Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: Panathinaikos FC

Fakta:

Grundlagt: 1908

Dragtfarver: Grøn og hvid

Manager: Henk Ten Cate

Født: 9. december 1954

Nationalitet: Hollænder

Tidligere klubber:

Go Ahead Eagles: 1990-1990

SC Heracles: 1990-1992

FC Rheden: 1992-1993

Go Ahead Eagles: 1993-1995

Sparta Rotterdam: 1995-1997

Vitesse: 1997-1998

KFC Uerdingen 05: 1998-1999

MTK Hungária FC: 1999-2000

NAC Breda: 2000-2003

FC Barcelona: 2003-2006 (Assistentmanager)

Ajax: 2006-2007

Chelsea FC: 2007-2008 (Assistentmanager)

Stadion: Olympic Stadium

Kapacitet: 71.030

Bedste præstation i Champions League:

Finalen i 1970-1971

Panathinaikos’ præstationer i denne sæson:

Alpha Ethniki:

I dette års udgave af Alpha Ethniki er kampen om andenpladsen større end den reelle kamp om den Champions League-givende førsteplads. Olympiakos er trukket fra og fører med næsten ti point ned til Panathinaikos, som deler andenpladsen med PAOK Thessaloniki. Grunden til den store pointforskel skyldes en håbløs start fra de forsvarende mestre. Efter adskillige runder befandt de sig stadig ikke i top fem, men en god spurt her på det sidste, har sikret dem en plads som nummer to.

Champions League:

I Champions League har Panathinaikos også vist sig som håbløse startere. Efter de første tre gruppekampe havde de stadig ikke vundet en kamp, og udsigten til videre deltagelse var meget svag. På vejen til turneringen havde Panathinaikos slået både Dynamo Tbilisi og Sparta Praha ud, og den endelige gruppe de havnede i, var ikke den letteste. Gruppen bød på italienske Internazionale, tyske Werder Bremen og Anorthosis Farmagusta fra Cypern. Alle hold havde en mulig chance for at gå videre, men Werder Bremen og Internazionale måtte tage sig af favoritrollerne. Gruppen blev meget tæt, og afgørelsen fandt først sted i sidste spillerunde, hvor Panathinaikos sendte Farmagusta hjem fra Grækenland med et svigende 1-0-nederlag. Panathinaikos sluttede meget overraskende gruppen som nummer et.

Sammenligning:

I begge turneringer har Panathinaikos fået en utrolig dårlig start, hvilket har lagt et rimelig stort pres på dem selv. Om det så er pressets skyld, at de er begyndt at præstere til sidst, kan man kun spå om. Panathinaikos har lavet nogle gode resultater, især i Champions League, hvor de bl.a. har taget tre point og en 3-0-sejr med hjem fra Tyskland, og har vundet 1-0 over Internazionale i Italien. Formen er stigende og siden den 1. november 2008, har Panathinaikos ikke tabt. Hvis den gode statistik kan holdes, bringes spændingen tilbage i ligaen, mens chancerne i Champions League forhøjes væsentligt. Dog kan de ikke anse sig selv som favoritter i nogle af turneringerne, men mere som underdogs.

Analyse af Panathinaikos:

Trods Panathinaikos har vundet nitten græske mesterskaber, og er det mest succesrige græske hold i Europa nogensinde, kender man ikke mange navne, når øjnene glider ned over Panathinaikos’ trup. Ikke én spiller har de, som de kan kalde en verdensklassespiller, og grunden til de er gået videre fra gruppespillet har været en rigtig god holdindsats. En indsats hvor spillerne har givet sig 100 procent i hver kamp.

Panathinaikos har ikke nogle store svagheder, og hvis holdet fungerer og er i form, så kan de overraske mange. Især hjemme i Grækenland på Det Olympiske Stadion kan de lægge tryk på udeholdet, da tilskuerne gør det til en heksekedel. Der er næsten altid fuldt hus og holdets fans har en storlarmende kultur, hvor de både i fodbold og basketball laver en lækker lydkulisse. Panathinaikos har også vist sig som et godt udehold ved at slå flere rigtig kvalificerede hold sikkert. Et Panathinaikos-hold med selvtillid og i form og et hold uden de to sidste faktorer, er som en kamp mellem nat og dag. Førstnævnte hold kan slå de fleste andre europæiske hold, mens det andet hold kan tabe til alle. Derfor er det meget svært at spå om, hvordan deres videre fært både nationalt og internationalt bliver.

Holdet:

Målmænd:

Målet bliver vogtet af den 32-årige kroatiske målmand Mario Galinovic. Han er en relativ høj målmand med sine 1,94 meter, hvilket gør ham til en god mand i feltet. Mario Galinovic har stået 94 kampe for Panathinaikos siden sit skifte på fri transfer i 2004, og her har han fået mange europæiske erfaringer med klubben. Han har spillet ganske få landskampe, da han ikke vægtes god nok i Kroatien. Anden-målmanden er den græskfødte Alexandros Tzorvas.

Forsvaret:

Panathinaikos har et udmærket forsvar, som har lukket 20 mål ind i 24 kampe. Ikke verdens bedste statistik, men som så meget andet, skyldes det nok deres dårlige start. Efter formstigningen har de kun lukket fem mål ind i de sidste 14 kampe. Forsvaret er bygget op om to mænd, der næsten spiller hver eneste kamp, Loukas Vindra og Nikos Spiropoulos. Normalt vælger træner Hen Ten Cate at spille med fire eller fem forsvarer, og hvem der spiller ved siden af de to førnævnte er meget forskelligt.

Midtbanen:

Panathinaikos råder over en rigtig god midtbane, måske den bedste midtbane i Grækenland. Det er en midtbane, som er meget fysisk stærk og fighter til sidste bloddråbe, samt kan noget offensivt i form af afleveringer, driblinger og afslutninger. Midtbanen er bygget op om den tidligere Arsenal spiller Gilberto Silva og den nuværende anfører Giorgos Karagounis, oftest er de to suppleret af Simäo Junior, Sotrisis Ninis eller Andreas Ivanschitz.

Angrebet:

Hen Ten Cate foretrækker at spille med én angriber, og den plads tager Dimitrios Salpigidis sig oftest af. Han er klubbens interne topscorer, både i ligaen og i Champions League, og så er han klubbens viceanfører. Han er ikke en høj spiller, men han har en masse andre kvalifikationer, som han bruger sammen med sit målinstinkt. I sin tid i klubben har han scoret 34 mål i 72 kampe. Han startede med at være midtbanespiller, men da klubben kom i økonomiske problemer og var nødsaget til at sælge de bedste spillere, røg han op i angrebet. Der spillede han til UG og blev en af klubbens mest værdigfulde spillere. Salpigidis kan have udsigt til endnu mere spilletid, efter hans nærmeste konkurrent til pladsen er blevet lejet ud til tyske Eintracht Frankfurt.

Profiler:

Giorgos Karagounis:

Født: 6. marts 1977

Nationalitet: Græker

Tidligere klubber:

Panathinaikos: 1995-1996

Apollon Smyrnis: 1996-1998

Panathinaikos: 1998-2003

Internazionale: 2003-2005

Benfica: 2005-2007

Giorgos Karagounis er en meget erfaren spiller, der både har haft mange optrædener for store klubhold i Europa og på det nationale landshold. Han var med til at føre Grækenland til det overraskende EM-guld i 2004, og han var bl.a. manden, der scorede turneringens første mål. For mange græske fodboldfans repræsenterer Giorgos Karagounis alt godt ved det moderne græske fodboldspil. Han er en meget respekteret spiller i hjemlandet. Han har en meget barsk og kreativ spillestil, og kombineret med sin meget lille statur, har han tjent mange sammenligninger med den legendariske græske midtbanespiller Mimis Domazos.

Han har spillet af flere omgane for det græske mesterhold, og har vist en hvis loyalitet, hvilket har gjort den 31-årige midtbanespiller til klubbens anfører. Han er en meget vigtig spiller for holdet, dog har han haft et par skadesproblemer i løbet af efteråret, hvilket måske var grunden til klubbens dårlige start. Hvis klubben skal have en chance for videre avancement i Champions League, kommer meget af ansvaret til at ligge på denne herres skuldre.

Gilberto Aparecido da Silva:

Født: 7. oktober 1976

Nationalitet: Brasilianer

Tidligere klubber:

América: 1997-2000

Atlético Mineiro: 2000-2002

Arsenal: 2002-2008

Gilberto Aparecido da Silva er en stor defensiv midtbanespiller, og han har også optrådt for et stort hold som Arsenal. Han spillede hele 170 kampe for den engelske storklub og landskampe har han ligeså spillet en masse af. Efter han røg ud i kulden i Arsenal har han set sig om efter en ny klub, og endte derefter i Panathinaikos. Trods sin meget fremskredne alder må han stadig betegnes som et meget godt køb, og kan blive en yderst vigtig defensivspiller i løbet af sæsonen.

I Brasilien kaldes Gilberto ofte ”den usynlige mur”. Han betragtes som en del af den defensive enhed både på klub- og landsholdet, da han stiller sig i hullet mellem forsvaret og midtbanen. På den måde kan han hjælpe fremskydende backs og centrale forsvarsspillere. I modsætning til spillere som Roy Keane og Robbie Savage, som begge er meget stærke i tacklingerne og angriber modstanderne, er Gilberto mere passiv, når han forsvarer. I stedet for at tackle en spiller, er han mere tilbøjelig til at skygge ham, således at han presses tilbage. Denne teknik har han både fået ris og ros for, men faktum er, at det har kostet ham færre advarsler og karantæner. Hans spillestil er meget værdigfuld, og han er en god holdspiller. Disse kvaliteter kan blive vigtige for Panathinaikos.

Konklusion:

Panathinaikos har vist sig før i Champions League, hvor de nåde helt til finalen i 1971. Dette ser mange græske fans gerne en gentagelse af, men chancerne er yderst minimale. Hvis de ikke vinder mesterskabet, vil det være en stor skuffelse for de grønne, og alt tyder på, det bliver en skuffelse lige nu. Derfor kan europæisk succes redde sæsonen og lidt af klubbens værdighed. Første opgør byder på Villarreal, som nok må tage favoritrollen, dog har Panathinaikos en god chance, især hvis den nuværende stime fortsætter og de overnævnte spillere træder i karakter. Mange ting skal spille sammen, men jeg anser ikke det umuligt, at Panathinaikos kan overraske igen. Hvad tiden så derefter bringer, er meget usikkert, for det er ingen hemmelighed, at mange af de resterende klubber har et bedre spillermateriale.

Skrevet af Matias Jespersen.KommentérTop-menu
Menu