Наши партнеры

Menu23. december: Morten Olsen

Fulde navn: Morten Per Olsen

Født: 14-08-1949

Landskampe/mål: 102 (4)

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: B1901, Cercle Brugge, R.W.D. Molenbeek, RSC Anderlecht og 1. FC Köln

Klubtrofæer: Belgisk mester tre gange og UEFA Cup-vinder en gang

De første år

Morten Olsens seniorkarriere startede i B1901, da han var fyldt 20 år. Dengang lå B1901 placeret i toppen af den bedste række, 1. Division. I 1970, som var året, hvor Olsens seniorkarriere startede, fik han samtidig debut på U/21-landsholdet, hvor han debuterede med en af hans sjældne scoringer. Blot tre uger senere fik han debut på A-landsholdet i en kamp mod Norge.

Udenlandsk karriere i Belgien

Den solide forsvarsspillers kvaliteter var synlige for mange, og det blev belønnet med en professionelkontrakt i 1972, hvor belgiske Cercle Brugge havde fået øjnene op for danskerens kvaliteter. Brugge havde store ambitioner i den bedste belgiske række, og de ambitioner blev indfriet i Olsens første sæson, da klubben endte på fjerdepladsen i den sæson. De efterfølgende sæsoner blev dog skuffende for Cercle Brugge, der ikke var med i topstriden, derfor søgte Olsen nye græsgange.

R.W. D Molenbeek blev næste klub i forsvarernes karriere. Netop Molenbeek var forsvarende belgiske mestre, da Olsen kom til klubben i 1976, derfor var forventningerne fra Olsens side selvfølgelig, at han ville vinde sit første trofæ, men trofæerne udblev i Molenbeek, dog fik Olsen konstante placeringer i top-3 i den belgiske Jupiler League.

Triumfer med Anderlecht og succes med landsholdet

Top-3 var ikke godt nok for forsvarsspilleren, derfor skiftede han i 1980 til storklubben RSC Anderlecht, hvor forsvarsgeneralen omsider fik trofæer, som han sukkede efter. Det første trofæ blev vundet allerede i hans første sæson i Anderlecht, da klubben vandt Jupiler League.

I den efterfølgende sæson gentog klubben dog ikke bedriften. Anderlecht sluttede alligevel så godt, at de kom ud og skulle spille UEFA Cup i 1982-83-sæsonen, hvor Olsen gik hen og vandt sin største titel. Anderlecht formåede nemlig, at vinde UEFA Cuppen, efter at have slået hold ud som FC Porto, Valencia samt SL Benfica i finalen, der blev slået med 2-1 samlet.

Klubben formåede også at kvalificere sig til finalen i UEFA Cuppen sæsonen efter, men Anderlecht måtte se sig slået af Tottenham. I 1984-85-sæsonen, var Anderlecht igen tilbage på rette spor i ligaen, hvor det blev til endnu et mesterskab, en bedrift, som klubben gentog sæsonen efter.

Succesen for Anderlecht smittede også af på Olsens landsholdskarriere, da han i april 1983 blev udnævnt som anfører af Sepp Piontek. Året efter var Danmark med til en slutrunde for første gang siden 1964. Slutrunden viste sig at blive en stor dansk succes, idet danskerne kom til semifinalen, hvor Danmarks onde ånd Spanien, kom i vejen i straffesparkskonkurrencen.

To år senere var Danmark igen at finde ved en slutrunde. Denne gang var det til VM i Mexico, hvor der blev skrevet dansk fodboldhistorie, da det lykkedes for Sepp Pionteks tropper, at komme videre fra gruppespillet. Spanien blev modstanderen efter gruppespillet og som to år før, kom de igen i vejen for danskerne, der led et pinefulgt nederlag.

Rejsen gik til Tyskland

Da VM i 1986 var overstået, skiftede den efterhånden meget rutinerede forsvarer Belgien ud med Tyskland, hvor Olsen skulle tørne ud for 1. FC Köln, der dengang var en af de største klubber i Tyskland. Trods statussen som storklub, så formåede Olsen ikke at vinde nogen titler i Tyskland. Selvom det ikke blev til nogen titler for Köln, da den danske forsvarsgeneral var i klubben, så fik klubben lidt succes i to af sæsonerne, fordi de endte på anden og tredjepladsen.

Tyskland blev også stedet, hvor Morten Olsen spillede sin slutrunde i 1988, hvor Vesttyskland var værter i en turnering, som for Danmarks vedkommende ikke var ret god, idet danskerne røg ud allerede efter de indledende puljer. Et år senere rundede Olsen et skarpt hjørne, da han blev den første dansker, som rundede 100 landskampe, men mange flere landskampe blev det ikke til for ham, da han i juni 1989 lagde støvlerne på hylden, efter at have spillet 102 landskampe og scoret fire mål.

Træner efter den aktive karriere

Efter sin aktive karriere, valgte Olsen trænergerningen, som sin levevej. Den karriere startede han i Brøndby, hvor han blev ansat i januar 1990. Brøndby fik hurtig succes under Morten Olsen, der havde hentet flere profiler til klubben, som blandt andre Friday Elahor, som var blevet varmt anbefalet. Det var dog hans ven Uche Okechukwu, der viste sig at blive det bedste køb af de to.

Uche var sammen med Ronnie Ekelund, Jens Madsen og genkomne John ”Faxe” Jensen, nogle af de største årsager til, at Brøndby vandt Danmarksmesterskabet i 1990 og 91. Udover de to DM-titler fik Olsen også coachet Brøndby frem til en af allerstørste præstationer i dansk fodbold, da Brøndby kom til semifinalen i UEFA Cuppen i 1991. Desværre for Brøndby og Morten Olsen blev Brøndby dog slået ud efter to dramatiske kampe mod AS Roma. Sæsonen efter blev dog en katastrofal-sæson for Brøndby, der på grund af det så sig nødsaget til at fyre Morten Olsen i maj 1992, efter at Brøndby havde tabt 2-3 hjemme mod Silkeborg.

Fyringen i Brøndby fik dog ikke Olsen til at opgive sin trænerkarriere, som fortsatte i FC Köln, der blev reddet for nedrykning af den danske træner i 1992-sæsonen. Selvom Köln ikke havde ret store midler, så lykkedes det for Olsen, at holde Köln oppe i Bundesligaen, men på trods af det, blev han fyret, da Kölns direktør havde større ambitioner end bunden af Bundesligaen.

Efter fyringen i Köln, holdte Olsen en pause, før han i 1996 blev ansat i Ajax Amsterdam. I de første sæsoner i Ajax, var Olsen i gang med at skabe et storhold, så derfor fik han ikke nogen titler i de første sæsoner i klubben. I 1998 kom titlerne, da Ajax vandt the Double, men efter det blev Morten Olsen fyret, grundet en kontrovers med brødrene Frank og Ronald de Boer.

DBU blev næste arbejdsgiver for Morten Olsen, da han i 2000 blev ansat som dansk landstræner, efter at Danmark havde skuffet ved EM. Olsens første opgave som landstræner blev, at føre Danmark til VM i Japan og Korea. Den opgave lykkedes til fulde, da Danmark kom videre fra gruppespillet, men længere end 1/8-finalen kom Danmark ikke, da England satte en kæp i hjulet for Danmark.

EM 2004 var næste mål for Olsens tropper, og det mål indfriede danskerne også, idet de kom til kvartfinalen, efter Danmark og Sverige noget kontroversielt havde spillet 2-2 i den afgørende puljekamp, sådan at Italien blev sorteper i gruppen. Danskerne røg senere ud til Tjekkiet i kvartfinalen. Næste slutrunde var i 2006 i Tyskland, men den slutrunde kvalificerede Danmark sig ikke til, ligesom det heller ikke lykkedes dem at komme med til EM i sommer.

I skrivende stund forsøger Morten Olsen og resten af det danske mandskab, at kvalificere sig til VM i 2010, der foregår i Sydafrika. I vinterpausen er Danmark placeret på førstepladsen i gruppe 1, og dermed ser det indtil videre positivt ud for Olsens røde hær.

Skrevet af Patrick AndersenKommentérTop-menu
Menu