Наши партнеры

MenuCL-gennemgange: Chelsea FC

Chelsea FC

Fakta:

Grundlagt: År 1905

Dragtfarver: Blå

Manager: Avram Grant

Født: 6. maj 1955

Nationalitet: Israeler

Tidligere klubber:

Hapoel Petah Tikva FC: 1986-1991

Maccabi Tel Aviv FC: 1991-1995 og 1996-2000

Hapoel Haifa FC: 1995-1996

Maccabi Haifa FC: 2000-2002

Israel: 2002-2006

Stadion: Stamford Bridge

Kapacitet: 42 055

Bedste præstation i Champions League:

Semifinalen 2004/05

Chelseas præstationer i denne sæson:

Premier League:

Lidt uvant havde Chelsea op til denne sæson ikke brugt nær så mange penge på nye spillere, som tilfældet har været de seneste år. Klubben fik heller ikke en optimal start på sæsonen, og efter blot seks kampe valgte ledelsen at ophæve samarbejdet med den karismatiske portugiser, José Mourinho. Afløseren var hurtigt klar: Avram Grant, der fungere som teknisk direktør i klubben, overtog klubben. Det var en meget overraskende ansættelse, men ikke desto mindre viste The Blues gode takter under Grant, der var blevet pådraget rollen, at føre rigmandsklubben tilbage på rette spor. Tilmed har Grant fået forlænget sin kontrakt med klubben, og er sandsynligvis mere end en midlertidig afløser, som han ellers først lignede. Grant har dog ikke formået at opfylde kravene endnu, men israeleren har heller ikke haft nemme arbejdsbetingelser. Gennem store dele af sæsonen har London-klubben haft store skadesproblemer. Store profiler som John Terry, Frank Lampard, Didier Drogba, Mickael Essien og Petr Cech har været skadet, men de er langt fra de eneste. Afløserne har dog gjort hvad de kunne og om end det ikke har været helt godt nok, så er The Blues kun fire point efter Arsenal og Manchester United, der er de eneste to klubber, der hidtil har gjort det bedre end Chelsea i denne sæson. Spillet har ikke været sprudlende, dog har holdet enkelte gange vist, at de er opsatte på at få det engelske mesterskab tilbage til Stamford Bridge.

Champions League:

Modsat i ligaen har Chelsea været anderledes sikre i Champions League-gruppespillet. Klubben havnede i Gruppe B, hvor modstanderne hed Schalke 04, Valencia og Rosenborg. På forhånd lignede Schalke og Valencia de stærkeste modstandere, men Rosenborg skulle vise sig at overraske. Således formåede de at snuppe et point på Stamford Bridge i den første kamp. Det var et skuffende resultat for Chelsea, der dog fortsatte pointjagten. I de næste to kampe mod Valencia og Schalke hentede klubben maksimumpoint, og var dermed godt på vej videre i turneringen. Rosenborg var ikke noget problem i returkampen, der blev vundet hele 4-0 i det kolde Norge, og efter uafgjort mod både Schalke og Valencia var førstepladsen i gruppen en realitet. Chelsea er således ubesejrede i dette års turneringen og har blot lukket to mål ind, hvilket også vidner om, at holdet har et stærkt forsvar, selvom kaptajnen og styrmanden, John Terry, har været meget skadet. Schalke tog andenpladsen i gruppen, men var hele fire point fra London-klubben, der sluttede med 12 point.

Sammenligning:

Skadesproblemer har præget Chelseas indsats i begge turneringer. Det er specielt i ligaen, at klubben har lidt under det store fravær af profiler. I Champions League har holdet ikke haft de store problemer med at spille sig videre, og derfor kan man sige, at holdet har set bedst ud i Champions League. Der er dog stor forskel på liga-fodbold og Champions League, og selvom Chelsea ikke ligger nummer et i Premier League, har indsatsen overordnet været god. Den korte afstand op til de øvrige hold viser også, at holdets reserver har afløst godt, om end det kunne se bedre ud, er Chelsea ikke sat af.

Analyse af Chelsea:

Chelsea er kendt for, at stå utrolig godt i forsvaret. Dette har også været tilfældet i denne sæson, dog ikke på samme niveau. Chelsea kan måske forsvares, da de har døjet med rigtig mange skader i denne sæson. Reservespillere, der er gået ind og erstattet, har dog gjort det rigtig godt, og det må siges at være en af Chelseas styrker i denne sæson. Som et rigtigt engelsk hold bliver der altid gået til stålet og reserverne har fightet godt og forsøgt at gribe chancen, som de har fået via alle skaderne.

Der er kommet en ny mand på bænken hos Chelsea. Som tidligere nævnt har israeleren, Avram Grant, overtaget styringen af klubben, men han ikke den samme status som sin forgænger, José Mourinho, der betegnes som en af verdens allerbedste trænere. Hidtil har Grant gjort det godt, og han har også erfaring fra andre mindre jobs. Der kan dog godt spekuleres i, om Grant har det der skal til, for at styre et hold af Chelseas karat og leve op til de høje forventninger.

Chelsea har i denne sæson også haft nogle problemer i angrebet. Holdets skarppletter, Didier Drogba, har været skadet og det har betydet, at andre har måttet tage ansvar. Hverken Andriy Shevchenko, Claudio Pizarro eller Salomon Kalou har formået at udfylde det store hul, som Drogba efterlader sig, når han ikke er på banen. De mangler alle tre at slå igennem på Stamford Bridge, om end Kalou har gjort det udmærket set i forhold til sin unge alder. I januars transfervindue sikrede Chelsea sig dog den nu tidligere Bolton-angriber, Nicolas Anelka, der skal forsøge at sætte en stopper for angrebs-problemet.

Holdet:

Målmænd:

Chelsea har en af verdens bedste målmænd i tjekken Petr Cech. Desværre for Chelsea har den stærke keeper siddet ude med skader i løbet af sæsonen, men London-klubben råder over nogle gode reserver. Førstereserven, Carlo Cudicini, har dog også været skadet, og derfor har Chelsea været nødt til at benytte tredjekeeper, Hilário. Premier League og Champions League er dog ikke noget nyt for Hilário. Han prøvede det samme i sidste sæson, hvor de to keepere ligeledes var skadet på samme tid. Chelsea er altså rigtig godt besat på målmandsposten og har afløsere parate, hvis skader skulle ramme holdet på denne plads.

Forsvaret:

Forsvaret er kæden, Chelsea de seneste år har været stærke i. Holdets anfører, John Terry, fører an og styrer fornemt tropperne. Den stærke forsvarsspiller, der også er landsholdsanfører for England, har dog døjet med skader i denne sæson, hvorfor andre spillere har måttet tage over. Det er en stor rolle at påtage sig, for som en af verdens bedste forsvarsspillere er Terry ikke til at erstatte. Inden denne sæson hentede Chelsea midterforsvareren, Rodrigo Alex, hjem fra Holland. Brasilianeren har gjort det godt og har ligesom Terry vist sig farlig ved dødbolde. Udover Alex råder klubben også over portugisiske Ricardo Carvalho, men også han har været skadet i denne sæson. Det har betydet, at Tal Ben Haim, der kom til fra Bolton i sommer, også har været en tur omkring midterforsvaret. På venstre back har Avram Grant valgt forsat at benytte Ashley Cole, der enkelte gange er blevet afløst af Wayne Bridge, der er en kvalificeret reserve. På den anden back har hovedsageligt nyindkøbte Belletti spillet, mens også Paolo Ferreira har spillet denne plads. Overordnet set står Chelsea altså fortsat godt i forsvaret, som dog stadig afhænger meget af John Terry. Forsvaret er ikke nær så sikkert og organiseret som med Terry ved roret.

Midtbanen:

Frank Lampard er Chelseas normale styrmand på midtbanen. Den skudstærke englænder udfylder rollen rigtig godt, og er en central spiller for London-klubben. I denne sæson har Lampard, ligesom flere andre Chelsea-profiler, været skadet. Det har betydet at andre folk har måttet overtage den meget centrale rolle på Chelsea-holdet. Mickael Essien har vist sig som en rigtig vigtig spiller i denne sæson, hvor han med solide tacklinger og en god omgang med bolden har været med til at styre midtbanen. Foruden disse to har Chelsea flere prominente navne til at rende rundt på midtbanen. Joe Cole har en mere offensiv rolle end de førnævnte, hvor han med gode frispilninger samt stor skudstyrke er en trussel mod de fleste forsvar. Shaun Wright-Phillips er en anden af de offensive kræfter for Chelsea. Fløjspilleren har for alvor fået chancen under Avram Grant, en chance, som englænderen har valgt at gribe. Han har spillet sin nok bedste sæson i Chelsea, og er endelig begyndt at vise, at han kan levere godt i storklubben. På midtbanen skal også John Obi Mikel og netop tilbagevendte Michael Ballack nævnes. Mikel er et stort talent, der dog har haft tendenser til at lave nogle dumme tacklinger, der har kostet ham udvisninger. Han har dog vist, at han trods sin unge alder, godt kan tage ansvar. Ansvar har Michael Ballack også taget siden sin tilbagevenden fra en lang skadespause. Ballack kom tilbage i en tid med mange skader, og han viste hurtigt sit værd. Det er altså en stærk midtbane Chelsea råder over, hvor der står afløsere parat, hvis skader skulle indtræffe.

Angrebet:

I Chelsea-truppen overskygger en angriber dem alle sammen. Ivorianskfødte Didier Drogba er en spiller i særklasse. Han er stort set en komplet angriber, der er målfarlig, har et godt overblik, samt en fantastisk teknik. Desværre for Chelsea har det været svært at finde en fuldgod makker til Drogba, der har spillet ved siden af både Andriy Shevchenko og Salomon Kalou. Da Drogba blev skadet henover julen blev det klart, at Chelsea ikke råder over en angriber, der kan udfylde Drogbas rolle på holdet. Shevchenko, Kalou og Piazarro har alle forsøgt, og selvom Chelsea har klaret fraværet godt, er det ikke via super præstationer af disse spillere. Dette har Chelsea taget konsekvensen af. I januars transfervindue har de som før nævnt hentet Nicolas Anelka, der skal forsøge at få succes i London-klubben.

Profiler:

Mickael Essien

Født: 3. december 1982

Nationalitet: Ghaneser

Tidligere klubber:

Liberty Professionals FC: 1999-2000

Bastia: 2000-2003

Lyon: 2003-2005

Den stærke midtbanespiller fra Ghana har vist sig rigtig vigtig for Chelsea i denne sæson. I første sæson havde Essien lidt problemer med at spille sig til en fast plads på holdet, og han havde overvejelser om at forlade klubben. Han valgte dog at blive på Stamford Bridge og dette skal Chelsea være glade for. Ghaneseren spiller utroligt sikkert på midtbanen og bidrager med at skabe ro. Han er sikker i sin omgang med bolden og lader sjældent en modstander slippe forbi. Han er som regel meget sikker i sine indgreb, og kommer sjældent for sent. Det sker dog enkelte gange og i en sådan situation er det ikke godt, at være den spiller, der bliver ramt. Essien spiller nemlig hårdt, men lige til grænsen, og passer derfor rigtig godt ind i Premier League. Derudover har Essien også vist prøver på sin sparketeknik som har ført til et par gode scoringer.

Didier Drogba

Født: 11. marts 1978

Nationalitet: Ivorianer

Tidligere klubber:

Le Mans: 1998-2002

Guingamp: 2002-2003

Olympique Marseille: 2003-2004

Som tidligere nævnt er Didier Drogba angriber nummer et i Chelsea. Der er ingen af de nuværende angribere, der spiller med nær så stor en målnæse som Drogba. Ivorianeren har op til flere gange vist sin vigtighed ved at være lige der hvor han skal være når det gælder. Flere gange har han ageret redningsmand for sit hold, når det ikke har fungeret og Chelsea skal være utrolig glade for, at de råder over en af verdens bedste angribere. Selv når Chelsea har en dårlig dag er Drogba mand for at hive holdet op og alligevel sikre dem en sejr på en dårlig dag. I denne sæson har Drogba ikke haft lige så stor mulighed for at vise sit værd, da han har været skadet og for tiden deltager i African Nations Cup. Det kan mærkes på Chelseas spil når Drogba ikke er til stede, og det er blot med til at understrege, hvor vigtig en rolle angriberen spiller i klubben. Skal Chelsea opnå succes er Drogba en nøgle til dette. Han er den type angriber, som ethvert fodboldhold kunne ønske sig.

Konklusion:

Chelsea har aldrig formået at nå helt til top i Champions League. Det har været og er stadig et af holdets ejer, Roman Abramovichs, helt store mål, men det er blevet ved drømmene. Da José Mourinho blev ansat var forventningerne skyhøje til holdet, men det lykkedes som bekendt ikke Mourinho at vinde Champions League. Nu skal Avram Grant gøre et forsøg, og Chelsea har bestemt holdet til det. De har forsøgt at hente stjerne efter stjerne for at nå målet, men de mange millioner har ikke givet det resultat, som ejeren ønsker. I år har Chelsea en ny chance og kan holdet slippe af med de mange skader de har, er det bestemt ikke utænkeligt at de går hele vejen.

Skrevet af Pernille NielsenKommentérTop-menu
Menu