Наши партнеры

Menu



Den ødelæggende tendens

En af TotalBold.dk’s brugere, Frederik Sommer, som går under navnet Inferno, har kreeret denne artikel omkring den ødelæggende tendens i russisk fodbold, hvor udenlandske spillere får en større indflydelse på ligaen, hvilket går udover landets fodboldspillere, som ufrivilligt bliver sendt om bag i køen til startformationen.

I de seneste år er dominansen af udlændinge i den russiske liga blevet et faktum. Vi har set to russiske hold vinde UEFA Cuppen. Men med den nylige succes fra landsholdets side, og mængden af udlændinge på de respektive hold, kan man spørge sig selv, hvor denne tendens føre hen; er Rusland på vej mod stor sportslig succes, eller vil vi også i fremtiden se en liga regeret af udenlandske spillere?

I 2004 kunne man krone russiske CSKA Moskva som fortjente sejrherrer af UEFA Cuppen, men holdet, som havde gjort dette muligt, var domineret af brasilianske spillere. Stjerner som Daniel Carvalho og Vagner Love havde for længst tatoveret sig fast på indersiden af de fleste fodboldentusiasters hjerner, med flere gode præstationer. Men hvorfor så vi et russisk hold, hvor stjernerne var brasilianere; var den russiske talentmasse ikke god nok?

Bag de to stjerner lå en rygrad af gode russiske spillere; Akinfeev, Zhirkov og Berezutskiy-brødrene. Så kvaliteten på spillerne var ikke problemet. Eksponeringen lå dog på de offensive dynamoer, og derfor fik de russiske spillere ikke den store opmærksomhed fra offentligheden. Det var da også forventet, at brasilianerne ville drage mod varmere himmelstrøg, men de blev ved kulden omkring den røde plads, og er den dag i dag stadig at finde i CSKA Moskvas trup. Så problemet hvilede ikke i den russiske talentmasse, som var bedre end nogensinde før.

Vesten som forbillede

Her i den vestlige del af Europa er udenlandsk dominans ikke unormalt, og det må formodes, at det er i vesten at de rige russere, har fundet deres sportslige forbilleder.

International sportslig succes var noget helt nyt for russisk fodbold, og mange klubber fulgte derfor CSKA-modellen: køb af udenlandske spillere. De mange udenlandske spillere skubbede langsomt de talentfulde russere ud af truppen eller væk fra de vigtige roller på holdet; for hvem vil ikke hellere se en brasiliansk elegantier trylle med bolden, i modsætning til en fysisk stærk russer?

Men holder denne fortælling om de russiske spillere, som fysiskstærke beskyttere af eget målfelt, stik i virkeligheden? I de seneste år er der kommet en række tekniskstærke russere til spillet. Spillere med en kombination af store tryllerier med bolden og fightervilje som vigtigste ingrediens. Det er disse spillere, som netop nu har ført det russiske landshold frem til en semifinale ved EM.

Denne fordom bærer de magtfulde ledere måske også rundt på, og derfor ser vi denne dominans af udefrakommende spillere i russisk fodbold.

Succeshistorien Zenit

Endnu et kapitel blev skrevet i russisk fodboldhistorie, da Zenit Sankt Petersborg i år gentog CSKA Moskvas præstation i UEFA Cuppen. Højest overraskende var det uden en eneste sort spiller på holdet. Dette var dog ikke for at gøre plads til russere i truppen, for over halvdelen af truppen bestod af udlændinge. Dette var som følge af russisk fodbolds største problem: Racisme. Zenits træner, Dick Advocaat forklarer “manglen” på sorte spillere, ved at hentyde til fansene, som ikke ønsker sorte spillere.

Dette krav fra fansene omhandlende sorte spillere, har tydeligvis ikke forstyrret Advocaat i at udstyre truppen med et utal af udlændinge. Så skønt Zenit ses som et form for bevis på russisk talentmasse, i form af spillere som Arshavin og Pogrebnyak, så var udlændingene Sirl og Tymoschuk lige så toneangivende.

Hvor ligger problemet?

Man kan spørge sig selv, om det overhovedet er et problem, at den russiske liga er domineret af ikke-russere, for de har jo oplevet nævneværdi succes på det. Nu da russerne har præsteret på et så højt niveau ved EM, vil det så ændre på det faktum, at de enkelte holds profiler ikke er fra Rusland. Det er jo dumt at ændre på en succeshistorie. Men kan succeshistorien ikke ende som den engelske liga og deres tilsvarende landshold, som ikke kvalificerede sig til dette års slutrunde. Den russiske talentmasse presses simpelthen længere væk fra stampladser grundet nye udenlandske profiler, og dermed vil en god russisk spiller være en mangelvare, da de har svært ved at opnå erfaring og spilletid. Derfor vil prisen på de gode russere stige, mens prisen på udlændinge forbliver den samme, hvorfor det er, set med økonomiske briller, klogest at vælge den billige brasilianer frem for den dyre russer.

Hvis denne tendens kan stoppes, kan Rusland meget vel være en ny fodboldstormagt, hvis ikke kommer vi nok ikke til at se et russisk hold i en EM eller VM finale fremover.

Denne artikel er skrevet af TotalBold.dk-bruger, Frederik Sommer, og du kan gøre ham kunsten efter. Vi er altid glade for at modtage artikler og andet interessant læsestof – det eneste du skal gøre er, at have en hvis mening med det pågældende læsestof, og så sende dette til Kontakt@TotalBold.dk, herefter tager vi kontakt til dig, og hvis du er heldig, og læsestoffet er skrevet i et korrekt og levende sprog, bringer vi det her på siden.



Kommentér

2 kommentarer til “Den ødelæggende tendens

  1. Peter Christensen siger:

    God artikel! Den behandler også et interessant emne. Dog er der et par småfejl rundt omkring. F.eks. denne linje:

    "…for hvem vil ikke hellere se en brasiliansk elegantier trylle med bolden, i modsætning til en fysisk stærk russer."

    Dette retoriske spørgsmål burde have endt med et spørgsmålstegn – ikke et punktum.

    Artiklen er uden tvivl fantastisk!

  2. Andreas Johnke siger:

    Nu har jeg kun læst spalten, men jeg er da af modsat holdning. Hvor mange år skal vi ikke tilbage for at se et russisk landshold spille, som de har gjort i år?

    Der er ingen tvivl om at standarden er vokset fra ligegyldig liga til subtop, og det har haft en klar effekt på såvel liga, som russiske spillere.



Top-menu
Menu