Наши партнеры

Menu15. december: Carl Aage Præst

Fulde navn: Carl Aage Andersen Præst

Født: 26. februar 1922

Landskampe/mål: 24 (17)

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: ØB, Juventus og Lazio

Klubtrofæer: Italiensk mester med Juventus i 1950 og 1952.

Hård barndom

Carl Aage Præst kom til verden den 26. februar 1922. På daværende tidspunkt var det bestemt ikke populært, hvis kvinderne fik børn udenfor ægteskabet, og det var præcis, hvad Carl Aages mor gjorde. Hans biologiske far ville ikke have noget med ham at gøre, og eftersom moderen ikke kunne forsørge ham alene, blev han som spædbarn ført til Frederikshavn, hvor hans moster og onkel havde et hus. Carl Aage troede faktisk, at hans moster og onkel var hans biologiske forældre igennem de første elleve år.

Carl Aage Præsts barndom blev yderligere foranderlig, da hans moster døde, da han var blot seks år gammel, og eftersom man dengang ikke overlod børneopdragelsen til mændene, måtte Carl atter en gang flytte bopæl.

Han flyttede nu hen til sine bedsteforældre, som boede på en gård nær Grenå. Det var her Carl Aage udviklede sine fodboldfærdigheder, da han havde rig mulighed for at boltre sig på den store gård, hvor han blev oplært af sin anden onkel, Rasmus Præst, samt en Hr. Lundsgaard. Rasmus var Grenås bedste spiller, og derfor så Carl op til ham, mens Lundsgaard fungerede som fodboldpædagog, hvor han blandt andet lærte den unge spiller, at fodbold er et holdspil, hvor det gælder om at reagere hurtigt.

Som elleveårig kom Carl Aage hjem til København igen, hvor hans mor havde arrangeret, at han blev optaget på Det Kongelige Opfostringshus, hvilket var en drenge-kostskole tæt på hendes hjem.

Starten på karrieren

Carl Aage og en række af hans kammerater på kostskolen blev i 1936 opdaget af en talentspejder, som hed Asger Jensen. Han var juniortræner i den aldrende klub på Østerbro, ØB. Efter Anden Verdenskrig, da juniorerne var blevet til seniorer, rykkede Carl Aage med ØB-holdet op i den bedste række. Her imponerede han den daværende landstræner i en sådan grad, at han blev udtaget.

Tiden på landsholdet

Carl Aage fik debut på landsholdet i 1945, hvor Danmark tabte 2-1 til Sverige. Han var også med ved OL i London i 1948, hvor danskerne endte med at hente bronze-medaljer. Carl Aage var også med i den berømte kamp mod Italien, hvor Danmark vandt hele 5-3, hvilket banede vejen for et skifte til italiensk klubfodbold ligesom en række af de andre danske koryfæer.

Han nåede at spille 24 kampe og score 17 mål, inden udlandskarrieren trak i ham, og denne ville han udnytte, hvilket betød farvel til landsholdet, da en DBU-regel på daværende tidspunkt forbød udlandsprofessionelle danskere også at repræsentere landsholdet.

Udlandseventyret

Han blev professionel i Juventus. Hans kontrakt havde en sign-on fee på 130.000 kroner, hvilket var mange penge dengang, samt 1200 kroner om måneden plus en række bonusser. Carl Aage Præst var en vigtig mand på Juventus’ hold, hvor han fungerede som det, man i dag betegner som en offensiv midtbanespiller, hvor han lavede mange assist til landsmanden John Hansen, som lå helt på toppen. Præst nåede at spille 232 ligakampe og nette 51 gange. Han er dermed den udlænding i Juventus, som har spillet flest Serie A-kampe nogensinde.

Han nåede at fejre to italienske mesterskaber med klubben, inden han skiftede til en anden italiensk klub. Han spillede en enkelt sæson i Lazio tilbage i 1956, men i denne opnåede han ikke lige så stor succes. Han havde rundet de 30 år, og længtes efter Danmark, derfor stoppede han sin karriere efter sæsonen, og vendte hjem til Danmark.

Hædret i år

Den 17. november 2008 blev den nu 86-årige Carl Aage Andersen Præst hædret i Cirkusbygningen. Præst er blevet optaget i DBU’s Hall of Fame.

Skrevet af Casper LohseKommentérTop-menu
Menu