Наши партнеры

MenuBiografi: Nils Middelboe

Fulde navn: Nils Middelboe

Født: 5. oktober 1887

Landskampe/mål: 15 (7)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: KB, Chelsea FC, London Corinthians og London Casuals FC

Klubtrofæer: Dansk mester en gang.

De første år

Nils Middelboe startede sit indtog i fodboldverdenen tilbage i 1903, hvor han trak KB-spilletrøjen over hovedet. I KB spillede han sammen med sine to ældre brødre, som dog aldrig opnåede lige så stor succes som deres lillebror. Middelboe var igennem hele sin karriere amatørspiller, og han brændte også for sportsgrenen atletik. Middelboes position på fodboldbanen var midtbanespiller, og han skulle vise sig at blive et interessant navn i den danske fodboldhistorie.

Landsholdets første målscorer

Middelboe blev udtaget til landsholdet, der skulle repræsentere Danmark ved OL i London i 1908. Midtbanespilleren skulle dermed deltage i de første officielle landskampe, da der i de forrige år kun var blevet afviklet en række uofficielle kampe.

I danskernes første opgør blev Middelboe noteret for Danmarks første officielle mål, da de mødte Frankrigs B-hold. Danmark sejrede sikkert med hele 9-0. Han blev noteret for i alt 15 landskampe, hvor han formåede, at nette i syv af disse igennem perioden fra 1908 til 1920. Igennem sin landsholdskarriere var han med til at vinde sølvmedaljer henholdsvis ved OL i 1908 samt OL i 1912. Han takkede af som landsholdsspiller ved OL i 1920, hvor Danmark tabte 1-0 til Spanien i hans afskedskamp.

Første udlandsdansker i London-klub

Middelboe nåede sammen med KB at sikre det danske mesterskab, inden han samme år i 1913 forlod landet, for i stedet at tiltræde i Chelsea F.C., hvor han, igennem hele sit forløb frem til afgangen i 1923, spillede som amatør, på trods af at han kunne have tjent en pæn pose penge, hvis han havde gjort sig som professionel.

Men Middelboe havde bestemt også andre interesser, og disse kom i første række, udtalte han selv. Han var nemlig uddannet cand.jur, og han blev ansat som afdelingschef i en bank i London. For at han samtidig kunne holde gang i fodbolden, fik han inkluderet en klausul, så han ikke var tvunget til at rejse med, når holdet skulle spille på udebane.

I sin første kamp i klubben blev han udpeget til anfører, og han opnåede hele 175 kampe for Chelsea. Han tog afsked med Chelsea i vante rammer, nemlig i København i sommeren 1922, hvor Chelsea tørnede sammen i to kampe mod et hold, som bestod af spillere fra både KB og B 93. Idrætsparken var fyldt op med 17.000 feststemte tilskuere, der ville helt tæt på de engelske stjerner, samt hylde Nils Middelboe, som fik sendt Danmark på fodbold-verdenskortet.

Efterfølgende holdt han fast i fodbolden i den engelske hovedstad, da han spillede for amatørklubberne Corinthians og London Casuals FC. I disse to små klubber sad han også i bestyrelsen og spillerudvalget, indtil han valgte at lægge støvlerne på hylden i 1926.

Tiden efter fodbolden på banen

Da han havde stoppet sin fodboldkarriere, havde han fortsat mod på at beskæftige sig med fodbold. Således var han igennem et lille år direktør i Clapton Orient, derudover opfordrede det engelske fodboldforbund ham til at holde en række foredrag, hvor han fortalte om sine oplevelser omkring fodbold.

Middelboe vendte i 1936 tilbage til sin grundstamme, Danmark. Kort efter sin tilbagevenden til landet blev han sekretær og træner for KB, og i samme forbindelse udnævnt som æresmedlem. Middelboe førte KB frem til mesterskabet i 1940. I 1946 afholdte KB 70-års jubilæum, hvor man inviterede Chelsea til en venskabskamp, der var dedikeret til Nils Middelboe, som tak for hans store arbejde i og omkring klubben.

Midtbanespilleren gik bort den 21. september 1976 i en alder af 89 år.

Skrevet af Casper LohseKommentérTop-menu
Menu