Наши партнеры

MenuBiografi: Knud Lundberg

Fulde navn: Knud Lundberg

Født: 14 maj 1920

Landskampe/mål: 39 (10)

Klubber: AB

Europamesterskaber: Ingen

Sportsmanden

Knud Lundberg er det, man kalder en rigtig idrætsudøver. Udover hans gloværdige fodboldkarriere, hvor han spillede hele 39 landskampe med 10 mål til følge, spillede han også på håndbold- og basketball-landsholdet.

Han var egentlig uddannet læge, men valgte at satse på at spille bold. Det var dog ikke kun bolden, han legede med. Også pennen lå i hans hænder, da han var journalist og forfatter. Han var den første sportsredaktør på Dagbladet Information.

Han spillede hele sin karriere i Akademisk Boldklub, bedre kendt som AB. Lundberg var en mand, som værdsatte fairplay meget. Blandt andet gav han sin bronzemedalje fra de Olympiske Lege i 1948 til en holdkammerat, der ikke var med i kampen om medaljer.

Landsholdet

Hans debut på landsholdet kom i en kamp mod vores svenske naboer. Den blev spillet den 20. juni 1943, altså under 2. verdenskrig.

Dengang var Danmark, Sverige og Norge besat, og de danske og svenske tilskuere begyndte så at synge den norske nationalsang, som et symbol på, at de havde ondt af deres skandinaviske venner.

Det resulterede i, at tyskerne befalede, at Dansk Boldspil Union, DBU, ikke måtte arrangere flere kampe. Efter krigen var den første kamp DBU arrangerede en kamp mod Norge. Kampen skulle spilles i Oslo, og kampen var samtidig Knud Lundbergs anden i de rød-hvide dragter.

Efter kampen i Norges hovedstad, Oslo, spillede Knud Lundberg fem mere, og han kom med til de Olympiske Lege, som blev afholdt i Englands hovedstad, London, i 1948. Danmarks fodboldlandshold vandt bronze, og som bekendt gav Knud Lundberg sin medalje til en holdkammerat. En flot gestus, som virkelig fortalte, at han var en ”Fair Play-mand”.

Det OL var dog ikke det eneste, vores danske forward var med til. Fire år senere, i 1952, tabte han og resten af holdet med samme cifre, som de vandt over Storbritannien med fire år før, til Jugoslavien. Dette OL blev afholdt i Helsinki, Finland.

Det efterfølgende år var AB’s boldelsker ikke med på landsholdet. Det siges, at han var i uoverenskomst med Spang-Larsen, der sad i Udtagelseskomitéen. Han vendte dog tilbage i 1954, 1955 og 1956, hvor han spillede 13 landskampe i alt.

Knud Lundberg var en sand taktiker. I en kamp mod Sverige spurgte han trænere, hvilken taktik de havde, men træneres svar var, at de ingen havde.

Lundberg aflurede dog Sveriges taktik, og fortalte sin holdkammerater, hvordan de skulle tackle kampen an. Det endte med en 3-2 sejr til holdet med de røde og hvide dragter.

Det var måske også én af grundene til, at Knud Lundberg var anfører i størstedelen af de kampe, han spillede for sit fædreland, Danmark. I 27 af de 39 kampe han optrådte i for Danmark, var han anfører.

På et tidspunkt måtte han dog tage anførerbindet af armen og give det videre. Det skete fordi han nægtede at bære slips, fordi han syntes, han havde vejrtrækningsproblemer, når han

havde det på. Lidt absurd at skulle miste sin status på grund af det, men sådan blev det altså.

Multitalentet

Man kan kalde manden mange ting. Boldelsker, forfatter og legende. Men han var også en klubmand. Nu om dage er det et sjældent fænomen, at fuldtidsprofessionelle spillere bliver i den samme klub hele deres liv.

Det var anderledes dengang, men det var alligevel ikke altid, at en spiller blev i den samme klub i hele sin professionelle karriere. Dette var dog tilfældet med Knud Lundberg. Han var i Akademisk Boldklub, bedre kendt som AB, i hele karrieren. Dette viser, at han også er utrolig loyal.

En af de ting, han også var kendt for, var, at han var forfatter og sportsjournalist. Han har skrevet utallige bøger, mest om fodbold.

Han var sportsredaktør på både Dagbladet Information og Aktuelt. Men han skrev ikke sine ting på en skrivemaskine. Næh nej, han foretrak en kuglepen, og det var også sådan en lille sag, han skrev sine bøger med.

At sige han var talentløs, ville være som at sige en direkte løgn. Han kunne næsten alt. Skrive kunne han, og inden for sporten var han mildest talt også en legende.

Han er den eneste, der har spillet landskampe inden for tre forskellige sportsgrene. Basketball, håndbold og, som bekendt, fodbold. Ikke en præstation man opnår hver dag.

Efter fodbolden på banen

Knud Lundbergs endelige dag kom den 12. august 2002, hvor han efter syv års lidelser med en Alzheimer-sygdom, sagde farvel. Det var bare tre måneder efter hans kone, Hanne Lundberg, døde.

Skrevet af Benjamin MuschinskyKommentérTop-menu
Menu