Наши партнеры

Menu



12. december: Harald Nielsen

Fulde navn: Harald Ingemann Nielsen

Født: 26. oktober 1941

Landskampe/mål: 14 (15)

Europamesterskaber: Ingen

Klubber: Frederikshavn fI, Bologna, Inter, Napoli og Sampdoria

Starten på karrieren

Harald Nielsen kom til verden den 26. oktober i 1941. Allerede som ganske ung beviste han sine store talenter på banen, og han brugte det meste af sin fritid til at træne med og uden bolden. Hans mål var at blive professionel fodboldspiller, hvor et udenlandsk eventyr i Italien stod højest på ønskelisten.

Hans ambitiøse arbejde omkring fodbolden gav bonus, da han i 1958 spillede sin første ynglingelandskamp. Året efter i marts måned debuterede han for Frederikshavn fi i landets næstbedste række. Nielsen blev topscorer i rækken, og Frederikshavn rykkede herefter op i den bedste række.

I Frederikhavns første opgør i den bedste række, mødte man Boldklubben Frem, hvor man vandt 3-1. Nielsen scorede samtlige af holdets tre mål. Denne succes fortsatte sæsonen ud, og klubben endte på femtepladsen, mens Nielsen også i denne sæson blev topscorer.

Tiden på landsholdet

Den 13. september 1959 debuterede han, da Danmarks A-landshold mødte Norge i Oslo. Nielsen scorede et mål i sin debut, og udover anerkendelsen ved at være udtaget til landsholdet, kunne han på daværende tidspunkt også bryste sig af, at være den yngste danske landsholdsspiller nogensinde. Harald var blot 17 år og 322 dage gammel.

I sommeren 1960 deltog Danmark ved OL i Rom, hvor man hentede sølvmedaljer. I denne turnering blev Nielsen også topscorer, og året efter blev han hædret som “Årets Fodboldspiller i Danmark”, en titel, som var blevet oprettet af dagbladet Aktuelt.

Eftersom DBU ikke anerkendte professionelle fodboldspillere før 1971, måtte Nielsen tage afsked med landsholdet i 1961, da han skiftede til Italien. Han nåede på 13 måneder at spille 14 landskampe og score 15 mål, på trods af, at han altså endnu ikke var fyldt 19 år.

Italien-eventyret realiseret

I støvlelandet havde man fået øje på det danske center forward talent. I 1961 tilbød Bologna ham en professionel kontrakt, som ville indbringe ham 200.000 kroner for to år i klubben, hvilket den 19-årige spiller ikke kunne sige nej til. Hans præstationer på de italienske fodboldstadions medførte, at han kom i audiens hos paven og modtog en italiensk ridderorden. Nielsen blev topscorer to gange, første gang var i sæsonen 1962-63. Hans første 100 kampe udmundede sig i 60 mål, hvilket var italiensk rekord på daværende tidspunkt.

Nielsen var en stor del af Bolognas succes, således kravlede holdet længere op i tabellen, og holdet endte med at blive italienske mestre i sæsonen 1963-64. Efter seks succesfulde sæsoner i Bologna, hvor han scorede 81 mål i 157 kampe, forlod Harald Nielsen klubben til fordel for Inter for en transfersum på 2.500.000 kroner, hvilket gjorde ham til datidens dyreste spiller i verden. Nielsen opnåede dog ikke den samme mængde succes, hvorfor de solgte ham videre til Napoli og sidenhen nåede han også at spille i Sampdoria, inden han lagde støvlerne på hylden i 1970.

Tiden efter fodbolden på banen

Efter sin tilværelse i fodboldverdenen, valgte han at blive forretningsmand. Han startede sit eget firma, som solgte italienske varer – specielt lædervarer til hele Skandinavien, hvilket skulle vise sig at blive en succes.

I 1977 kom han dog tilbage til fodboldverdenen, da han sammen med Helge Sander, forsøgte at oprette en alternativ, professionel fodboldliga i Danmark, Dansk Professionelt Fodboldforbund. Dette lykkedes dog ikke, men det påvirkede DBU i en sådan grad, at man indførte professionel fodbold i Danmark fra 1978.

I starten af 1990’erne var Nielsen med til at starte fodboldklubben, F.C. København, hvor han var bestyrelsesformand i perioden 1992-1997, hvorefter han blev menigt medlem af bestyrelsen frem til oktober 2006. Hans store engagement omkring klubben medførte, at blev udnævnt til klubbens første æresmedlem.

Skrevet af Casper Lohse



Kommentér



Top-menu
Menu