Наши партнеры

MenuCL gennemgang – Celtic

Skrevet af Morten Varming

Celtic

Fakta:

Grundlagt: 1888

Dragtfarver: Grøn og hvid

Manager: Gordon Strachan

Født: D. 9. februar 1957, i Edinburgh

Nationalitet: Skotte

Tidligere klubber:

Coventry 1996-2001

Southampton 2001-2004

Stadion: Celtic Park

Kapacitet: 60.355

Opført: 1892

Bedste Champions League præstation:

Mestre i 1966/67

Celtics præstationer indtil nu:

Premier League:

Celtic har i år været suveræne i den skotske liga. Allerede ved nytår har de sikret sig et forspring, der er så stort at de med al sandsynlighed bliver mestre i år. Grunden til dette er en usandsynlig god stabilitet og et held, der følger den der prøver. Det er tit lykkedes for dem at vinde med et enkelt mål eller at udligne en føring og komme foran. Dette er alle resultater af en vilje til at vinde og et held selvfølgelig.

Champions League:

I CL har de også spillet stærkt. De var i pulje med det engelske storhold Manchester United, det portugisiske storhold fra Benfica og de danske mestre fra FCK. De startede ud med at spille på Old Trafford mod Manchester United. Der tabte de 3-2 efter en tæt kamp, som blev afgjort på et mål af Ole Gunnar Solskjær. Anden kamp skulle de møde FCK på Celtic Park, en kamp som aldrig var i fare, Celtic vandt og stod nu med ret gode kort da United også vandt deres anden kamp ude mod Benfica. I tredje kamp stod det på skæbnekamp mod Benfica. Hvis de vandt denne kamp så det rigtig godt ud. United havde seks point efter to kampe. Celtic havde 3 og FCK og Benfica havde hver et. Så de kunne skabe et hul ned til Benfica med en sejr. Det gjorde de også med en klar 3-0 sejr, som blev grundlagt af to mål af Kenny Miller hvorefter Pearson lukkede og slukkede med et mål i overtiden. Den kamp foregik i Lissabon hvor de skulle møde Benfica igen. Denne kamp endte dog ikke så heldigt som den foregående. De tabte 3-0 og nu var det pludselig som efter 2. runde. Da FCK også slog United i Parken. Den næste kamp mod United hjemme kunne meget vel afgøre hvordan det kom til at gå videre frem i turneringen. Celtic vandt 1-0 efter en tæt kamp hvor Luis Saha brændte et straffespark i overtiden. Før den sjette kamp besatte Celtic førstepladsen og de skulle spille ude mod FCK. Det gik dog ikke helt som planlagt og FCK vandt 3-1. Derfor faldt Celtic ned på andenpladsen, da førstepladsen blev overtaget af United, der slog Benfica 3-1 på drømmenes teater.

Sammeligning:

Generelt er CL og ligaen meget ens. De har spillet mod bedre modstandere i CL og har klaret sig hæderligt mens de i ligaen har været ret så suveræne mod lidt svagere modstandere. Det er jo sådan set kun Rangers, der bare har tilnærmelsesvis klassen til at true Celtic i ligaen, men det har de heller ikke formået i år.

Analyse af Celtic:

Styrke og svagheder:

Holdet er et af de svagere hold, der er tilbage i CL. Men de har dog stadigvæk nogle styrker som ikke er til at komme uden om. En af styrkerne er at de igennem mange år har været med i toppen af skotsk fodbold og at de derfor er vant til presset fra at spille store kampe. Her tænker jeg selvfølgelig på Old Firm opgørene mod Rangers. En anden styrke er fighterviljen på holdet. De kæmper om hver en meter på banen og der er det specielt den centrale midtbane, der går foran. Thomas Gravesen og ikke mindst Neil Lennon, kæmper så blodet sprøjter. Dette er noget som de teknisk stærke kanter kan lukrere af. De tekniske stærke kanter, McGeady og Nakamura er nok det bedste offensive våben, som Celtic har. De skaber meget af det fremadrettede spil. Hvor også Nakamuras frispark er en vigtig del. Både som afslutninger og specielt som indlæg.

Celtic svage side kan dog være manglen på modstand i ligaen. Der er som sagt før kun Rangers der har klassen til at true Celtic i ligaen og til dels Hearts. Derfor er de ikke vant til at være presset. Det er dog også noget der kan give øget selvtillid, hvilket kan være ganske godt, når de senere bliver presset, da de jo ved at de godt kan finde ud af det.

Holdet:

Målmænd:

Celtics 1. målmand er Artur Boruc. Han har haft en god sæson, han stod blandt andet en brandkamp i det seneste Old Firm opgør mod Rangers. Reserven til Artur Boruc er skotske David Marshall.

Forsvaret:

Deres forsvar er godt i Skotland. Dog har de nogle gange nogle udfald, som der ikke er råd til i de vigtige opgør. Det blev blandt andet tydeligt mod FCK, hvor Celtics forsvar havde en gedigen offday. Et andet problem, som det kan være i forsvaret er at de lige har fået, Bobo Baldé, den ene af deres normale midterforsvarer skadet i tre måneder. Det kan godt komme til at koste i CL.

Midtbanen:

Celtics midtbane er meget stærk. Den består af den japanske landholdsstjerne Shunsuke Nakamura, der pga. sine giftige indlæg og frispark er et vigtig led på holdet, den tidl. danske landholdsspiller Thomas Gravesen, der hurtigt har udviklet sig til at være et vigtigt offensivt våben på holdet pga. hans dribleture og giftige skud fra distancen. Ved siden af ham er den mere defensivt orienterede Neil Lennon, der er nordirer. Han styrer midtbanen med hård hånd. I venstre side har de den unge irer Aiden McGeady, der er utrolig driblestærk. Han er tit den der skaber det afgørende hul med en tur på venstrekanten.

Angrebet:

I angrebet har de tre gode spillere at vælge i mellem. Den største stjerne i angrebet er nok den hollandske angriber og tidl. topscorer i den hollandske liga, Jan Vennegor of Hesselink. Han er en stor boksspiller, der altid er garanti for mål. De to andre i angrebet er den polske landsholdspiller Maciej Zurawski og den skotske hurtigløber Kenny Miller. Der er det specielle ved Kenny Miller at han har spillet i både Rangers og Celtic. Hvilket han er en af bare to spillere, der har gjort igennem tiderne. Han betyder desuden noget for Celtic. Pga. han er den eneste angriber de har, som er hurtig og stærk i kontrafasen. De to andre er mere boksspillere, der står i feltet, det kan dog nogen gange være svært at få de chancer mod de store hold.

Profiler:

Shunsuke Nakamura:

Fakta:

Født d. 24. juni, 1978

Nationalitet: Japaner

Tidligere klubber:

Yokohama Marinos: 1997-2002

Reggina: 2002-2005

Transferbeløb: 28,3 mio. DKK

Nakamura kan spille overalt på midtbanen, men bliver mest brugt på højremidt, selvom han er venstrebenet. Nakamura er lav og meget spinkel af bygning, som man tit ser det hos japanere. Han er en af stjernerne på det japanske landshold, og er en vigtig spiller for Celtic, hvor han er med til at skabe chancer, idet Nakamura er en fantastisk playmaker. Udover hans gode overblik og fantastiske pasninger, er han en født frisparksskytte pga. hans kælne sparketeknik.

Nakamuras eneste svage punkt er hans fysik, især når han spiller i en så hård liga, som den skotske. Men dette mangel er han ved at komme efter, og har vist at han sagtens kan begå sig i skotland

Aiden McGeady:

Fakta:

Født d. 4. april, 1986

Nationalitet: Skotte

Tidligere klubber: Det første hold han skrev kontrakt med, var Celtic

Aiden McGeady foretrukne position er hængende angriber, hvorfra han prøver at snyde forsvarerne med sine dybdeløb. Han var tidl. kendt som den mest eftertragtede unge spiller i hele Storbritannien. Da han var 16 år gammel skrev han under på en lukrativ støvleaftale med Adidas og alle store klubber i England og Skotland var efter ham, dog valgte han Celtic. Han fik sin debut på førsteholdet i en alder af 18 år i 2004. Det var i en kamp mod Hearts, hvor han desuden scorede. Aiden har tidligere spillet for de skotske ungdomslandshold. Det gjorde han op til U-15 niveau, der skiftede han til Celtic og da det skotske fodboldforbund (SFA) krævede at man spillede på et skolehold for at spille på ungdomslandsholdet, så var det ikke muligt for ham at spille for Skotland, da det stred mod Celtics principper. Så han skiftede statsborgerskab til irsk og spillede på deres ungdomslandshold, da de ikke har sådanne regler. I 2004 fik han debut på seniorlandsholdet i en alder af 18 år i en venskabskamp mod Jamaica. Siden har han spillet to kampe mere på seniorlandsholdet. Aiden McGeady har tidl. haft problemer med at bide sig fast på holdet pga. at trænerne fortrak mere rutinerede kræfter. Men nu er det endelig lykkedes for ham at få en fast plads på holdet. Men han spiller stadigvæk i nr. 46, som han fik som 18-årig, da han debuterede på førsteholdet.

Konklusion:

Celtic får det svært i CL, men de har stadigvæk profiler som kan gøre en del for holdet. Her tænker jeg specielt på Nakamura og McGeady. Det hele skal flaske sig for at de kan gøre sig gældende. Jeg tror at Celtic er et af de hold, der ryger ud i ottendedelsfinalen pga. at de simpelthen ikke har klassen til at begå sig mod de bedste hold i CL. De har den uheldige statistik at de aldrig har vundet på udebane i CL. Derfor kan det godt blive meget svært. Selvom de har en rigtig god hjemmebane med en fantastisk stemning.KommentérTop-menu
Menu