Наши партнеры

MenuCL-gennemgang: AS Roma

Fakta:

Grundlagt: 1927

Dragtfarver: Bordeaux rød, hvid og sort.

Manager: Luciano Spalletti

Født: 7. marts 1959

Nationalitet: Italiener

Tidligere klubber:

1995-1998: Empoli

1998-1999: Sampdoria

1999-2000: Venezia

2001: Udinese

2001-2002: Ancona

2002-2005: Udinese

Stadion: Stadio Olimpico, Rom (82.307)

Bedste præstation i Champions League:

Sølv i 1983/84.

Romas præstationer i denne sæson:

Serie A:

Efter en decideret mareridtsstart for Giallorossi, både i ligaen og Champions League, er romerne efterhånden kravlet op på en 6. plads. De har kun tabt en enkel af de seneste 11 ligakampe, så formmæssigt er de ved at finde tilbage, hvor de i sidste sæson endte på en 2. plads i ligaen.

Champions League:

Roma lagde ud med at tabe 1-2 på selveste Olimpico over Rumænske CFR Cluj. Der var på dette tidspunkt i sæsonen kraftige rygter om en fyring af succestræneren Luciano Spalletti, men efter bedre spil i ligaen og en flot 3-1 sejr over sidste års finalister Chelsea, har Spalletti og co. fået vendt skuden. Roma endte med at vinde gruppen, foran netop Chelsea og kan i 1/8-finalerne se frem til at møde en anden London-klub, nemlig Arsenal.

Sammenligning:

Klubben ser ikke ligeså stærk ud, som de seneste år. Skader har været en faktor, der har resulteret i pointtab hjemme i ligaen og gør at Spallettis tropper ikke kæmper med om mesterskabet i år. Til gengæld har holdet haft succesoplevelser i Champions League, som har påvirket spillet i ligaen, derfor kan man håbe på at Roma sætter en kraftig slutspurt ind i den sidste del af sæsonen.

Analyse af AS Roma:

Roma har indtil videre været ramt meget hårdt af skader, samtidigt med at man mistede en af profilerne fra sidste sæson, Mancini til rivalerne Inter, har det været svært at holde det niveau man har haft de seneste sæsoner. Roma er dog et hold man aldrig skal afskrive, for selvom mange af holdets profiler sidder ude, er truppen fuld af overraskelser og med Spalletti ved roret kan han få selv de næstbedste spillere til at præstere over normalt niveau.

Romas spillestil gør endvidere at man spiller hurtigt, kontra – og angrebsivrigt fodbold, samtidigt med at man er god til at bevare den defensive organisation. Spillestilen gør at mange hold har svært ved at dæmme op for det eksplosive og uforudsigelige spil, der når det er allerbedst resulterer i opvisninger, lig med den man så mod Chelsea på Olimpico.

Roma har desuden en god blanding af erfarne spillere og unge talenter. Det skaber en god harmoni i truppen, hvor der selvfølgeligt er et hierarki med Totti som lederen, de Rossi som hans højre hånd og efterfølgende profiler som den erfarne Panucci, franskmanden Méxes, Perrotta og Vucinic. Desuden har træner Spalletti fået gang i spillere som ellers ikke fik spilletid i andre klubber (Baptista, Cicinho, Riise og Pizarro), hvis de fortsat kan præstere, så ligner Roma seriøst bus på en outsider der kan true topklubberne.

Romas svagheder derimod er at, ligesom de vinder som hold, taber de også som hold. De har en tendens til at få såkaldte ”kollektive nedture”, de er nødt til at bevarer stabiliteten og vinder de nemme sejre mod bundholdene, samt præsterer både ude og hjemme mod hold i Champions League. De seneste år har det ofte været den samme historie med dem, de har spillet godt på Olimpico, men faldt sammen som hold på udebane.

Holdet:

Målmænd:

I Roma har man målmand Doni, som ikke ligefrem betegnes som en verdensklasse keeper. Doni har sine øjeblikke, hvor mangel på koncentration koster mål og det kan være dyrebart for Roma i bestræbelserne på at nå langt i Champions League.

Forsvaret:

Forsvaret har fået tilgang af Nordmanden John Arne Riise, der i sommers skiftede fra Liverpool. Efter en turbulent periode, har han spillet sig fast på holdet og dermed sendt den normale venstreback Max Tonetto ud på bænken. Midterforsvaret i Roma er stærkt og består af franskmanden Méxes, samt brasilianeren Juan. Disse to er ret stabile og forholdsvis sikre på holdet. I tilfælde af skader og karantæner, kan den aldrende Panucci vikariere, hvor han ellers kæmper om højrebackpladsen med Cicinho. De offensive backs har desuden været en af Romas styrker, hvor forsvarspillerne gerne deltager i det opbyggende spil.

Midtbanen:

Romas stærkeste kort er helt klart midtbanen, hvor flere dygtige spillere kæmper om pladserne. Det er ikke til at komme udenom De Rossi, som betragtes som meget værdifuld for holdet. De Rossi er indpiskeren og holder sig ikke tilbage i tacklingerne. Ved siden af De Rossi ligger David Pizarro, som i løbet af sæsonen har tilkæmpet sig en del kampe fra start. Desuden kan Roma gøre brug af de italienske landsholdsspillere Aquilani og Perrotta.

Rygterne om Aquilanis skifte til Inter, har gjort at han ikke altid starter inde. Desuden har Roma en alsidig midtbane, der gør at flere spillere kan gøre brug af sig på forskellige positioner og i tilfælde af systemskifte. Kanterne gør en konstant trussel på Romas hold og er gang på gang udfordrende. Her figurerer Taddei som regel, hvor man på den anden kant en gang i mellem ser Cicinho, Perrotta eller en anden kombination. Desuden har Roma flere spillere der kan erstatte hinanden og spillere som Brighi og Casetti, vil ikke nødvendigvis sænke standarden meget.

Angrebet:

Hvis han ellers finder sin gamle form ovenpå en længere skade, så må Totti bestemt være Romas farligste våben. Hans elegante måde at fordele spillet på og selv dukke op som målscorer er guld værd. I fraværet af Totti har spillere som Vucinic og Baptista fundet frem til netmaskerne, så selvom Totti ikke er med, kan Roma stadig mønstre et stærkt angreb. Det er i øvrigt værd at holde øje med det franske stortalent Menez, hvis han ellers får spilletid.

Profiler:

Julio Baptista:

Født: 1. oktober 1981

Nationalitet: Brasilianer

Tidligere klubber:

São Paulo 2000–2003

Sevilla 2003–2005

Real Madrid 2005–2008

Arsenal (Låneaftale) 2006–2007

Da Tottis har været ude længe, kan man ikke lægge alt over på hans skuldre, selvom enhver romer håber at han når at finde formen. Derfor bliver der i stedet fokuseret på den tidligere Real Madrid-spiller Baptista, der har genfundet glæden ved spillet i Roma. Han evne til at afslutte er fænomenal og har allerede i denne sæson scoret mål der er kandidater til årets mål i Serie A. Han kan endvidere sætte andre spillere i scene og lægge op til mål. Det er bestemt en kombination af brasiliansk teknik og engelsk gennembrudskraft manden besidder og det kan blive afgørende i de vigtige kampe for Roma.

Daniele De Rossi:

Født: 24. juli 1983

Nationalitet: Italiener

Tidligere klubber: Ingen

Indpiskerne, vice-anføreren og midtbanegeneralen. De Rossi besidder mange styrker, der gør ham til en af verdens bedste på netop den position. Evnen til at bryde et angreb og selv starte et, samt fordele spillet er meget kendetegnende ved De Rossi. Desuden bidrager De Rossi med et sandt arbejdsraseri, der er med til at motivere medspillere i modgang. De Rossi er en populær skikkelse i Rom, der selv med interessere fra andre topklubber, ligesom Totti har viet sin fremtid i Rom-klubben og det er bestemt noget fansene sætter pris på, hvor han betragtes som den mest populære spiller i klubben, efter Totti.

Konklusion:

Romas chancer for videre avancement er ikke dårlige. Holdet skal møde Arsenal og det kan måske blive en fordel for italienerne. De kan straffe et offensivt hold, som Arsenal og udnytte de huller der opstår. Desuden har Roma været igennem en krise og det har styrket dem som hold. Arsenal mangler Fabregas, det kan være vigtigt i slaget om midtbanen. Hvis Roma holder det niveau de har vist på det seneste og bevare skarpheden foran mål, kan det være et hold der kan nå langt. Hvis Totti finder formen, vil det kunne styrke klubben gevaldigt og blive afgørende i sidste ende.

Skrevet af Hans StorgaardKommentérTop-menu
Menu