Наши партнеры

MenuCL-gennemgange: Manchester United

Manchester United

Fakta:

Grundlagt: År 1878

Dragtfarver: Rød

Manager: Sir Alex Ferguson

Født: 31. december, 1941

Nationalitet: Skotte

Tidligere klubber:

East Stirlingshire: 1974

St. Mirren: 1974-1978

Aberdeen: 1978-1986

Stadion: Old Trafford

Kapacitet: 76.212

Bedste præstation i Champions League:

Mestre i 1967/68 og i 1998/99

Manchesters præstationer i denne sæson:

Premier League:

De forsvarende engelske mestre topper i øjeblikket Premier League og ser ud til, at skulle udkæmpe en hård duel med det unge Arsenal-mandskab om at toppe den engelske fodboldtrone, når sæsonen slutter i maj. Bortset fra en lidt sløj start og et par enkelte smuttere mod dårligere placerede hold som Bolton og West ham, har United formået at holde sidste sæsons gode form ved lige, og især mod de andre formodede mesterskabskandidater, har de røde djævle vist klassen. Sejre over Liverpool og Chelsea har givet luft i topstriden, og førerholdet er startet det nye år med tre sejre på stribe.

Champions League:

Hvor der i sidste sæsons Champions League var spænding til sidste fløjt omkring Uniteds videre deltagelse i turneringen, har holdet i denne sæson ikke overladt meget til tilfældighederne. Manchester United vandt gruppe F suverænt foran Roma, Sporting Lissabon og skuffende Dinamo Kiev, der endte uden point på kontoen. To 1-0-sejre over de formodede nærmeste konkurrenter blev fulgt og af to gange ydmygelse af de mangedobbelte ukrainske mestre. Kun en nedprioritering af den sidste kamp mod Roma forhindrede sandsynligvis United i at tage sejren i alle seks kampe, men mestrene fra 1999 formåede alligevel at slutte ubesejrede i toppen af puljen.

Sammenligning:

Manchester United har i denne sæson formået at holde et højt niveau i alle turneringer med en foreløbig førsteplads i Premier League, samt videre avancement i både FA Cuppen og Champions League til følge. Kun i den mindste pokalturnering, Carling Cuppen, er United færdige for denne sæson, da et reservespækket hold tabte til Coventry. Både den hjemlige og den europæiske liga bliver prioriteret højt hos Sir Alex Ferguson, og meget tyder på, at holdet har evnerne til at kunne gå hele vejen i begge turneringer, hvis det høje spillemæssige niveau bliver holdt.

Analyse af Manchester United:

Efter mesterskabet sidste år satte manager Alex Ferguson sig for, at forstærke det ellers stærke mandskab, hvor et uundgåeligt generationsskifte synes på vej. Veteraner som Neville, Scholes og Giggs er ved at være i karrierens efterår, og holdets skotske træner har da også forstærket holdet mærkbart. Midtbanen er blevet forstærket med stortalenterne Nani og Anderson fra Portugal og det længe ventede skifte af Owen Hargreaves fra Bayern München er også blevet en realitet. Derudover er Carlos Tevez efter en længere transfersaga kommet til fra West ham, for at forstærke angrebet, hvor United har været tyndt besat efter Ruud Van Nistelrooys afgang.

Manchester United har i denne sæson derfor været bedre besat på midtbanen i tilfælde af skader, og Ferguson har i højere grad kunnet tillade sig at rokere blandt de startende, hvilket giver friske kræfter hos United-spillerne. En af de store grunde til Uniteds fortsatte succes er det høje spillemæssige niveau, der holdes af offensiven i almindelighed, og af verdensstjernen Cristiano Ronaldo i særdeleshed. Fra sin plads på højre midtbane formår han både at være i opliggerens rolle, men vigtigere er det, at han er usædvanlig målfarlig, og han fører foreløbigt Premier Leagues topscorerliste med 17 scoringer.

De umiddelbare svagheder hos et United-hold i storform kan være svære at få øje på i øjeblikket, men selvom holdet er blevet forstærket på flere punkter i forhold til sidste sæson, er der stadig sårbare positioner på holdet. Skulle United blive af ramt af skader i angrebet, begynder det at se en smule tyndt ud. Selvom Luis Saha er en fuldgod backup for Tevez og Wayne Rooney, mangler der måske en klasseangriber mere, da især Rooney har været ramt af skader i flere perioder i denne sæson. Den unge kineser, Dong Fangzhou, har fået chancen et par gange, men ser endnu ikke ud til at være klar til at løfte arven efter verdensstjernerne, når de er skadede eller skal spares.

Desuden ser det ud til, at United-keeper Edwin van der Sar, på trods af endnu en forlængelse af sin kontrakt, måske endelig har toppet spillemæssigt for de røde. Hollænderen har flere gange i denne sæson vist svagheder i målet, og det begynder efterhånden at trække op til en udskiftning i målet, hvor den polske reserve, Tomasz Kuszcak, står på spring, og flere gange i denne sæson har fået chancen i United-målet.

Holdet:

Målmænd:

Edwin van der Sar er stadig at betragte som førstemålmand i Manchester United, men som beskrevet ovenfor, er han nok så småt på vej ud. Han besidder dog stadig rutinen, der er vigtig på højeste niveau. Tomasz Kuszcak er førsteudfordrer til pladsen i målet, men vil dog få kamp til stregen af Ben Foster, som dog er langtidsskadet og ikke vil blive en konkurrent i denne sæson.

Forsvaret:

I United-forsvaret finder man Premier Leagues måske bedste midtstopper-par i form af Rio Ferdinand og serbiske Namanja Vidic. Nok ingen var i tvivl om Ferdinands klasse, mens det nok har overrasket nogle, hvor godt Vidic er faldet til i samarbejdet med sin engelske kollega. Blot 11 mål har de lukket ind i 23 kampe i Premier League. Allrounderne Wes Brown, Mikael Silvestre, John O’Shea og talenterne Danny Simpson og Gerard Piqué har formået at lukke hullet efter den langtidsskadede anfører Gary Neville, mens Patrice Evra på venstrekanten har vist, at United ikke behøver at savne Gabriel Heinze, der er taget til Real Madrid.

Midtbanen:

Midtbanen er nok Uniteds stærkeste kæde. Resterne fra 1990’ernes storhold består stadig i form af Paul Scholes og Ryan Giggs, men de kan nemt skiftes ud af de to kæmpetalenter, Nani og Anderson. Den defensive midtbane har været holdets akilleshæl siden Roy Keane forlod klubben, men man har her forstærket sig med både Michael Carrick og Owen Hargreaves. Selvom ingen af de to for alvor har slået igennem i klubben, er man dog stærkere stillet end foregående år. Udover holdets helt store profil, Ronaldo, er midtbanefolk som sydkoreaneren Park og skotske Fletcher med til at sikre bredden, der før har været et problem.

Angrebet:

Købet af argentinske Carlos Tevez har vist sig at være en rigtig god investering for Sir Alex Ferguson. Ti mål er det blevet til i den hjemlige liga, og formen har blot været opadgående i den senere tid, hvilket tegner lovende forud for klubbens afgørende kampe i Champions League. Både Wayne Rooney og Luis Saha har været ramt af skader i denne sæson, men endnu har det ikke været det store handicap for klubben. Men endnu en klasseangriber ville sikre klubben mod skader og trætte spillere, da der nemmere ville kunne rokeres rundt i front.

Profiler:

Cristiano Ronaldo:

Født: 5. Februar 1985

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Sporting Lissabon: 2001-2003

Transferbeløb: 138,5 mio. DKK

Selvom den unge portugiser allerede er at finde i den absolutte verdenstop, og mange mener, han burde være kåret til verdens bedste spiller, virker det som om han bare bliver ved med at udvikle sig, både spillemæssigt og personligt. Efter VM i 2006 var den, dengang krukkede supertekniker, upopulær i hele England, efter at have fremprovokeret en udvisning af den normale holdkammerat, Rooney, i kampen mod England. Han var parat til at forlade landet, men valgte i stedet at tage kampen op, og det viste sig som den helt rigtige idé. I denne sæson har Ronaldo været holdets altoverskyggende profil, med fantastiske tekniske detaljer, vigtige oplæg og mange mål, der sikrer ham en foreløbig førsteplads på topscorerlisten. Bundniveauet hos portugiseren er så højt, at han selv på en dårlig dag er en stor trussel for enhver modstander.

Rent mentalt virker Ronaldo som en helt ny person. Hvor han før i tiden lod sig gå på af tingene uden for banen, virker det som om, han nu har overskuddet til at koncentrere sig om sit eget og holdets spil. Det har givet pote, og rent spillemæssigt disker han stadig op med detaljer i absolut verdensklasse, der samtidig er med til at skabe chancer og mål fremad i banen. Ronaldo kan også bryste sig af at være en af hovedgrundende til det kommercielle boost klubben har fået, især på grund af en stigende popularitet i Asien. En ny undersøgelse viser en United-fanbase på 333 millioner fans i hele verden, og i det lys må de små 140 millioner kroner i indkøbspris siges at være småpenge for en af verdens absolut bedste spillere, der i øjeblikket holder et utroligt højt niveau.

Nemanja Vidic:

Født: 21. oktober 1981

Nationalitet: Serber

Tidligere klubber:

Røde Stjerne: 2000-2004

Spartak Moskva: 2004-2005

Transferbeløb: 77 mio. DKK

Efter konkurrence fra Liverpool og Fiorentina, trak Manchester United det længste strå i kampen om Vidics signatur i januar 2006. United-bossen Alex Ferguson havde angiveligt været interesseret i serberen siden 2003, og det viste sig hurtigt at være den rigtige beslutning at hente ”Vida” til Old Trafford. Efter at have startet United-karrieren på bænken, fik Vidic hurtigt chancen fra start, da Wes brown blev skadet, og han har lige siden været at finde ved siden af Rio Ferdinand i det centrale forsvar hos United. Udover det åbenlyse talent for at stoppe modstandernes vej mod målet, hvilket blot har resulteret i 11 mål bag keeper van der Sar i 23 kampe, har Vidic også evnen til at score mål. Den 189 cm. høje forsvarsspillers hovedstødsstyrke er uovertruffen, og han har en speciel aggressiv spillestil på standardsituationer foran modstanderens mål, hvilket gør det vanskeligt at dække ham op. Nemanja Vidic har sammen med Rio Ferdinand givet United-forsvaret den fornødne ro, der gør det muligt at koncentrere sig om at skabe chancer i den anden ende, og det kan vise sig at blive afgørende i Manchester Uniteds kamp for succes i Europa.

Konklusion:

Manchester United er lige nu et af de absolut bedste hold i Europa, og må absolut betegnes som en stærk kandidat som deltager i Champions League-finalen i Moskva den 21. maj. Modsat de seneste år har der i denne sæson ikke været tvivl om hvorvidt United ville avancere fra gruppespillet, og Sir Alex Fergusons tropper har da også den absolutte favoritrolle i den første knald eller fald-runde, hvor de starter på udebane mod et Lyon-hold, der ikke har været så overbevisende i turneringen som tidligere. Alt kan ske, og meget kan afhænge af offensiven med Ronaldo, Tevez og Rooney. Dette års United-hold virker stærkere end før, og må formodes at kunne gå rigtigt langt, og måske endda gentage triumfen fra 1999, hvor Sheringham og Solskjær begravede Bayern München i slutfasen.

Skrevet af Michael ElgaardKommentérTop-menu
Menu