Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: FC Porto

Fakta:

Grundlagt: År 1893

Spilledragter: Blå og hvid

Manager: Jesualdo Ferreira

Nationalitet: Portugiser

Tidligere klubber:

Rio Maior: 1981-1982

Torreense: 1982-1984 + 1986-1990

Académica: 1984-1985

Atlético CP: 1985-1986

Estrela da Amadora: 1990-1992

FAR Rabat: 1995-1996

FC Alverca: 2000-2001

SL Benfica: 2001-2003

SC Braga: 2003-2006

Landshold:

Portugal U-21: 1996-2000

Stadion: Estádio do Dragão

Kapacitet: 50.476 tilskuere

Bedste præstation i Champions League:

Mestre i 1986/87 og 2003/04

Portos præstationer i denne sæson:

SuperLiga

FC Porto har haft en godkendt sæson indtil videre. Holdet indtager efter 12. spillerunde 4. pladsen i ligaen, og har to point op til andenpladsen, som Sporting Lissabon i øjeblikket sidder på. De to point kan dog hurtigt blive slettet, da FC Porto har spillet en kamp færre end Sporting Lissabon. Det betyder, at FC Porto allerede kan overtage andenpladsen, hvis de er i stand til at besejre CD Nacional på udebane i næste spillerunde. Porto har indtil videre vundet syv kampe, spillet tre uafgjort, og tabt sølle to i sæsonen, så det er virkelig et hold, som er i god balance og i god form. Der er ingen tvivl om, at ligaen bliver utrolig tæt i år. Kampen kommer uden tvivl til at stå mellem FC Porto, Sporting Lissabon og SL Benfica, og med den tætte ligastilling kan alt ske.

Champions League

Gruppe G endte med FC Porto som vinder, efter en meget tæt duel mod Arsenal, som til sidst måtte se sig slået med blot et enkelt point. FC Porto startede med en sikker 3-1-sejr på hjemmebane mod Fenerbahce, men kom dog hurtigt ned på jorden igen, da de to uger efter måtte rejse hjem fra London med en lussing på 4-0 mod Arsenal. Ugen efter var den gal igen, da Porto måtte se sig slået på hjemmebane mod Dynamo Kiev, hvilket var en kæmpe skuffelse for holdet, som efterhånden måtte til at se langt efter slutspillet. Men så startede succesen. I de følgende kampe besejrede Porto både Dynamo Kiev og Fenerbahce på udebane, og holdet sluttede fantastisk af med at besejre Arsenal på hjemmebane i sidste runde. Det gav selvfølgelig stor glæde. Nu havde Porto spillet sig videre, og ikke nok med det, de havde også vundet deres gruppe.

Sammenligning:

FC Porto er et hold, som er kendt for at klare sig godt. Holdet klarer sig fremragende i ligaen, og stormer mod en ny topplacering. Champions League er bestemt heller ikke nogen undtagelse. Her har FC Porto ry for at være med helt fremme hver gang. Dette kan især siges om sæsonen 2003/04, hvor Porto snød alle, og tog verdens mægtigste trofæ med hjem til Portugal. FC Portos største problem må siges, at være når det gælder om at holde niveauet konstant. Det kan nemt blive det, som stopper årets Champions League-eventyr for Porto, da holdet kan være for svingende, og dermed ikke holde niveauet under den afgørende knockout fase. Der er dog ingen tvivl om, at FC Porto nok skal få en flot placering i den hjemmelige liga, når sæsonen slutter til maj.

Analyse af FC Porto:

En af de ting som FC Porto er bedst kendt for, er klubbens imponerende række mesterskabstrofæer. Ikke mindre end 23 gange er det lykkedes for klubben at hente mesterskabet hjem, og det gør dem til den suverænt mest vindende klub i Portugal. Hvad angår cups er Porto også en af de mest vindende i Europa. I denne sammenhæng har FC Porto formået at erobre 17 cup-sejre og 15 Super Cup-sejre. FC Porto fik for alvor stor respekt i Europa, da det i sæsonen 1986/87 blev til en flot Champions League-sejr i Wien, med en finalesejr på 2-1 over Bayern München.

Også i sæsonen 2003/2004 lykkedes det for Porto, at opnå maksimal europæisk succes, da holdet på sikker vis besejrede AS Monaco med 3-0 i Champions League-finalen i Gelsenkirchen i Tyskland. Nøglen til den store succes kan findes flere steder. Et af de oplagte emner må være det stærke angreb, som FC Porto stiller med. Angrebsmæssigt står FC Porto utroligt stærkt, og de tre angribere, som plejer at være med fra start, har samlet scoret 13 mål i løbet af 13 kampe, så på dette område ser det meget fint ud for FC Porto.

En af de ting som FC Porto også har haft stor succes med, er at bruge hurtige og teknisk gode spiller fra det sydamerikanske kontinent, og sætte dem sammen med unge stortalenter fra Portugal, hvilket giver en meget dygtig og formstærk trup. Det gør derfor også, at talentudviklingen i FC Porto er god. Den største svaghed i truppen er, at holdet har en tendens til at smide nogle dumme point væk en gang imellem, blandt andet til nogle af de mindre hold i ligaen. Derfor er den største udfordring i klubben, at holdet et højt niveau konstant. Dog er det ikke så tit, at holdet mister niveauet, så de er alligevel i stand til hele tiden at være i toppen af ligaen, og når holdet virkelig rammer formen, så er der ikke meget, som kan stoppe dem.

Holdet:

Målmænd:

FC Porto har i ti kampe haft brasilianeren Helton da Silva Arruda mellem stængerne. Helton har dog kun været på førsteholdet i starten af denne sæson, efter den faste målmand valgte at stoppe sin karriere. FC Porto har også en anden målmand, som hedder Nuno Santo. Han har i alt haft tre optrædener på førsteholdet.

Forsvaret

I forsvaret hos FC Porto finder vi Jorge Fucile, Rolando, Bruno Alves, og holdets anfører Pedro Emanuel. FC Porto har et godt og fysisk stærkt forsvar. Pedro Emanuel er anfører for FC Porto, og det er også ham, der styrer tropperne i det centrale forsvar. Han har dermed en meget vigtig rolle på holdet.

Midtbanen

På midtbanen har vi Tomas Costa, Fernando, Raul Meireles, og Lisandro Lopez. FC Porto stiller som regel med fire midtbanespillere, men holdet stiller også nogle gange op i en 4-3-3-opstilling. Midtbanen arbejder godt sammen, og er både teknisk og fysisk god.

Angrebet

Her finder vi en af FC Portos helt store profiler, Ginivanildo Viera Hulk. Hulk er topscorer for FC Porto i denne sæson. Angriberen har fået 13 kampe indtil videre og scoret fem mål. Den anden angriber hedder Cristian Rodriques, og han har indtil videre scoret fire gange i sæsonen. Cristian Rodriques har spillet 12 kampe.

Profiler:

Pedro Emanuel

Født: 11. februar 1975

Nationalitet: Angolaner

Tidligere klubber:

FC Marco: 1993-94

AD Ovarense: 1994-95

Boavista: 2000-01

Malaga CF: 2001-2002

Pedro Emanuel startede sin professionelle karriere for det portugisiske 2. divisions hold FC Marco. Han har vundet mange titler sammen med FC Porto, men han var også med til at skaffe en sensationel mesterskabstriumf med Boavista, da holdet i sæsonen 2000/01 vandt mesterskabet i Portugal stik imod alle odds. I år 2002 skiftede Pedro Emanuel til FC Porto, hvilket skulle vise sig at give ham en masse erfaring. Pedro Emanuel var med til at vinde Champions League i 2003, og han har også været med til at vinde mesterskabet i Portugal mange gange. Emanuel gjorde det rigtigt godt, og hans indsats blev senere belønnet, da han blev udnævnt til anfører. I dag er Pedro Emanuel en meget vigtig brik på FC Portos hold, og spiller en vigtig rolle i midterforsvaret.

Givanildo Vieira de Souza (Hulk)

Født: 25. juli 1986

Nationalitet: Brasilianer

Tidligere klubber:

Esporte Clube Vitoria: 2005

Kawasaki Frontale: 2005-2008

Consadole Sapporo: 2006 (lejeaftale)

Tokyo Verdy: 2007 (lejeaftale), 2008

Givanildo Vieira de Souza startede som helt ung i Esporte Clube Vitoria. Han har senere fået kælenavnet ”Hulk”, fordi han er en stor og meget fysisk fodboldspiller. Hulk er også en meget teknisk dygtig spiller, som bestemt også kan lave mål. Hulk har scoret fem mål i 13 kampe i denne sæson, og er derfor den mest scorende spiller i denne sæson hos FC Porto. Hulk har i sin karriere spillet for tre forskellige Japanske klubber, inden FC Porto opdagede ham, og fik ham til klubben.

Konklusion

Der er ingen tvivl om at FC Porto er en af favoritterne til at vinde mesterskabet i Portugal i år. Med FC Portos nuværende form er det nærliggende at sige, at FC Porto enten bliver nummer et eller nummer to. Det vil også være meget sandsynligt, at det bliver FC Porto og SL Benfica, som kommer til at kæmpe om mesterskabet. Hvis dette er tilfældet vil vi også komme til at se FC Porto i næste års udgave af Champions League. Hvad angår Champions League er der lidt mere tvivl. Porto er kommet helt til knockout-spillet, hvilket er rigtig flot, og jeg tror også, de muligvis vil være i stand til at nå kvartfinalen, men så heller ikke længere. De vil højst sandsynligt blive overmatchet af et af de større hold som Liverpool, FC Barcelona eller Bayern München.

Skrevet af Michael EhrhornKommentérTop-menu
Menu