Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: Sporting Lissabon

Fakta:

Grundlagt: 1906

Dragtfarver: Grøn og hvid

Manager: Paulo Jorge Gomes Bento

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Sporting CP (Juniorer): 2004-2005

Stadion: Estádio José Alvalade

Kapacitet: 50.466

Sporting Lissabons præstationer i denne sæson:

SuperLiga:

Sporting Clube de Lissabon er i gang med en meget stabil sæson, som ligner de foregående meget godt. De sidste mange år har klubben befundet sig på andenpladsen ved sæsonens afslutning, og intet tyder på, at det skulle blive anderledes i år. Lige nu deler de den Champions League givende andenplads med Benfica, og har kun et point op til førstepladsen, FC Porto. Kun tre kampe i sæsonen har holdet tabt og der iblandt kun et overraskende. Ligeså er tre kampe blevet spillet uafgjort, og det har til gengæld været mod modstandere, man ikke kan være helt tilfredse med at miste point til. Sporting Lissabon er i øjeblikket ubesejret, hvilket de har været i hele syv kampe, hvor det er blevet til fem sejre og to uafgjorte.

Champions League:

I Champions League skulle Sporting vise, at det ikke kun er nationalt, de kan præstere gode resultater. Formen var støbt, da gruppen de havnede i, ikke var verdens styrkemæssigt sværeste. Verdens måske mest formstærke hold, FC Barcelona, tog sig af favoritrollen, mens de øvrige klubber var østeuropæiske Shaktar Donetsk, som har det med at svinge i præstationsevne, og et knap så godt FC Basel-hold. Sporting Lissabon skuffede heller ikke, da de gik videre på en nogenlunde sikker andenplads – et point op til Barcelona og tre point ned til Shaktar. Kun to nederlag blev det til, og begge var mod holdet fra Catalonien.

Sammenligning:

Sporting Clube de Lissabon har præsteret at spille meget stabilt i begge turneringer, og de har ligeså indfriet de forventningen nogen skulle have til dem. Niveauet har været konstant højt i begge turneringer, og der har været meget få udfald og spillemæssige kriser. Målsætningen i Champions League må være nået, og alt tyder på, at de også kan holde det stabile niveau i SuperLiga og hente en god position.

Analyse af Sporting Lissabon:

Fodbold er en meget populær sport i Portugal, og den mest prestige fyldte turnering at vinde er den såkaldte SuperLiga. Sporting Lissabon har igennem hele den nationale ligas levetid været konstante udfordrere. Faktisk har de kunne løfte pokalen som vindere hele 18 gange, hvor de fleste blev hævet i 40’erne og 50’erne. Klubben kan ligeså prale af mange pokaltitler, hvor det er blevet til hele 19 af slagsen.

Sporting har haft meget national-succes, men har haltet gevaldigt bagefter i Europa de seneste årrækker. De har aldrig nået så langt i Champions League, og tiden til promotion i Europa er kommet. Klubben er kendt for mange andre sportsgrene, men fodbolden er ikke det de har præet den store scene med. Sporting Lissabon er, som mange gange nævn før, et meget stabilt mandskab. De taber sjældent overraskende kampe, og det er en stor styrke i sig selv, at vinde over svagere modstandere. Det sker dog, at man kan tilføje et par tabte eller uafgjorte kampe til samlingen, men hvilke hold kan ikke det.

Sportings store svaghed er derimod, at de ikke overrasker. Kampe de skal vinde, vinder de som sagt, mens kampe de er undertippede i, taber de. Hvis man vil helt til tops både i den hjemlige liga og ude i Europa, bliver man nød til at overraske, da man ikke kan undgå, at løbe ind i stærkere modstandere end en selv. Kampe mod Benfica, Porto og Barcelona har de tabt denne sæson, og det er for sig selv ikke dårligt. Men når man vel være med helt fremme og kæmpe om den absolutte top, bliver man nødt til at vinde over sine nærmeste konkurrenter. I Champions League kan de ikke undgå, at rende ind i modstandere, de styrkemæssigt ikke kan matche.

Holdets angriberes mål, eller mangel på samme, er også et problem, der er nævneværdig. Sportings spydspids score nemlig ikke særlig mange mål, hvor det kun er blevet til ni sammenlagt. Dette har ikke den helt store betydning, når forsvaret holder det niveau de gør, men hvis der kommer et formdyk, kan de manglende mål, sagtens gå hen og blive problematiske.

Holdet:

Målmænd:

Målet bliver passet af den kun 20-årige portugiser Rui Pedro dos Santos Patrício, som kommer fra klubbens egen ungdomsafdeling. Han har vist sig som en sikker sidste skanse, hvor han kun har lukket 18 mål ind i Champions League og den hjemlige SuperLiga, og har udvist et solidt sammenspil med forsvaret. Han har fået samtlige minutter på banen i år, og hans karriere kan kun gå en vej. Hvis Patrício skulle blive skadet, står to andre portugisere klar i kulissen, Tiago og Ricardo Batista.

Forsvaret:

Forsvaret, der har indgået i det stærke samarbejde med målmanden, bliver bygget op om den bomstærke centerforsvarer Ânderson Polga. Han har spillet næsten samtlige minutter denne sæson, og den 29-årige viceanførere har formået at styre det bagerste geled til ug. Højresiden passes oftest af 30-årige Abel Ferreira, mens venstresiden bevogtes af argentinske Leandro Grimi. Pladsen ved siden af Polga i det centrale forsvar, optages af bl.a. Daniel Crrico og Caneira.

Midtbanen:

Midtbanen kontrolleres af det unge stjernefrø João Moutinho. Trods hans kun 22 år er han allerede anfører på holdet, og har spillet flere landskampe på det portugisiske landshold. Han har, ligesom målmand Patrício, spillet samtlige kampe denne sæson. Ved siden af Moutinho spiller enten portugisiske Miguel Veloso eller Fábio Rochemback. De mere offensive pladser tager Marat Izmailov, som er en af Ruslands bedste spillere af hans generation, Bruno Pereirinha og Leandro Romagnoli sig af.

Angrebet:

Den tidligere FC Porto-angriber Hélder Postiga tager sig af Sportings angreb, efter han kom til klubben i sommeren 2008. Den 26-årige portugisiske angriber har scoret tre mål siden skiftet, hvilket ikke er mange, når man tænker på hans antal spillede kampe. Pladsen ved siden af Postiga spilles af brasilianske Liédson. Den lynhurtige angriber er klubbens interne topscore, hvor han har nettet seks gange. Klubben råder også over de to portugisere Yannick Djaló og Delei samt brasilianeren Rodrigo Tiuí.

Profiler:

Ânderson Corrêa Polga

Født: 9. februar, 1979

Nationalitet: Brasilianer

Tidligere klubber:

Grêmio Porto Alegre: 1999-2003

Ânderson Polga er en 29-årige brasiliansk centerforsvar, der har den ære at være Sporting Lissabons viceanføre. Han er en meget vigtig brik i det stærke Sporting-forsvar, og er den spiller der binder det bagerste geled sammen. Hans forsvarsspil baserer på hans hurtige hastighed på jorden samt hans enorme styrke i luftrummet. Polga’s storslået form i indeværende sæson er måske den vigtigste faktor bag statistikken, om at Sportings havde det forsvar, som lukkede færrest mål ind i hele Europa i 2006/2007 i skrivende stund.

Ânderson Polga startede hans karriere i Brasilien, hvor han spillede for Grêmio. Han debuterede for klubben i 1999, hvorefter hans gennembrud kom. Hele 94 kampe opnåde han for klubben, og vandt flere titler med dem. Debut på landsholdet fik han også, da han i år 2002 blev udtaget til den stærke Brasilianske trup, der bl.a. bød på navne som Ronaldinho, Rivaldo og Roberto Carlos, som skulle spille VM i Sydkorea, trods Polga’s blot 23 år.

Hans talent og nyvundne internationale erfaringer gjorde ham til et varmt mål for mange europæiske storklubber, derfor var det noget af et kup, da Sporting Lissabon kunne præsentere ham i trøje nummer 4. Siden har han etableret sig som en grundstamme på Lissabon-holdet, og har været en af de mest spillende de seneste sæsoner.

João Filipe Iria Santos Moutinho

Født: 8. september, 1986

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Sporting CP (ungdom): 2000-2004

João Moutinho er en spiller af klubbens egen avl. Han fik sin debut i 2005, og siden har det kun gået en vej. Han har et kæmpe talent, som ikke kun Sporting Lissabon nyder godt af, men det portugisiske landshold har også spottet hans evner. Sporting får meget svært ved at holde på ham i den nære fremtid, da flere store europæiske klubber har fået øje på ham, og budene kommer til at regne ned over den portugisiske klub, hvis de ikke allerede gør det.

Moutinho blev den eneste aktør for et godt Sporting Lissabon hold, der kunne prale af, at han som den eneste spiller havde spillet alle minutter i den portugisiske liga i 2005/2006. Han scorede vigtige mål, og viste sine kvaliteter offensivt som defensivt. Han var en stor fakta, i holdets gode præstationer og tilbagevenden til verdens mest prestigefyldte turnering, Champions League. Året efter fik han rollen som viceanfører blot 19 år gammel. Senere kunne han stolt trække anførebindet på armen og kalde sig holdets leder.

På landsholdet fik han sin debut i 2005, og hans rolle bliver større og større. Det er et spørgsmål om tid, før han bliver den mest betydningsfulde spiller på holdet, noget han allerede er i Sporting. Hvis Sporting skal nogen steder, skal Moutinho spille op til sit ypperste. Trods hans kun 22 år er han nok holdets vigtigste, og kan glæde sig over, at være en af ligaens bedste spillere.

Konklusion:

Sporting Lissabon ligger med helt i toppen, både i Champions League og den nationale liga. Holdets målsætninger er nået i Champions League, mens man stadig gerne må forbedre sin placering i SuperLigaen. Dette skal ske med sejre over de to konkurrenter, samt noget mere effektivitet på toppen. Fansene håber på det, og muligheden er der også. Det kræver dog, de bliver ved med at køre på det meget stabile niveau, og måske fortsætter den igangværende sejrsstime.

I Champions League kan Sporting Clube de Lissabon kun overraske. De skal møde et meget stærkt Bayern München-hold, som vil gøre alt for at vise, at holdet er tilbage i den absolutte top. Lissabon spås ikke store chancer, men hvis alle brikker falder på plads, kan chancen være der. Den er dog kun meget lille, og man skal virkelig knibe øjnene sammen, for at øjne den i det fjerne.

Skrevet af Matias JespersenKommentérTop-menu
Menu