Наши партнеры

MenuAllan Simonsen, Danmark

Fulde navn: Allan Simonsen

Født: 15. december 1952, Vejle

Landskampe/mål: 56 (21)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Vejle FC, Vejle Boldklub, Borussia Mönchengladbach, FC Barcelona, Charlton Athletics og Vejle Boldklub

Kampe/mål i alt: 282 (104) for Vejle. Øvrige klubstatistikker ikke tilgængelige

Klubtrofæer:

Vejle Boldklub: Dansk mester – 1971, 1972

Borussia Mönchengladbach: Tysk mester – 1976, 1977, 1978, UEFA Cup 1975, 1979

FC Barcelona: Copa del Rey, 1981, Europa Cup for Pokalvindere – 1982

De første år

Allan Simonsen startede sin karriere hos Vejle FC inden han valgte, at skifte til storebroderen Vejle Boldklub. Dette skulle være springbrættet mod en professionel karriere for den lille fighter. I alt blev det til 282 kampe på VB’s førsteholdet og her scorede han imponerende 104 mål. Succesen hos Vejle gik ikke ubemærket hen, hvorfor han i en alder af blot 20 år debuterede på landsholdet i 1972.

Gennembruddet til professionel fodbold – en sej og glorværdig karriere

1972 blev også året, hvor Allan Simonsen skiftede den danske søndagsbold ud med en tysk professionel tilværelse hos Borussia Mönchengladbach. Det blev dog en hård start med 1½ år på bænken. Men han blev og kæmpede for chancen og i 1974 begyndte man, at bruge hans kvaliteter på banen og fra den dag, blev han en fast del af holdet. Det blev starten på flere sæsoner med titler og masser af hæder. Allan blev nemlig en del af det tyske mesterhold, som snuppede tre mesterskaber på stribe fra 1975/76 til 1977/78.

Derudover blev det ligeledes til titler i Europa, hvor Borussia vandt UEFA Cuppen i 1975 for første gang i klubbens historie. I 1977 scorede han i Europa Cup-finalen for mesterhold, men holdet tabte 1-3 til Liverpool FC. To år senere blev den lille danske angriber dog matchvinder med det afgørende mål i 1-0-sejren over Røde Stjerne Beograd i UEFA Cup-finalen.

Derefter kaldte FC Barcelona, og her blev Allan ligeledes en meget populær og vellidt spiller. I 1981 vandt de pokalturneringen og året efter vandt FC Barcelona Europa Cup for Pokalvindere på en 2-1-sejr over Standard Liége. ”Vanen tro”, så scorede Allan Simonsen igen et mål i en europæisk finale og dermed fik Allan skabt en flot rekord. Allan blev den første dansker til at score i alle tre Europa Cup-finaler.

Efter Barcelona blev det til et kort ophold i Charlton Athletic, inden han sluttede sin karriere i Vejle Boldklub i 1983.

Optrædener i nationaldragten

Ligesom på klubholdene, så ydede Simonsen en formidabel indsats i landsholdsdragten. Han kunne drible, han havde overblikket, og så kunne han lægge de lange, præcise afleveringer. Sidstnævnte så hele verden, da han på Wembley i 1983 efter blot 40 sekunder sendte Michael Laudrup af sted med sådan en aflevering, der splittede hele det engelske forsvar ad.

Allan nåede 56 landskampe, hvor det blev til 21 mål. Det, som folk husker bedst, var på Wembley i 1983, hvor han scorede på straffespark. Det betød, at Danmark vandt 1-0 og siden kvalificerede sig til EM-slutrunden. Desværre for Simonsen sluttede mesterskabet allerede i åbningskampen mod værtsnationen, hvor et benbrud skulle holde ham ude i flere måneder.

Europas bedste

Tiden i det tyske bragte Simonsen stor hæder, som kun de absolutte bedste opnår. I 1977 blev han kåret til Europas bedste fodboldspiller qua hans kraftige medvirkende til, at bringe Borussia Mönchengladbach op i den absolutte topklasse på europæiske niveau.

Tiden efter bolden på banen

Senere indledte Allan Simonsen sin trænerkarriere, først i barndomsklubben Vejle, og siden hen i spidsen for det færøske landshold i otte år, mens han i perioden fra 2001-2004 var landstræner for Luxembourg.

Skrevet af Morten Jensen.KommentérTop-menu
Menu