Наши партнеры

Menu9. december: John Hansen

Fulde navn: John Angelo Valdemar Østergaard Hansen

Født: 24-07-1924

Landskampe/mål: 8 (10)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Juventus, S.S. Lazio og Frem

Klubtrofæer: Dansk mester en gang, italienske mesterskab to gange

Starten på karrieren

John Hansen var enebarn og søn af Hans Hansen, der var en af datidens bedste danske målmænd. Allerede i starten af Hansens liv, trænede forældrene med ham. Han lærte for eksempel at sparke papirkugler ind i pejsen, og heade til en læderkugle, hvor han så skulle ramme nogle punkter. Således lærte John det, der senere blev hans styrke, nemlig et hårdt vristspark og et uhyre præcist hovedspil. Han startede som amatør- og seniorspiller i Frem, hvor han startede som venstre wing. Men klubben fandt hurtig ud af, at han var ufattelig målfarlig. Så han blev sat frem i angrebet, hvor han scorede mange mål. Det blev til DM som seniorspiller i Frem. Han kom til at spille en U-landsholdskamp mod Norge den 21-09-1997, en kamp som Danmark vandt med 1-0 på Københavns Idrætspark, som Parken hed i gamle dage. Målet blev scoret af den unge spiller, John Hansen.

Gennembruddet

Gennembruddet kom ved de Olympiske Lege i 1948 i London, der dog blev gennemført, selvom der stadig var synlige beviser overalt på grund af 2. verdenskrig. Danmark spillede mod Italien, som havde fået lov til at trodse Olympiske Leges krav om amatørisme, og derfor var turneringens storfavoritter. Danmark, der selv var amatører gik ind til den som kæmpe underdog, og ingen troede, de skulle få noget med derfra. Dette ændrede John Hansen på egen hånd. Han bragte Danmark foran i første halvleg, med et af sine kendte hovedstødsmål. Det var i sig selv sensationelt, at Danmark var foran mod Italien, og man kunne forvente et stærkt pres fra begyndelsen af 2. halvleg. Det skete også, og efter tre minutter udlignede Italien. Dog gik Danmark ikke ned over det, men svarede igen med en vaskeægte målperle. John Hansen fik skudt en bold op i fødderne, og han huggede bolden ind bag en chanceløs målmand. Italienerne udlignede kvarteret efter. Hansen scorede endnu et mål, og havde nu lavet et flot hattrick. Igen udlignede Italien, og med ti minutter igen stod der 3-3. Men Danmark havde en spiller, der ikke gav op, nemlig John Hansen, der knækkede den italienske gejst efter udligningen med sit fjerde mål, inden Johannes Pløger lukkede kampen med danskernes femte mål. Det var en sensation, der måles på højde med dengang Danmark vandt EM i 1992. Det endte med en bronzemedalje til drengene, hvorefter mange blev professionelle i udlandet, især – pudsigt nok – i Italien. John Hansen tog til Juventus.

Storhedstiden

Efter gennembruddet i Serie A blev han en af de største angribere, Juventus nogensinde har haft i sin stald. I perioden 1948-54 scorede John Hansen 124 mål i 187 kampe, hvilket taler sit tydelige sprog om, hvor giftig en angriber denne dansker var.

Sammenspillet med andre danskere i klubben, fx Karl Aage Hansen og Karl Aage Præst, blev fasttømret og farligt og siden hen legendarisk, og den dag i dag ved enhver sand Juventus-tifosi, hvem disse spillere var. Og takket være en meget stærk trup, krydret med danskernes sammenspil og John Hansens eminente målnæse blev det blandt andet til to mesterskaber og to andenpladser i hans tid i klubben.

Tiden efter udlandet

Hansen vendte tilbage til Danmark med to års karantæne, som han ”afsonede” ved at være træner for Frem, med hjælp fra en anden hjemvendt professionel, Erling Sørensen. John gjorde comeback som 34-årig, hvor han spillede med stor succes – og med en enorm tilskuerinteresse. Han scorede 23 mål i 20 kampe og førte Frem til sølvmedaljer. John skrev også en bog i 1949: “Bolden i mål”.

Senere i 1984 modtog han Frems guldnål, og året efter den italienske ridderorden. Da John døde i 1990 af en blodprop – pludselig og uventet – blev dødsfaldet omtalt på forsiden af de italienske aviser, og Juventus spillede den næste kamp med sørgebind.

Skrevet af Troels GramstrupKommentérTop-menu
Menu