Наши партнеры

Menu20. december: Brian Laudrup

Fulde navn: Brian Laudrup

Født: 22. februar 1969

Landskampe/mål: 82 (21)

Verdensmesterskaber: Ingen

Europamesterskaber: 1

Klubber: Brøndby IF, Bayern Uerdingen, FC Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Glasgow Rangers, Chelsea FC, FC København og Ajax Amsterdam

Klubtrofæer:

Brøndby IF: Dansk mester: 1988, 1989, dansk pokalvinder: 1989

AC Milan: Italiensk mester: 1994, italiensk Super Cup: 1993, Champions League: 1994

Glasgow Rangers: Skotsk mester: 1995, 1996, 1997, skotsk cup: 1996, skotsk ligacup: 1997

Indledning

Brian Laudrup er søn af den tidligere danske landholdsspiller Finn Laudrup og lillebror til Michael Laudrup. Han blev født i Østrigs hovedstad, Wien, d. 22. februar 1969.

Som ung spiller i midten og slutningen af 1980’erne, blev han ofte betegnet som værende et større talent end sin storebror, der allerede havde slået sit navn fast på det danske landshold og i Italien for Juventus FC, men grundet flere skader op gennem hans karriere, forblev Michael altid den bedste, men Brian var nu alligevel en af verdens bedste fodboldspillere.

De første år

Hans førsteholdsdebut var i 1986 for Brøndby IF, hvor også både hans far og storebror tidligere havde spillet. Allerede sæsonen efter sin debut for Brøndby, fik han debut på A-landsholdet, efter flere kampe på forskellige U-landshold. Brian Laudrup kom godt nok ikke med til EM i 1988 i Holland, men året efter var han fast mand på det danske landshold, i en alder af bare tyve år. Endnu bedre blev 1989 for ham, da han senere på året fik sin første kontrakt i udlandet, nemlig i tyske Bayer Uerdingen, der på daværende tidspunkt var at finde i Bundesligaen. Den unge Laudrup havde god succes på dette tidspunkt i sin karriere og året kulminerede med kåring som årets danske fodboldspiller, den første af flere kåringer.

EM-triumf

Efter en fin første sæson i tysk fodbold skiftede han i 1990 til den tyske storklub Bayern München, hvor han skulle hjælpe med at genvinde det tyske mesterskab, en bedrift der dog ikke lykkedes ham i hans to sæsoner i klubben. Efter 1991/92-sæsonen tog han sydpå, hvor han skulle tørne ud for Fiorentina. Hans sidste sæson i Bayern München sluttede med det allerede så kendte eventyr i Sverige i sommeren 1992. Han var en vigtig del af det hold, der vandt europamesterskabet, da han var en af få angriber, der var udtaget til holdet. Så selvom han ikke scorede et eneste mål under hele turneringen, var hans evner vigtige for holdet. Hans vigtighed i turneringen kunne også afspejles til sidst på året, da han blev kåret til verdens femte bedste fodboldspiller af FIFA, faktisk delt med Peter Schmeichel, og kåret til Danmarks bedste fodboldspiller for anden gang i karrieren.

Italiensk nedtur

Efter den succesfulde turnering i Sverige, tog han hul på sin drøm i den italienske Serie A. Men det der startede som en drøm, endte som et mareridt, da han måtte forlade den kamp, hvor Fiorentina rykkede ned i serie B, i bagagerummet af en bil. Sæsonen efter var han udlejet til AC Milan, men her udeblev succesen også, da det blev til meget få optrædener for klubben.

I samme periode skuffende landsholdet med Brian Laudrup på holdet, ved ikke at kvalificere sig til verdensmesterskaberne i USA i 1994. På trods af den manglende succes, valgte det skotske mesterholds cheftræner, Walter Smith, at satse på danskeren, og hentede ham til klubben for £2.3 millioner. Dette skifte skulle vise sig at være det bedste, der skete for Brian Laudrup i hele hans karriere.

Succes i Skotland

I sine fire år i det skotske, blev det til tre skotske mesterskaber, en sejr i pokalturneringen, en sejr i ligacuppen og to kåringer til årets danske fodboldspiller, hvilket bringer hans total op på hele fire kåringer, hvilket er flest kåringer for en person til dato i dansk fodbold. Han blev betragtet som en af de bedste spillere i skotsk fodbold i den tid han spillede for Glasgow Rangers, hvilket også viste sig ved, at han blev anfører i 1997. Han formåede også at blive kåret til årets spiller i Skotland to gange (1995, 1997) og årets spiller i Skotland valgt af spillerne (1995).

I løbet af den tid han var i klubben, var han med landsholdet til både EM i England i 1996, hvor det ikke gik holdet specielt godt, og to år senere til VM i Frankrig, hvor man avancerede helt til kvartfinalen, inden Brasilien sagde stop for både Danmarks deltagelse ved VM og brødrene Laudrups deltagelse på det danske landshold. Michael valgte at stoppe sin karriere, mens Brian dog bare stoppede på landsholdet. De endte dog begge på turneringens all star-hold.

Afslutningen på karrieren

Hans næste stop blev i den engelske Premier League, hvor han i et halvt år optrådte for Chelsea FC, for siden at lave sit dummeste karrieretræk ved at skifte til FC København. Her var han ikke i ret lang tid, og fra sommeren 1999 tørnede han ud for Ajax i den hollandske Æresdivision. Dette blev den sidste klub i hans ellers glorværdige karriere, da han stoppede karrieren i sommeren 2000 på grund af vedvarende skadesproblemer.

Tiden efter bolden på banen

Den dag i dag er Brian Laudrup at finde når den danske tv-kanal 3+ sender Champions League-fodbold, sammen med Peter Schmeichel og Preben Elkjær. I sin fritid spiller han fodbold for Lyngbys oldboyshold. Han er siden hans karriere stoppede blevet optaget i den skotske fodbolds Hall of Fame, men har stadig til gode at blive optaget i den danske pendant til dette, hvor hans bror i øvrigt er en af kun fire medlemmer.

Skrevet af Ronni Bødker.KommentérTop-menu
Menu