Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: FC Barcelona

Fakta:

Grundlagt: 1899

Dragtfarver: Bordeaux-rød og mørkeblå

Manager: Josep Guardiola

Født: 18. januar 1971

Nationalitet: Spanier

Tidligere klubber:

FC Barcelona B: 2007-2008

Stadion: Camp Nou

Kapacitet: 98.722

Bedste præstation i Champions League:

Mestre i 1991/92 og 2005/06

Barcelonas præstationer i denne sæson:

Primera Division:

Kravet er guld i hver sæson for Barcelona, og det krav ser katalanerne ud til at opfylde i denne sæson, da de halvvejs i sæsonen er hele 12 point foran forfølgerne Real Madrid og Sevilla. Ikke alene har Barca vundet langt de fleste af deres kampe, de har gjort det på den måde, fansene kan lide, nemlig med flot, poleret fodbold, som dengang Dream Teamet med Michael Laudrup spillede i klubben. På de dage hvor det ikke har kørt helt på skinner for Barcelona, har deres individuellister trådt i karakter, hvor specielt Messi med vigtige mål har reddet Guardiolas tropper i kampe, hvor tingene ikke har fungeret.

Champions League:

Lige så overlegne som de er i ligaen, har de været i langt de fleste kampe i Champions League, hvor Barcelona gik videre som nummer et i gruppe C. Undervejs har der været to svipsere, den ene var den uafgjorte kamp mod Basel på hjemmebane. Lige netop i den kamp mod Basel spillede Barca ikke ret godt, men i den kamp kunne troldmanden Messis ene mål ikke redde dem. Den anden svipser i CL-gruppespillet var i sidste kamp mod ukrainske Shakthar Donetsk, som man led et 2-3-nederlag til hjemme på Camp Nou. Dog stillede Barcelona langt fra i stærkeste opstilling, men alligevel var det forventet, den spanske storklub ville vinde.

Sammenligning:

Sammenligninger man Barcelona i Primera Division og Champions League finder man mange ligheder. Til tider har Barcelona været uovervindelige i begge turneringer, hvor der dog har været få udfald, som også er det eneste, man kan sætte en finger på indtil videre i denne sæson for Barcas vedkommende.

Analyse af Barcelona:

Katalanerne er en af sværvægterne i Champions League og i Primera Division, som man er godt på vej til at vinde. For tre år siden vandt Barcelona trofæet med de store øre, og den bedrift skal snart gentages, hvis folkene på direktørgangene skal tilfredsstilles. I sidste sæson kom Barcelona til semifinalen, hvor sidste års vinder, Manchester United, blev endestation for det bordeauxrøde og mørkeblå-mandskab.

Som sædvanlig, fristes man til at sige, så ligger Barcelonas styrke i det offensive, hvor man har stjerner som Henry, Messi, Bojan, Eto’o og Gudjohnson. På midtbanen er man også godt besat med gode spillere. Xavi, Keita, Yaya Touré, Hleb, Busquets og Iniesta kan få langt de fleste klubber til at kigge med lange øjne. Midtbanen har en god kombination af offensive spillere som Iniesta og Hleb, kombineret med en balancespiller i Yaya Youré, så Barcas midtbane er ikke til at løbe over ende.

I forsvaret er et af de få svagpunkter på det stærke mandskab. På backpladserne huserer Abidal og Dani Alves, men de er begge to meget offensive og det kan give huller bagude. De huller lukkes for det meste ved at sætte en midtbanespiller ned for at gardere. Det sker dog til tider, de bliver fanget i ubalance og derfor bliver fanget langt fremme på banen. I den centrale del af midterforsvaret spiller kaptajn Puyol sammen med Márquez.

Målmænd:

Målmandsposten er ikke den position, som den spanske storklub er bedst besat på. Victor Valdes, der kommer fra egne rækker, kan umiddelbart ikke betegnes som værende i samme gruppe som Casilias, Buffon, Cech, Van der Sar m.fl., selvom Valdes uden tvivl er en godkendt keeper, men bedre er han ikke pt. Man skal dog også huske på, at Valdes kun er 26 år, hvilket ikke er ret meget for en målmand, der typisk topper i slutningen af 20’erne og starten af 30’erne.

Som reservemålmand har den katalanske klub den rutinerede José Manuel Pinto og Albert Jorquera, hvor førstnævnte er den bedste af de to, men ingen af dem er den bedste reserve. Derfor vil det være oplagt for Barcelona at investere i en ung talentfuld målmand.

Forsvaret:

Et af Barcelonas få svage punkter er forsvaret, men i år ser det ud til de har fået styr på den vaklende defensiv. Indkøbet af Manchester Uniteds Gerard Pique har gjort defensiven endnu bredere, samtidig med at man har hentet Martín Cáceres i Villarreal. Udover de to nævnte har Barca også Sylvinho, Pedro Rodríguez Ledesma, som er rykket op fra egne rækker og enten Marquez eller Gabriel Milito, der skiftes jævnligt til at starte ved siden af kaptajn Puyol i midterforsvaret. På backpladserne har Guardiola franske Abidal og brasilianske Dani Alves i den anden side, hvilket må siges at være backs i verdensklasse. Fælles for dem begge er, at de er bedst i det offensive og det kommer til at gå udover deres defensive arbejde.

Midtbanen:

Midtbanen er traditionen tro stærkt besat. Spillere som Xavi, Iniesta, Yaya Touré, Keita m.fl. vidner om klasse på midtbanen. Ikke alene har Pep Guardiola en utrolig bred midtbane, hvilket kom ham til gavn i efteråret, hvor Iniesta var ude med en lang skade.

Fælles for alle på Barca-midtbanen er, at de alle er teknisk stærke, men de har dog hver deres spidskompetencer. Keita og Yaya Touré har deres største forcer i at være balancespillere, som betyder de blandt andet dækker det hul, som backs efterlader, når de tager et raid op af banen.

Xavi og Iniesta har deres største kompetencer i det offensive, som de begge har blik for qua deres store overblik og afleveringsevner.

Udover de etablerede navne på midtbanen er der også plads til unge spillere. Sergio Busquets og Victor Sánchez blev begge rykket op i førsteholdstruppen i sommers og de har begge været inde og snuse til førsteholdet i mindre betydningsfulde kampe, og det kan klart vise sig til gavn for de to og samtidig viser det andre unge, at de nok skal få deres spilletid, hvis talentet er stort nok.

Angrebet:

Angrebet er sammen med midtbanen klart styrken på Barcelona-holdet, der kan bryste sig med at have mange strenge at spille på, på begge positioner. I angrebet huserer stjernerne Messi, Eto’o, Bojan og Henry sammen med den hårdt kæmpende islænding, Eidur Gudjohnsen, som må affinde sig med en reservetjans.

I angrebet bliver der oftest stillet op med tre angribere, og da ingen af de fire stjerner i angrebet har lyst til at sidde på bænken, skal der kæmpes hårdt for pladsen. Det gælder især for Bojan og Henry, der højst sandsynligt kommer med på sidste mandat i angrebet, når de bliver valgt.

Angrebets store styrke er, at der er så mange strenge at spille på, og de forskellige typer ikke er ens. Gudjohnsen er den typiske targetmand, hvis primære opgave er at tage duellen i feltet. Messi og Bojan minder meget om hinanden, idet de begge to er små vævre typer, hvor Messi dog er lidt mere kantspiller end Bojan, der normalvis er mere centralt placeret. Ellers er lighederne mellem de to store.

Den sidste af de fem angribere, Thierry Henry, er en spiller, der minder om alle de nævnte typer. Forskellen er dog, at han besidder alle kompetencer, om end han dog ikke udfører sine driblinger helt så godt som f.eks. Messi, og ej heller er lige så god i luften som Gudjohnsen.

Profiler:

Lionel Messi:

Født: 24. juni 1987

Nationalitet: Argentina

Tidligere klubber: Ingen

Den unge argentiner har trodset fænomenet om, at fodboldspillere normalt topper i slutningen af 20’erne. Messi er en unik fodboldspiller, der kan blive en lige så stor legende som f.eks. Péle, Michael Laudrup og Diego Maradona. Hans evner på en fodboldbane er fantastiske i det offensive, hvor han med sin sublime teknik, sikre afslutninger, hurtighed og uventede driblinger er en næsten komplet spiller. Det eneste Messi mangler, for at blive hel komplet, er hans evner på hovedstød, men de evner får han nok aldrig, idet han med sin højde på 169 cm ikke vil få det nemt i luftduellerne.

Messi blev hentet til Barcelona i 2003, hvor han kun var 13 år og lige havde fået konstateret en vækstsygdom. Det var dog ingen forhindring for den spanske storklub, som betalte udgifterne i forbindelse med sygdommen.

På trods af sine 21 år hviler der et stort pres på Messi, men det pres påvirker ikke hans spil. I kampe hvor det ikke har kørt for Barcelona har det typisk været ham, som med et par snu træk og en finurlig afslutning har afgjort kampe.

Carles Puyol:

Født den 13. april, 1978

Nationalitet: Spanien

Tidligere klubber: Ingen

Carles Puyol er Barcelonas svar på Per Nielsen, da han stadig var aktiv. Trods muligheden for at spille i en udenlandsk klub, har Puyol takket nej til den mulighed, og han får i stedet opfyldt sine ambitioner i barndomsklubben.

Rent spillemæssigt er Puyol meget hurtig af en forsvarer at være, god med hovedet, trods hans lave højde, men Puyol kan godt komme i problemer, når f.eks. modstanderen hedder Peter Crouch eller Jan Koller og er to meter høj. Derudover er han en moderne forsvarer, som er god i pasningsspillet, hvilket giver Barca en ekstra dimension i opbygningsfasen.

Puyol er en af de mest undervurderede spillere i pressen. Uden ham ville de offensive kræfter ikke kunne udfolde sig offensivt, da de så ikke ville kunne stole på en solid defensiv, ligesom defensiven leverer bedre, når man er sikker på, der nok skal blive scoret mål i den anden ende af banen.

Konklusion

Barcelona er en af de største favoritter i Champions League. Især det faktum at Barcelona i skrivende stund er 12 point foran Sevilla og Real Madrid i Primera Division, kan give dem et boost, da de af den grund ikke behøver stille med stærkeste hold i ligaen hver gang, i modsætning til f.eks. de engelske hold, der kæmper en hård og tæt kamp i deres hjemlige liga.

Bredden er som den skal være i truppen, idet der er næsten to klassespillere på hver position, og det kombineret med store individuelle kvaliteter på vitale pladser bliver udslagsgivende i sidste ende.

Første skridt på vejen mod finalen er de franske mestre, Lyon, der skal besejres, når man har de ambitioner, Barcelona har. Finalen er kravet for Barcelona, da de med deres store forspring i Primera Division, kan satse mere på Champions League end deres hårdeste konkurrenter.

Skrevet af Patrick AndersenKommentérTop-menu
Menu