Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: Olympique Lyon

Fakta:

Grundlagt: 1950

Dragtfarve: Hvid

Manager: Claude Puel

Født: 2. september, 1961

Nationalitet: Franskmand

Tidligere klubber:

AS Monaco: 1999-2001

Lille: 2002-2008

Stadion: Stade Gerland

Kapacitet: 41.044

Bedste præstation i Champions League:

Kvartfinalen

Olympique Lyons præstationer i denne sæson:

Ligue 1 Orange:

Lyon ligger ikke overraskende på førstepladsen i den franske liga, og man skulle næsten tro, at tabellen var en kopi fra de foregående syv sæsoner. Den franske liga har fået et synonym i Lyon, og ligaens navn siges sjældent, uden man nævner det ultimative tophold. Klubben virker nærmest urørlig, og meget skal gå galt, før holdet ikke kan kalde sig mestre for ottende gang i træk, hvilket er et meget skræmmende fakta. Modstanderne er dog i løbet af de seneste år kommet tættere og tættere på, og i år kan man kun prale af et forspring på et point ned til de nærmeste konkurrenter fra Bordeaux.

Champions League:

I Champions League havde Lyon det nogenlunde lige så smertefrit, som de har haft de seneste par år i ligaen. En sikker andenplads blev skrabet sammen i gruppespillet, trods startvanskeligheder for den franske storklub. Puljen de var havnede i, bød på gode hold som Bayern München, Fiorentina og Steaua Bucuresti, men alle de gode hold i mente, var det to meget sikre resultater, der gjorde netop Lyon og Bayern München kunne gå videre. Lyon vandt tre af opgørene, mens de spillede to uafgjorte og indkasserede et nederlag.

Sammenligning:

Lyon har en klar målsætning i den franske liga. Turneringen skal simpelthen vindes, og alt andet vil være en katastrofal skuffelse. Presset bag fra bliver dog større og større, og en langt større resurser skal tages i brug. I Champions League har man ofte underpræsteret, når holdet er blevet levnet størst chancer. Overraskelser kan de godt frembringe, men når det virkelig gælder, virker holdet meget sårbart, og det er ikke sket, at Lyon er kommet længere end en kvartfinale.

Det er en realitet, at Lyon er et meget stabilt mandskab. Niveauet i den franske liga presser dog heller ikke holdet mht. resultaterne, og det er bestemt ikke alle der kan give den kvalificeret modstand. Presset øges dog tilstrækkelig meget i Champions League, og det er for alvor der, at Lyon skal vise hvilket stof truppen er lavet af.

Analyse af Olympique Lyon:

Lyon er det bedste franske mandskab, hvor det er blevet til meget imponerende syv mesterskaber i træk. Klubben har fuldstændig reageret ligaen i det 21. Århundrede, og intet tyder på noget skulle ændre sig i den nære fremtid. Klubben fra 1950 lagde tydeligvis den helt rigtige taktik, da snakken på hvordan man bliver tophold, kørte i de forskellige mødelokaler. Mange klubber misunder den fantastiske fremgang klubben har oplevet, og ingen i den lokale fan-base håber succesen nogensinde stopper.

Lyon har formået at lave en rigtig god trup, bestående af mange franske spillere krydret med enkelte særdeles kvalificeret udlændinge. Truppen råder ligeså over mange gode talenter, som kommer fra alle verdens kontinenter, og holdet har en kunnen til, at få alle deres spillere til at toppe på de rigtige tider. Desværre har Lyon mest virket som en rugekasseklub for de største klubber i verden. De bedste spillere og talenter er blevet skippet videre, og selvom Lyon ikke har været vilde med det, har man klubber nydt godt af deres forarbejde. Dog er ambitiøsiteten fået et par nøk opad, da man endnu har formået at holde på en spiller i Benzema’s klasse.

Lyon-holdet har ikke mange svagheder, og dem de så har, skyldes også faktuelle ting, de ikke selv er herre over. Den franske ligas niveau er ikke styrkemæssig stærk nok, så Lyons muligheder for tiltrækning af gode spillere, er ofte meget små. Spillerne fortrækker, ikke overraskende, at spille i nogle af verdens bedste ligaer, selvom en nedpriotering af hold bliver en nødvendighed. Desuden får Lyon ikke regelmæssig den udfordring, som er nødvendigt for at forbedre spillet på banen. Dette sætter til tider sine spor i Champions League, og hvis man skal finde en forklaring på, hvordan Lyon gang på gang kan underpræstere i turneringen, lige når forventningerne er højest, vil det overstående være mit bedste bud.

Holdet:

Målmænd:

Efter den gode sidste skanse Coupet forlod klubben i sommers, til fordel for spanske Atlético Madrid, er målet blevet vogtet af unge Hugo Lloris. Hugo kom til klubben som erstatning for Coupet fra OGC Nice, og det var lidt overraskende han landede netop i Lyon. Budene kom fra store klubber som AC Milan, men valget faldt på de franske mestre, fordi spilletiden kunne blive mere fast. Fast spilletid har den unge franskmand så fået, og i den tid kun indkasseret 23 mål. Reservemålmanden er Rémy Vercoutre, og han kan prale af to hele kampe i Lyon målet denne sæson.

Forsvaret:

I forsvaret stiller træner Claude Puel næsten altid med de samme i det bagerste geled. Forsvaret bygges op om den brasilianske centerforsvar Cris, som sammen med franske Boumsong styrer de to backs. Netop de to back pladser optages af Réveillére i den ene side, og den meget offensive Italiener Fabian Grosso i den anden. Begge er ofte med fremme, og i sær Grosso befinder sig oftest mere ved modstanderens baglinje, end på mestrenes egen banehalvdel. Lyons taktik og spillermateriale åbner dog også dørene for, at overlap på overlap kan finde sted.

Midtbanen:

Lyon besidder en meget stærk midtbane, hvor man kan råbe det ene stjerne navn op efter det andet. Holdet nyder godt af gode spillere, både til de offensive pladser, men bestemt også til den mere defensive del af banen. Den der nok nyder Lyons bredde mest, er træner Claude Puel. Han gør dog også ofte brug af bredden, da hans rotationsprincip fungerer til fulde. De fire som har spillet flest kampe på midtbanen i år, er dog ikke overraskende Kim Källström, Jean Makoun, Jérémy Toulalan og selvfølgelig holdets helt store stjerne og offensive omdrejningspunkt, Juninho. På bænken sidder så gode spillere som Mathieu Bodmer og talentet Miralem Pjanic.

Angrebet:

I angrebet finder man holdets helt store stjernefrø, Karim Benzema. En spiller de selv har opdraget og opfostret, som nu er Frankrigs nationalangriber, og scorer mål på samlebånd. Han spiller i trøje nummer ti, og hvis det står til mange mennesker omkring Lyon, skal han ikke skifte den trøje ud foreløbig. I angrebet nyder Claude Puel også godt af en stor bredde, og her har han mange kvalificeret spillere at vælge mellem. Makkeren til Benzema er ofte enten Frédéric Piquionne eller brasilianske Fred, men også Sidney Govou, César Delgado og Abdul Kader Keïta står klar i kulissen.

Profiler:

Antônio Augusto Ribeiro Ries Junior (Juninho Pernambucano):

Født: 30. januar, 1975

Nationalitet: Brasiliansk

Tidligere klubber:

Sport Recife: 1991-1994

Vasco da Gama: 1994-2001

Juninho Pernambucano var det navn, han blev kendt på. Endnu flere kender ham, som en af verdens bedste, hvis ikke den bedste, frisparksskytte. Han sparker til en bold, som mange kun kan drømme om, og flere rigtig gode langskudsmål er blevet sat ind. Juninho rammer bolden sådan, at der næsten ingen rotation kommer i bolden. Udsynet for målmanden er meget dårligt, og pludselig kan han fiske det knaldhårde skud ud af nettet.

Efter adskillige forsøg som futsalspiller, springer Juninho ud i livet som professionel fodboldspiller for den brasilianske klub Sport Recife. For klubben opnåde Juninho 105 kampe, og han scorede 22 mål fra hans plads på den offensive midtbane. I 2004 skiftede han til Vasco da Gama, hvor han ligeledes opnåde mange kampe, og scorede mange mål. Hans gode fodboldspil skaffede ham flere priser, og i år 1999 fik han sin debut på det brasilianske landshold. Hele 44 gange kunne han trække den gule nationaltrøje over hovedet før hans stop efter VM i 2006.

I 2001 skiftede Juninho til hans første professionelle klub uden for Brasilien. Valget faldt på Lyon, som endnu ikke havde prøvet at vinde det franske mesterskab. Allerede i hans første sæson, kunne Lyon-mandskabet hæve liga pokalen, og siden har de ikke ville slippe den. Juninho kan stolt før hver kamp trække anførebindet på armen, og holdets leder og rollemodel er også hvad han er. En meget vigtig brik, hvis offensive skudteknik og overblik gavner hele holdet. Han står for at kreere det der skal udmunde sig i mål, og hvis det hele ikke kører på skinner, sætter han den ofte ind på frispark.

Karim Benzema:

Født: 19. december, 1987

Nationalitet: Franskmand

Tidligere klubber:

Bron Terraillon: 1995-1996

Karim Benzema er et rent produkt af Olympique Lyonnais’ ungdomsakademi. Han er holdets angriber, og har de seneste par sæsoner krydret den franske topscoreliste. Hans talent er gentagende gange blevet rygtet til flere storklubber rundt om i Europa, men på trods af den store interesse, har Benzema ofte ytret hans ønske om at spille for Lyon og hjælpe dem med at tage Champions League trofæet. Efter mange flotte præstationer på de franske ungdomslandshold, fik han tilbuddet om, at spille for Algeriets landshold.

Det tilbud pegede han tommelfingeren ned til, da hans ønske var at spille for det franske nationalhold. Her fik han så sin ønskede debut i 2007, og krydrede den første landsholdsoptræden med at blive matchvinder. Senere er han blevet fast mand for holdet, og han spillede fast på toppen ved EM i Schweiz og Østrig. Alt tyder på, at Benzema mange år fremover kommer til at promovere den franske landsholdtrøje, og håbet om flere gode præstationer er der. Karim Benzemas hurtige antrit og store målnæse nyder Lyon meget godt i nuet. Han bliver vigtigere og vigtigere for holdet, og meget ansvar kommer til at ligge på hans unge-skuldre, i Lyons forsøg på gode resultater.

Konklusion:

Lyon er et særdeles godt fodboldhold, som har de stjerner og den bredde mange fodboldhold savler over. Målsætningerne er også derefter, da det simpelthen er blevet et krav at vinde det franske mesterskab. Det burde ikke tappe de store kræfter, at genvinde det forventede mesterskab, man skal dog ikke undervurdere de nærmeste konkurrenter, da de godt kan give Lyon udfordring i visse tilfælde.

I Champions League skal Lyon leve op til de forventninger, der har været til dem de sidste mange år. Det officielle europæiske gennembrud skulle meget gerne komme denne sæson, hvilket kræver man skal slå mange modstandere, som er bedre end en selv. Første opgør byder på FC Barcelona, hvor Lyon ikke levnes mange chancer, men det er en god mulighed for, at vise de kan leve op til forventningerne i år. Det kræver alle brikker falder på plads, og at holdet spiller op til deres bedste.

Skrevet af Matias JespersenKommentérTop-menu
Menu