Наши партнеры

MenuCL Gennemgang – Chelsea

Skrevet af Morten Varming

Chelsea

Fakta:

Grundlagt: 1905

Dragtfarver: Blå

Manager: José Mourinho

Født: D. 26. januar, 1963 (43 år)

Nationalitet: Portugiser

Tidl. klubber:

Benfica: 2000-2001

Leiria: 2001-2002

Porto: 2002-2004

Stadion: Stamford Bridge

Kapacitet: 42 360

Chelseas præstationer indtil nu:

Premier League:

I ligaen har Chelsea slet ikke været i nærheden af den suverænitet som de har nydt de tidligere år. De ligger nr. 2 i ligaen, hvilket jo overhovedet ikke er acceptabelt for en klub som Chelsea. Chelsea vandt mesterskabet sidste sæson og før denne sæson var der ikke mange der troede at det kunne gå galt for Chelsea, da de før denne sæson bare havde fortsat forstærkningen af holdet. Før denne sæson havde de blandt andet hentet den ukrainske superangriber Andriy Shevchenko, den tyske midtbanegeneral Michael Ballack og de to stortalenter John Obi Mikel og Salomon Kalou. Ikke desto mindre ligger de kun nr. 2. De er i skreven stund 6 point efter Manchester United. Der er flere grunde til at Chelsea ikke ligger højere end de gør. Den største grund er vel at de har et overraskende smalt hold. Men der har dog også været nogle uheldige skader. Blandt andet har deres anfører og forsvarskrumtap John Terry været skade og han er først på vej tilbage nu her. Samtidig har deres været formdyk hos blandt andet Frank Lampard, hvilket alt tilsammen giver et mere middelmådigt hold. Dog uden at det nu er blevet et dårligt hold. De når bare ikke de suveræne højder fra før i tiden.

Champions League:

I CL har deres præstation været noget mere suveræn. Chelsea var i dette års absolutte dynamitgruppe. De var i gruppe med de forsvarende spanske mestre og CL vindere fra Barcelona og det øjeblikkelige førerhold i den tyske bundesliga Werder Bremen. Det fjerde hold i puljen var det bulgarske Levski Sofia. De endte på førstepladsen i gruppen, hvilket især kom på plads pga. to gode kampe mod hvor de fik 4 point efter en sejr hjemme og 2-2 ude. Et resultat der blev sikret på et mål i overtiden af Didier Drogba. Ellers lykkedes det for Chelsea at slå Werder Bremen hjemme og tabe 1-0 ude. Levski Sofia slog de sikkert i begge kampe, hvilket det gjorde for alle i gruppen. De endte med 6 nederlag og en målscore på 1-17.

Sammenligning:

Hvis man sammenligner de to præstationer kan man jo sige at de har spillet betydelig bedre i CL end i Premier League, hvor de har spillet en smule ustabilt. Man kan da godt sige at deres forsvarsproblemer har haft en del med deres problemer i ligaen, mens CL gruppespillet var spillet færdigt inden de problemer viste sig.

Analyse af Chelsea:

Styrke og Svagheder:

Chelsea har flere styrker end svagheder. Deres store styrke er nok at de jo har en masse penge at bruge på spillere, men de har samtidig været dygtige til at finde spillere, der ikke måske var verdensstjerner da de købte. Der kan der blandt andet nævnes Arjen Robben, Didier Drogba og Petr Cech. Den taktik er de dog gået mere væk fra i sommers, hvor de blandt andet investerede i Andrei Shevchenko og Michael Ballack, som jo var verdensstjerner før de blev købt af Chelsea. Dette er måske et fejltrin fra Chelsea, der på den måde kan være på vej til at udvikle sig til et nyt Real Madrid, der jo købte verdensstjerner på samlebånd, men de har haft store problemer med at få det til at fungere. Den anden store styrke at de har en af verdens absolut bedste managers i den karismatiske portugisiske José Mourinho, der har en af de bedste taktiske hjerner i fodboldens univers. Deres store svaghed er at truppen er meget smal og på nogle pladser er de meget afhængige af en enkelt spiller. I det centrale forsvar er John Terry meget vigtig. Han er anfører for holdet og han er forsvarskrumtappen. I angrebet er Didier Drogba meget vigtig, da han er den eneste af angriberne, der er rigtig skarp i øjeblikket. Shevchenko har vidst sig at være et 300 mio. kroners fejlkøb. Han har overhovedet ikke slået igennem.

Holdet:

Målmænd:

Deres normale førstekeeper Petr Cech er ude på ubestemt tid pga. et sammenstød med en Reading spiller i en Premier League kamp i efteråret. Deres andenmålmand, Carlo Cudicini, blev skadet senere i den kamp, hvilket resulterede i at Chelsea pludselig stod uden deres to normale førstevalg mellem stængerne. Derfor har det normale tredjevalg Hilario stået fast siden dengang. Dog er Carlo Cudicini på vej tilbage fra hans hjernerystelse nu. Mens det endnu ikke er sikkert hvornår Petr Cech kommer tilbage.

Forsvaret:

Chelseas forsvar har før i tiden været en af deres styrker, specielt fordi deres normale førstevalg på keeperposten Petr Cech har en evne til at udstråle sikkerhed til forsvaret. Den samme egenskab har deres nuværende målmand Hilario ikke på samme måde. Hvilket har resulteret i nogle lidt tvivlsomme situationer i Chelseas forsvar. Chelseas forsvar er normalt bygget op omkring en midterakse bestående af John Terry og Ricardo Carvalho, på venstre back bruger hr. Mourinho normalt Ashley Cole, mens der på højre backen er en konkurrence kørende mellem Paolo Ferreira og Geremi. I stærkeste opstilling er det et rigtig godt forsvar, men så snart der kommer skader kan det godt blive et problem. De har f.eks. i de seneste kampe brugt Paolo Ferreira i midterforsvaret pga. skader hos John Terry.

Midtbanen:

Chelseas centrale midtbane er noget af det stærkeste der findes i fodboldverdenen. De har blandt andet Michael Ballack, Frank Lampard, Michael Essien og Claude Makelele, der alle sammen er utrolig stærke midtbanespillere. Michael Ballack og Frank Lampard er gode spillere frem af banen, mens de to andre er meget stærke bagud i banen. Specielt Claude Makelele er helt fantastisk til at være bølgebryder mellem midtbanen og forsvaret. Chelsea benytter sig meget af et rotationsprincip, derfor er det svært at afgøre hvem der er deres førstevalg, men man må sige at Makelele og Essien er utrolig vigtige for Chelseas hold. Essien er god i begge ender af banen og han scorer mange vigtige mål for Chelsea, ved siden af Essien bliver enten Lampard eller Ballack brugt. Men Ballack spiller også tit på højrekanten. Hvor også Essien har spillet nogle få kampe. På kanterne har de desuden Shaun Wright-Phillips, hvis han da ikke bliver solgt i vinterpausen til West Ham eller en anden engelsk klub. Chelsea har dog andre stærke kantspillere, deres stærkeste kantspiller er nok den hollandske landsholdspiller Arjen Robben, han har nogle utrolig skarpe driblinger og nogle gode indlæg. På midtbanen huserer der desuden også to gode talenter ved navn Salomon Kalou og John Obi Mikel, som er nogle af de største talenter på midtbanen i øjeblikket.

Angrebet:

Chelseas angreb er bygget op omkring den ivorianske angrebsstjerne Didier Drogba. Han er nok den farligste angriber i Europa i øjeblikket. Han bliver bare ved med at score. Problemet er bare at han er den eneste angriber, der rigtig scorer mål i øjeblikket for Chelsea, men så længe han scorer mål i de mængder, som han har gjort på det seneste så er det ikke det store problem. Hvis Chelsea spiller med to angribere, så er der i virkeligheden kun en angriber, der har klassen til at ligge ved hans side. Han har dog ikke vist den storform som han har vist tidl. i karrieren. Andrei Shevchenko er navnet. Han var før han kom til Chelsea, kendt som en af verdens allerbedste angribere. Men han har ikke vist det killerinstinkt som han viste i AC Milan og i Dynamo Kiev, som han nærmest selv førte til storhed. Hans samarbejde med Sergey Rabrov er blevet nærmest legendarisk.

Profiler:

Didier Drogba:

Fakta:

Født d. 11. marts, 1978

Nationalitet: Ivorianer

Tidligere klubber:

Le Mans: 1998-2002

En Avant Guingamp: 2002-2003

Olympique de Marseille: 2003-2004

Transferbeløb: 270 mio. DKK

Didier Drogba startede sin karriere i franske Le Mans, der dengang fristede en tilværelse i den næstbedste franske række. Han skrev under på kontrakten med Le Mans i 1998, da var han 19 år gammel. Han havde en respektabel første sæson hvor han scorede 7 mål, men han fik de to næste sæsoner ødelagt af skader. Men på trods af at han havde alle de skader så Guingamp et potentiale i ham og de skrev kontrakt med ham i 2002. Han havde en svær første sæson, men i næste sæson spillede den nu 25-årige Drogba helt fantastisk. Han ledte Guingamp frem til deres bedste placering i den franske række, da de blev nr. 7 og han scorede 17 mål for klubben. Efter den sæson blev han solgt for 32 mio. kr. til den franske storklub Marseille. Der spillede han endnu bedre han scorede 19 mål og vandt ”French Player of the Year”. Denne sæson gjorde nyrige Chelsea interesseret i at signe ham og efter at de smed £24 mio. (ca. 270 mio. kr.) på bordet kunne Marseille ikke sige nej mere. Han blev den dyreste spiller som Chelsea nogensinde havde købt. Den titel beholdte han indtil Chelsea købte Shevchenko i sommers. Han faldt hurtigt til i Chelsea og allerede i hans første sæson viste han fantastisk form. Han scorede 12 mål og lagde også op til mange mål. Drogbas store styrke er at han er en rigtig centerforward, som man kan smide bolden op til hvorefter han kan heade bolden ned til en anden spiller eller holde den indtil de andre Chelsea spillere er kommet frem.

John Terry:

Fakta:

Født d. 7. december 1980

Tidligere klubber: Har altid spillet i Chelsea

John Terry er født i Barking i England, men han har kun været ejet af Chelsea. Han var i en periode af 2000 sæsonen udlejet til Nottingham. I løbet af 00/01 sæsonen begyndte han at spille sig fast på Chelseas hold, han spillede 23 kampe fra start og han blev valgt til årets spiller i Chelsea af klubbens fans. Efter det var han ikke til at slå af holdet. Han kom ikke med til verdensmesterskaberne i Japan og Sydkorea i 2002. Han fik en midlertidig udelukkelse fra landsholdet pga. en slåskamp på en natklub. John Terry er en stor midterforsvarer, der er stærk i luften og ganske udmærket langs jorden.

Konklusion:

Chelseas trup er spækket med stjernespillere pga. Roman Abramovich rigdom har de fået opbygget et intet mindre end fantastisk hold. De to seneste sæsoner har de været urørlige, men i år har spillet ikke været ligeså overbevisende. Hvis de får holdet til at fungere, kan de godt gå hen og vinde Champions League, hvis ikke ryger de nok ud i semi- eller kvartfinalerne.KommentérTop-menu
Menu