årrække på to-tre år.”

Hovedpersonen selv kan umiddelbart heller ikke spå om, hvornår man ser ham på måltavlen i SAS Ligaen, fordi det betydeligt højere niveau kræver større tilvænning.

”Det kræver nok nogle flere minutter, end jeg har fået indtil videre. Selvfølgelig håber jeg på det, men jeg ved ikke, hvornår det lige skulle være.”

Riddersholm tog et kig i krystalkuglen inden for en horisont på fem år, og han håber, at Hvilsom fortsat er i midtjydernes trup til den tid, men han afviser ikke, at et udlandsskifte kan komme på tale, såfremt den unge angriber formår, at forsætte sin store udvikling.

”Om fem år spiller han forhåbentligt stadig i FC Midtjylland. Men har han potentiale til, på sigt, hvis han fortsætter med at udvikle sig i den retning, som vi alle håber på, at kunne komme til udlandet. Men det er alt for tidligt at spå om på nuværende tidspunkt.”

Hvilsom har nu opnået debut i SAS Ligaen for midtjyderne, men assistenttræneren har større betænkninger ved, om den 16-årige angriber nogensinde kommer på A-landsholdet, trods 20 ungdomslandskampe og 12 scoringer samlet på U/16- og U/17-landsholdene.

”Der er rigtigt mange ting, som skal gå op i en højere enhed for at det sker. Det er ikke sikkert, at Mads nogensinde får debut på A-landsholdet, men hvis han gør det, så bliver det, når han har bevist, at han kan levere konstante præstationer og score regelmæssigt. Når han engang når nåleøjet og spiller fast for FC Midtjyllands førstehold, og samtidig formår at bevise, at han har kvaliteterne og talentet til at gå skridtet videre fra SAS Ligaen og nå ud i Europa, men stadigvæk kan ligge på et fint målsnit, så er det klart, at så har man muligheder for at komme på A-landsholdet. Derfor kan man ikke spå om det på nuværende tidspunkt. Der er utrolig stor forskel på, når de er under talentudvikling og så ryger op i voksenfodbold.”

Fem hurtige spørgsmål til Mads Hvilsom:

Hvilket råd vil du give til de unge spillere, som ønsker at slå igennem som dig?

”Jeg vil nok foreslå bare at tage det stille og roligt, selvom man er en ung spiller og får en masse tilbud fra mange forskellige klubber.”

Hvor ser du dig selv om ti år i landsholdsregi?

”Der vil jeg selvfølgelig gerne spille på A-landsholdet, og være angrebspartner med Nicklas Bendtner.”

Hvem er dit idol?

”Det er Nicklas Bendtner. Han tør at skille sig ud fra mængden og gøre ting, som andre ikke tør. Nogle gange kan han godt sige dumt, men jeg kan godt lide hans måde at svare tilbage på, når han træder ind på banen. Hvis han er blevet kritiseret i pressen, scorer han bare i den næste kamp, og det synes jeg er rigtig fedt.”

Hvilken klub er din favoritklub?

”Det er Real Madrid. Dem har jeg holdt med, siden jeg var lille.”

Hvilken person har haft størst betydning for dig igennem din karriere?

”Det må være min far. Han har altid støttet mig, og når jeg spiller kampe, står han altid i den ende, hvor jeg angriber. Han er ude og se alle mine kampe selvom jeg er flyttet til Midtjylland, så han betyder rigtig meget.”

Portrættet er udarbejdet af Thomas Mørch og Casper Lohse.

Billederne er venligst udlånt af DKElite.dkKommentérTop-menu
Menu