Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: Manchester United

Fakta:

Grundlagt: 1878

Dragtfarver: Rød og hvid

Manager: Sir Alex Ferguson

Født: 31. december 1941

Nationalitet: Skotte

Tidligere klubber:

East Stirlingshire: 1974

St. Mirren: 1974-1978

Aberdeen: 1978-1986

Scotland: 1985-1986

Stadion: Old Trafford

Kapacitet: 76.212

Bedste præstation i Champions League:

Mestre i 1967/68, 1998/99 og 2007/08

Manchester Uniteds præstationer i denne sæson:

Premier League:

Manchester vandt i sidste sæson The Double. Derfor har forventningerne til den nuværende sæson været tårnhøje og derfor været svære at indfri. United har gjort det godt resultatmæssigt indtil videre i Premier League, hvor de overtog førstepladsen mandag aften, fordi Liverpool skuffede i lokalopgøret mod Everton på Anfield Road. Spillet har dog langt fra været prangende for De Røde Djævle, men i sidste ende er det sejren der tæller, og det må man sige, det har gjort for Manchester-holdet.

Fx mod Sunderland den 6. december slog Manchester til i sidste øjeblik, da Wayne Rooney slog til i overtiden og frembragte stor jubel på Old Trafford. Samme scenarie var næsten tilfældet den 26. december, da United var på besøg i Stoke. Der skulle der en Tevez-scoring til efter 83 minutter for at sikre sejren. I andre opgør har United bragt sig foran tidligt i kampene og været ved at tabe på det i sidste ende. I den første halvdel af Premier League-sæsonen har mestrene også været meget uheldige med at støde ind i de tre ”Big Four”-klubber på udebane, hvilket har resulteret i to nederlag og en uafgjort.

Champions League:

Ligesom i Premier League har spillet indtil videre heller ikke været flydende i Champions League. I modsætning til i ligaen har United ikke hevet mange sejre hjem, selvom spillet ikke har været godt. I stedet har de spillet hele fire uafgjorte kampe og kun vundet to, som dog i sidste ende viste sig at være nok for at gå videre som nummer et i gruppe E, som danske AaB også var med i. De eneste sejre i gruppespillet fandt sted på Old Trafford mod Celtic, der fik en øretæve med hjem på 3-0 blandt andet takket være en storspillende Dimitar Berbatov.

Den anden sejr i gruppen fandt sted på dansk grund, hvor AaB blev besejret – også i den kamp var Berbatov storspillende og krydrede indsatsen med to kasser. I de andre opgør var spillet ikke ret prangende, og det engelske mandskab var tilmed ved at floppe fuldstændig på hjemmebane mod AaB, der var ved at tage alle tre point med hjem til Danmark. Wayne Rooney forhindrede dog sejren.

Sammenligning:

I begge turneringer har Manchester ikke spillet ret godt. Det har i Premier League ikke betyder det store, idet de ligger placeret på en delt førsteplads med en kamp til gode. I Champions League har United ikke haft den fornødne kynisme som i Premier League, hvor de slog til på deres chancer, hvilket ikke skete i Champions League.

Analyse af Manchester United:

Med to titler fra sidste sæson i Premier League og Champions League, har man klasse og det har United også. Problemet i den nuværende sæson i forhold til den sidste er ikke, at der har været mange udskiftninger, i stedet er forskellen, at blandt andet Christano Ronaldo ikke har spillet drømmebold i denne sæson, og når Ronaldo ikke slår til, mangler United de individuelle kvaliteter på holdet.

Det er ikke den spillemæssige kvalitet, United mangler, men den rigtige sammensætning af spillere. Det kan ikke nytte noget at have ti hårdt kæmpende markspillere, når man ikke har noget kreativitet til at få åbnet modstanderens forsvar. Dermed ikke sagt at United har ti fightere på banen uden individuelle kvaliteter, men de spillere, der er gode individualister for United, har underpræsteret og der har ikke været nogen til at tage over.

Målmænd:

Fundamentet for et godt forsvar ligger på målmandspladsen, som United er stærkt besat på med rutinerede Edwin van der Saar, Ben Foster og polske Tomasz Kuszczak. Van der Saar hører til i verdenstoppen, hvad angår målmænd, men på trods af det har han et par mangler. Selvom det hollandske plankeværk er høj, betyder det ikke, han er god på høje indlæg. Det er han ikke, ligesom hollænderen heller ikke er den bedste målmand til at modtage tilbagelægninger i fødderne, hvilket næsten er et must at kunne gøre tilfredsstillende.

Forsvaret:

Foran den sikre sidste skanse i målet har United rutinerede Gary Neville, der sammen med Rio Ferdinand, Nemanja Vidić og Patrice Evra normalvis udgør de fire startende forsvarsspillere. Den eneste af de fire spillere, man kan finde mangler ved, er kaptajn-Neville, hvis hurtighed er stærkt dalende, og der er rutine og snuhed ikke altid nok til at opveje den manglende hurtighed. Reserverne i forsvaret hedder Rafael, Wes Brown, Jonny Evans og Fabio, også er John O’Shea ikke en gang nævnt.

Man skal også huske, at Brown spiller en god højre back. Reserverne i United er ikke verdensstjerner, men fælles for dem alle er dog, at de alle affinder sig i deres rolle og udfylder den til perfektion. På sigt vil man stille og roligt se Rafael, Evans og Fabio få mere og mere spilletid mod bedre modstandere, så fremtiden i United-forsvaret er også sikret, hvilket er et stort plus, da Neville og Ferdinand ikke bliver yngre.

Midtbanen:

Midtbanen er ligesom forsvaret stærkt besat, dog kunne den godt bruge lidt mere kreative spillertype end den har lige for tiden. Når alle spillere er klar, starter Ronaldo på højrekanten, Paul Scholes og Owen Hargreaves udgør midteraksen, mens Nani og Giggs må slås om venstrekanten. Rollefordelingen på midtbanen er også god, da Hargreaves bakker af defensivt, hvilket giver Scholes frihed til at spille lidt mere offensivt.

Scholes’ niveau er dalende, og der kunne man passende gøre stortalentet Anderson klar til fra næste sæson at overtage klubmandens startplads. De andre reserver på midtbanen er skotske Darren Fletcher, Park Ji-Sung, Darron Gibson, Michael Carrick, Lee Martin og nyligt indkøbte Zoran Zošić, som er købt til at overtage Giggs’ rolle efter næste sæson. Netop Zošić bliver spændende at følge, da han har kvaliteterne til at afgøre kampe på egen hånd.

Angrebet:

I front er der også stærke spillere at finde, da Dimitri Berbatov, Carlos Tevez og Wayne Rooney op til hver kamp kæmper en duel om, hvem der skal starte inde på de to pladser i front, og så skal man huske at medregne Christano Ronaldo, der nogle gange er at finde i front i svære udekampe. Udover de tre stjerner har United også en comming-up i Danny Welbeck, der trods sin meget unge alder allerede har vist prøver på sit store talent.

Profiler:

Cristiano Ronaldo:

Født: 5. februar 1985

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Sporting CP: 2001–2003

Den portugisiske stjernespiller har i den nuværende ikke været oppe på samme niveau, som han havde i sidste sæson. Det skyldes dog en skade, som plagede Ronaldo i starten af sæsonen, men alligevel er Ronaldo en af nøglepersonerne på United-mandskabet.

Da Ronaldo kom til United i 2003, var han ikke så mental stærk, som han er i dag. Fx får Ronaldo mange knubs grundet sine snævre driblinger, og det kunne før i tiden gøre ham aggressiv, men det er han blevet bedre til at tackle i løbet af årene i det engelske.

Cristiano har den fordel, at han udover at kunne spille flere kanter, også kan spille helt i front ved siden af en, hvilket i svære udebanekampe kommer til stor gavn for De Røde Djævle. Udover den fordel for United, så har det også en stor betydning, at han udover at være fintestærk, hurtig og målfarlig også er farlig i hovedspillet, som ellers ikke er ret normalt for en spillerype som Ronaldo.

Rio Ferdinand:

Født: 7. november 1978

Nationalitet: Englænder

Tidligere klubber:

West Ham United: 1995-2000

Borunemouth: 1996

Leeds United: 2000-2002

Ferdinand er en af de vigtigste brikker på United-holdet, da han med sin store rutine er med til at styre den solide defensiv. Ikke alene er Ferdinand god til vigtige ting som hovedspil og tacklinger, han er også hurtig og god til at føre bolden op ad banen, som er vigtigt, når der skal slås kontra.

For de offensive spillere i Manchester er Ferdinand en vigtig brik, da han med sit gode forsvarsspil er med til at sikre, at de offensive brikker ikke behøver tænke meget på det defensive arbejde, hvorfor de kan udfolde sig fuldstændig, hvilket ikke altid kan lade sig gøre, hvis defensiven halter. Også på det engelske landshold har Ferdinand en vigtig rolle, da han binder defensiven sammen, samtidig med at han har en stor lederrolle for englænderne, da han er vicekaptajn for dem.

Konklusion:

Som forsvarende Champions League-vinder, er man altid blandt en af favoritterne til at vinde trofæet med de store øre igen. Triumfen fra sidste sæson kan nemt gentage sig igen i år, men det kræver, at individuellisterne træder i karakter, hvis De Røde Djævle skal gå hele vejen. Fejler individuellisterne er Manchester United dog et så stærkt hold, at man må regne dem for at komme mindst til semifinalen, hvor alting derefter kan ske.

Skrevet af Patrick AndersenKommentérTop-menu
Menu