Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: Chelsea FC

Fakta:

Grundlagt: 1905

Dragtfarver: Blå

Manager: Luiz Felipe Scolari

Født: 9. november 1948

Nationalitet: Brasilianer

Tidligere klubber:

CSA: 1982

Juventude: 1982-1983, 1986-1987

Brasil de Pelotas: 1983, 1986

Al-Shabab: 1984-1985

Grêmio: 1987, 1993-1996

Goiás: 1988

Al Qadisiya: 1988-1990, 1992

Kuwait: 1990

Criciúma: 1991

Al-Ahli: 1991

Júbilo Iwata: 1996-1997

Palmeiras: 1997-2000

Cruzeiro: 2000-2001

Brasilien: 2001-2002

Portugal: 2003-2008

Stadion: Stamford Bridge

Kapacitet: 41.841

Bedste præstation i Champions League:

Finalen 2007/2008

Chelseas præstationer i denne sæson:

Premier League:

Luiz Felipe Scolari blev udnævnt til ny Chelsea-manager inden sæsonen, og den tidligere portugisiske landstræner fik selskab af portugiserne Deco og Jose Bosingwa i London-klubben. Kravet til Scolari og co. var klart, Chelsea skulle tilbage på tronen i Premier League, den trone som Manchester United har overtaget. Og det startede godt for The Blues, der ikke blot hentede mange sejre men tilmed kom med en langt mere offensiv indstilling til tingene. Blandt andet ved at lade de to backs gå meget med frem og derved fremtvinge indlæg, og generelt så spillerne ud til, at have fået mere frihed.

Dog begyndte Chelseas suverænitet på hjemmebane at forsvinde, og man måtte således se sin rekordlange stribe af ubesejrede kampe på hjemmebane få en ende, da Liverpool i efteråret vandt på Stamford Bridge. Netop kampene mod topholdene har ikke været Chelseas specialitet i denne sæson, hvor det udover nederlaget til Liverpool også er blevet til nederlag til Arsenal samt uafgjort og nederlag til Manchester United, der senest besejrede Chelsea hele 3-0.

Fra december var det som om, magien forsvandt fra Chelsea-mandskabet, der løb ind i en række uafgjorte resultater. Spillet var ikke længere sprudlende som i sæsonstarten og der manglede skarphed i afslutningerne. Chelsea er i skrivende stund placeret på tredjepladsen i Premier League, to point efter både Liverpool og Manchester United. United har dog en kamp til gode.

Champions League:

I Champions League-gruppespillet landede Chelsea i gruppe A sammen med AS Roma, Bordeaux og CFR Cluj. På forhånd lignede det en overkommelig opgave for sidste sæsons finalister i turneringen, og i den første kamp viste Chelsea sig da også fra en overbevisende side. Franske Bordeaux fik ikke et ben til jorden på Stamford Bridge, hvor Chelsea sejrede hele 4-0. CFR Cluj var næste udfordring for The Blues, og denne opgave viste sig at blive noget sværere, end de fleste nok havde regnet med. Rumænerne havde i deres første opgør i gruppespillet besejret Roma i Italien, og formåede at få uafgjort, 0-0, mod Scolaris tropper.

Dette lod Chelsea sig dog ikke slå ud af, og hjemme i London blev Roma slået i den tredje gruppekamp. I den efterfølgende runde løb holdet dog ind i det første nederlag, da Roma tog revanche for nederlaget i England, og sendte Chelsea hjem med et nederlag på 3-1. Og da det i næstsidste opgør blot lykkedes englænderne at spille uafgjort mod Bordeaux, var holdets videre færd i turneringen endnu ikke sikret. Holdets fremtid i turneringen skulle sikres mod CFR Cluj på hjemmebane, og selvom Cluj gav London-holdet kamp til stregen lykkedes det Chelsea at vinde opgøret 2-1, og da Roma samtidig slog Bordeaux, rakte Chelseas 11 point kun til en andenplads, hvilket dog var tilstrækkeligt til at sikre videre avancement.

Sammenligning:

Chelsea startede sæsonen fornemt, både i Premier League og Champions League. I ligaen fortsatte man med at levere stabilt i noget tid, men klubben undgik ikke at rende ind i problemer. Holdet viste svaghedstegn, når de mødte de andre mesterskabskandidater, og senere stødte Chelsea også på problemer, når modstanderen var knap så stærk på papiret. I Champions League blev det videre avancement først sikret i sidste gruppekamp, og det vidner også om, at det ikke blev så nemt for holdet, som mange måske havde regnet med.

Det hele startede så lovende, men ikke overraskende kunne holdet ikke undgå et dyk i formen, der har betydet overraskende pointtab. Chelsea har vist svaghedstegn i begge turneringerne, men har ligeledes set skræmmende gode ud til tider – især i Premier League mod de mindre hold.

Analyse af Chelsea:

Mange har tidligere kaldt Chelseas spillestil kedelig og for defensiv orienteret, hvor det først og fremmest var vigtigt, at holdet skulle stå godt i forsvaret og dermed lukke få mål ind. Til denne sæson hentede man som nævnt Luiz Felipe Scolari ind som manager, i håb om at han kunne bringe titler til Chelsea og ikke mindst få holdet til også at være underholdende at se på i form af flot, offensiv fodbold. I starten af sæsonen så det ud til, at holdet på meget kort tid havde ændret stil, og spillerne viste nu deres offensive kvaliteter, hvilket førte til flere overbevisende sejre.

Chelsea-spillerne ser ud til, at have fået mere frihed, og især holdets to backs har fået en ny offensiv rolle, og har været med til at skabe en del chancer blandt andet ved en række gode indlæg. Sammen med Luiz Felipe Scolari kom også portugiserne Deco og Jose Bosingwa. Sidstnævnte har sat sig tungt på pladsen som højre back og har været god til at komme med frem, hvilket har ført til de førnævnte indlæg og også et par scoringer.

Efter den gode start med det imponerende spil er Chelsea gået et gear eller to ned på det seneste. Holdet formår fortsat at producere scoringsmuligheder i et antal, som burde kunne sikre dem sejren, men afslutningerne har manglet kvalitet. Det kan hænge sammen med, at Nicolas Anelka har været meget alene i Chelsea-angrebet, efter Didier Drogba har været meget skadet og ikke har fundet tilbage til det niveau, man tidligere har set den ivorianske angriber på. Anelka var ligesom resten af Chelsea-holdet imponerende at følge i begyndelsen, men der er kommet noget længere mellem Premier League-topscorerens mål. Samtidig har Chelsea været mere sårbare i forsvaret, hvor modstanderne især ved standardsituationerne har været en trussel for The Blues.

Holdet:

Målmænd:

På målmandsposten har Chelsea en habil keeper i form af tjekkiske Petr Cech. Målmanden er normalt en sikker skanse for London-klubben, og Cech har da også gjort en fornuftig indsats i Chelsea-målet indtil videre i denne sæson, hvor holdet har lukket 13 mål ind i Premier League, hvilket er det anden bedste. I Champions League-gruppespillet lukkede holdet fem mål ind, hvilket ligeledes var noget af det bedste. Som reserve for Petr Cech har Chelsea Carlo Cudicini, der dog ikke har fået meget tid på banen, men han har tidligere vist, at han er en udmærket erstatning, når Cech er forhindret i at spille.

Forsvaret:

Chelsea-forsvaret har været mærket af, at portugisiske Ricardo Carvalho har været en del skadet i løbet af efteråret. Det har betydet, at Rodrigo Alex og Branislav Ivanovic har fået en del spilletid. Alex har blandt andet vist prøver på sin dygtighed i luftspillet, hvor han ikke kun i forsvaret men også ved dødbolde er en herre, modstandernes forsvar skal holde øje med.

I forsvaret har Chelsea også den altid hårdt kæmpende anfører, John Terry, der har holdt et fornuftigt niveau. De to back-pladser har det meste af sæsonen tilhørt Ashley Cole og Jose Bosingwa. Begge spillere har været sikre i efteråret, og har været gode til at komme med frem og komme til både indlæg og også gode muligheder selv. Også rent defensivt har begge stået godt.

Midtbanen:

Tidligt på sæsonen blev den stærke ghaneser, Michael Essien, langtidsskadet, og han efterlod et hul på Chelseas midtbane, hvor Essien udfyldte rollen som oprydder og desuden var en meget pasningsstærk og tacklingsstærk spiller. John Obi Mikel blev udpeget som afløser, og den unge nigerianer har været en værdig afløser. Mikel er vokset med opgaven og har vist sig som en vigtig brik på midtbanen, hvor han som oprydder mellem midtbanen og forsvaret har stoppet mange modstandere. Lidt længere fremme på banen har Chelsea spillere som Frank Lampard, Michael Ballack, Deco og Juliano Belletti, der dog også kan fungere i forsvaret. Lampard har igen været en vigtig mand for Chelsea, hvor han har fordelt spillet og stået for en række vigtige scoringer.

Michael Ballack har ikke imponeret i samme grad, og har været for svingene i sine præstationer. Deco startede godt i Chelsea og har flere gange vist prøver på sin gode teknik, men han har som Ballack været for svingende. Belletti har ikke fået så meget spilletid som førnævnte, men har leveret stabilt, når han har fået chancen. Endnu længere fremme, som regel ude på kanten, har Florent Malouda, Joe Cole, Salomon Kalou alle optrådt. Malouda har ikke været videre imponerende, mens Joe Cole har været en del skadet, og nu forventes at være ude resten af sæsonen. Salomon Kalou har gjort det udmærket, uden dog at storimponere.

Angrebet:

I angrebet har Nicolas Anelka fået meget spilletid og han har takket for spilletiden ved især i starten af sæsonen at være skarp foran mål. Franskmanden har været vigtig for Chelsea og topper således også topscorerlisten i Premier League, selvom der den seneste tid har været noget længere tid mellem scoringerne. Didier Drogba har ikke været meget i kamp for Chelsea i denne sæson, da han har været hårdt plaget af skader. Efter han blev sine skader kvit har angriberen heller ikke formået at leve op til de krav, der bliver stillet til ham, og han er derfor igen meldt på vej væk fra klubben. Argentineren Franco Di Santo har fået chancen i løbet af efteråret, og den unge angriber har kæmpet godt og ser ud til at blive bedre og bedre. Dog mangler han endnu at slå igennem, hvilket formentlig kommer til at tage noget tid.

Profiler:

Frank James Lampard

Født: 20. juni 1978

Nationalitet: Englænder

Tidligere klubber: West Ham, Swansea City (lejeaftale)

Frank Lampard har gennem snart mange sæsoner været en vigtig brik på midtbanen i Chelsea. Han er en populær spiller blandt klubbens tilhængere, og dette ikke uden grund. Lampard har evnen til at slå til, når Chelsea har allermest brug for det. Dette beviste han senest i ligakampen mod Stoke den 17. januar, hvor Chelsea var bagud 1-0 indtil få minutter før tid. Her udlignede først Belletti til 1-1, og dybt inde i kampens overtid dukkede Lampard op, og scorede til slutresultatet 2-1. Det var tre meget vigtige point for Chelsea, der ellers ikke har spillet op til niveau på det seneste og er et skridt bagud i forhold til både Liverpool og Manchester United. Frank Lampard besidder desuden et fantastisk overblik og er god til at slå de afgørende afleveringer.

Nicolas Anelka

Født: 14. marts 1979

Nationalitet: Franskmand

Tidligere klubber: Paris Saint-Germain, Arsenal, Real Madrid, Liverpool (lejeaftale), Manchester City, Fenerbahçe, Bolton Wanderers.

Der lå et stort pres på Nicolas Anelkas skuldre i starten af denne sæson, da den normale førsteangriber, Didier Drogba, var ude med en skade. Anelka imponerede dog ikke synderligt i sit første halve år i London-klubben, men han fik betalt en hel del tilbage i løbet af efteråret. Anelka scorede det ene mål efter det andet, og selvom han på det seneste ikke har fået nettet til at blafre så ofte, så er han alligevel fortsat nummer et på topscorerlisten i Premier League. Franskmanden har nydt godt af, at hans holdkammerater har spillet godt, hvilket har givet mange muligheder til Anelka. Samtidig har han dog også selv været god til at løbe på de rigtige tidspunkter, stå de rigtige steder og så har han som sagt været meget sikker i sine afslutninger.

Konklusion:

Chelsea var utrolig tæt på at gå hele vejen i sidste sæsons Champions League, men det glippede til allersidst i finalen mod Manchester United. Derfor må spillerne også være opsatte på at tage revanche i denne sæson, men det bliver ikke nemt. Selvom det videre avancement først blev sikret i sidste gruppekamp, var der nok ikke mange, som faktisk troede på, at det ville gå galt for Chelsea. Men skal holdet nå hele vejen til finalen igen kræver det, at det nuværende niveau bliver forbedret. Kan holdet finde tilbage til den form, man havde i starten af efteråret, kan man nå langt. Klubben har uden tvivl spillerne til at gøre det, men det kræver forbedringer.

Skrevet af Pernille NielsenKommentérTop-menu
Menu