Наши партнеры

MenuCL Gennemgang – Porto

Skrevet af Mikkel Exner

F.C. Porto

Fakta:

Grundlagt: 1893

Dragtfarver: Blå og hvid

Manager: Jesualdo Ferreira

Født: D. 24. maj, 1946 (60)

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Rio Maior: 1981-1982

Torreense: 1982-1984

Académica: 1984-1985

Atlético CP: 1984-1986

Torreense: 1986-1990

E. Amadora: 1990-1992

FAR Rabat: 1995-1996

U-21 Portugal: 1996-2000

Alverca: 2000-2001

SL Benfica: 2001-2003

Sp. Braga: 2003-2006

FC Porto: 2006-

Stadion: Estádio do Dragão

Kapacitet: 52,948

Bedste Champions League præstation:

Mestre i 1986/87 og 2003/04

Portos præstationer indtil nu:

SuperLiga (BWINLIGA):

Porto bliver nok betegnet som ligaens bedste hold, og i år ligger de også på 1. pladsen, efter 14 runder, med 5 point ned til Sporting Lissabon. Porto har været overbevisende og har kun tabt en enkelt kamp, samt spillet en uafgjort, og det kunne godt tyde på at de vil løbe af med mesterskabet igen i år.

Champions League:

I Champions League endte Porto på en 2. plads efter Arsenal, begge hold havde dog 11 point, men Arsenal indtog 1. pladsen grundet bedst indbyrdes opgør. Porto var ellers tæt på at indtage 1. pladsen, da de i gruppespillets sidste kamp, mod netop Arsenal, havde en del gode chancer, bl.a. et skud på stolpen, men kampen endte kun 0-0. Men Porto har spillet fint, og virkede sikre på at gå videre, puljen var måske ikke verdens sværeste, men en fin præstation af portugiserne.

Sammenligning:

Porto har spillet tilfredsstillende i både hjemme i Portugal, og ude i det store Europa. Selvom deres modstandere i den hjemlige liga ikke er verdens stærkeste, har de alligevel klasse til at hamle op med de store hold fra de bedste ligaer.

Analyse af Porto:

Styrke og svagheder:

Porto er klart et af Portugals tophold og er også det hold der har hevet mesterskabet hjem flest gange, hele 20 gange er det blevet til. Klubbens bedste sæson var i 2003/04 hvor de kunne løfte Champions League pokalen, for anden gang i klubbens historie.

Portos spillestil er baseret på teknik, som mange andre klubber i de sydlige ligaer, og det er også oplagt da mange brasilianere søger dertil. Klubben opfostrer også en del gode talenter, som så bliver sendt videre til topklubber.

Uheldigvis for Porto har den portugisiske liga ikke en særlig høj status sammenlignet med andre ligaer i Europa, det så man blandt andet efter deres Champions League triumf, hvor de mistede Deco og en del andre af deres stjerner, samt træneren der førte dem til tops, José Mourinho. Det tog et par sæsoner at genopbygge holdet, og fik først mesterskabet igen, to år efter. Sådan er det hver gang et hold fra en af de mindre europæiske ligaer, får stablet et slagkraftigt hold på benene, for så snart de får succes, bliver holdet pillet fra hinanden. Det står i vejen for Porto, der ellers tit har et hold, der kan gøre sig i Europa.

Holdet:

Målmænd:

På målmandsposten er brasilianske Helton 1. valg. Helton kom i 2005, får at afløse den noget gamle Vítor Baía der nu fungerer som reserve. Vítor Baía er en tidligere topmålmand, men har udtjent sin rolle i F.C. Porto.

Forsvaret:

Man finder mange forsvarer i Portos trup, og de stiller også nogle gange med 5 forsvarer. De har en del stærke midterforsvarer hvor Bruno Alves, Pepe og João Paulo er de mest brugte. Venstrebacken er Marek Cech, mens højrebackpladsen for det meste tilhører Bosingwa. Der bliver dog roteret meget i forsvaret, så alle for spilletid.

Midtbanen:

På midtbanen huserer Portos bedste spillere, bl.a. den superfløjen, Quaresma, og den stabile og sikre Lucho Gonzales. Formationen varierer meget på midten, der bliver både spillet med 3, 4 og nogle 5. Den defensive midtbane hedder Paulo Assunção.

Angrebet:

Angrebet byder på spillere som Helder Postiga, p.t. ligaens topscorer. Hans makker i angrebet varierer meget da man har to dygtige angribere i Lizandro Lopez og Adriano, men valget falder oftest på Adriano.

Profiler:

Ricardo Quaresma:

Fakta:

Født d. 26. september 1983

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Sporting: 2001-2003

Barcelona: 2003-2004

Transferbeløb: 45,5 mio. DKK

Quaresma er 23 år og fast inventar på det portugisiske landshold, og selvfølgelig også hos Porto.

Den meget talentfulde portugiser kan både spille højre og venstrefløj, og besidder alle de nødvendige ting der udgør en farlig offensiv kantspiller. Med hans hurtighed og teknik, er han en trussel for et hvert forsvar. Han er også en målfarlig herre, der med sine fantastiske afslutninger og langskud, altid scorer en god håndfuld mål pr. sæson.

Quaresma blev i 2003 solgt til Barcelona, da den Catalanske storklub havde fået øjnene op for hans talent, han slog desværre aldrig rigtig igennem, og en slem skade i foden satte ham ud af spil i et stykke tid, hvilket udsatte hans store gennembrud. Han røg så til de nybagte Champions League mestre, Porto, via en byttehandel med Deco. Her blomstrede han op igen, og følges nu af mange storklubber, og jeg er ret sikker på at denne sæson bliver Quaresmas sidste i Porto trøjen.

Lucho Gonzales:

Fakta:

Født d. 19. januar, 1981

Nationalitet: Argentiner

Tidligere klubber:

Huracan: 1998-2002

River Plate: 2002-2005

Transferbeløb: 27,3 mio. DKK

Lucho er en stabil midt midt, og meget vigtig på Portos hold. Han er meget alsidig, og kan både spille fløj, defensiv midt og offensiv midt. Han bruges mest som en offensiv orienteret central midt, da han også scorer en del mål, og faktisk sagtens kunne bruges som angriber. Han både stærk og hurtig, samt en sublim oprydder med teknikken i orden, rent udsagt besidder han stort set alle aspekter inden for fodbold, og har ikke et decideret svagt punkt. Selvom han er så talentfuld, tog det en del tid før han kom til Europa, og er nu 25 år. Han har stadig en del år foran sig, men skal snart ud til en storklub, hvis han har ambitioner om at vinde andre titler, end det portugisiske mesterskab.

Konklusion:

Porto er klare favoritter til det portugisiske mesterskab, og har også vist europæisk klasse. De har en god og bred trup, med et par store profiler, og nogle unge talenter. Portos trup er meget ung, og det er ikke mange der har erfaring fra europæisk fodbold, og det kan godt vise sig at blive et problem. Porto har potentiale til at nå kvartfinalerne, men desværre er de rendt ind i giganterne fra Chelsea, og meget tyder på et exit allerede i 1/8 finalerne. Men de har overrasket før, og hvem ved om de gør det igen.KommentérTop-menu
Menu