Наши партнеры

Menu



Biografi: Pauli Jørgensen

Fulde navn: Pauli Fynbo Jørgensen

Født: 4. december 1905

Landskampe/mål: 47 (44)

Klubber: B1908, Boldklubben Frem, Boldklubben Fix, Boldklubben Frem

Klubtrofæer: Dansk mester: 1931, 1933, 1936, 1941, Pokalmester: 1927, 1938, 1940

Europamesterskaber: Ingen

Verdensmesterskaber: Ingen

Hjertet tilhørte Frem

Pauli Fynbo Jørgensen, som er hans fulde navn, viste, at der aldrig var tvivl, hvis man spurgte, hvilken klub hans hjerte var i. Han startede som aktiv i Boldklubben Frem i 1924, og der fortsatte han i 26 sæsoner, mens han nedlagde modstanderne med sine mange mål.

Hele hans fodboldliv startede, da han flyttede til Amager med sin familie, og han sammen med sin storebror begyndte at spille bold. Han begyndte i B1908, men lidt efter kom han ind i BK Frem, hvor han begyndte at træne onsdag aften.

Det var Axel Henningsen, der fik Pauli Jørgensen ind i klubben, da Henningsen fik øje på Jørgensen, der var kommet for at kigge på ”de store drenge” træne.

Målscorer og stifter

Efter et par år i Boldklubben Frem, forlod Pauli Jørgensen klubben, da han skulle i lære som bilmekaniker på Toldbodvej, hvor han skulle være fem aftener om ugen. Han måtte derfor droppe fodbolden, og passe sit arbejde som mekaniker.

Mens han arbejdede på Toldbodvej, var han dog med til at stifte en ny fodboldklub ved navn Boldklubben Fix. Han spillede selv i BK Fix, og der var han en af Amagers mest frygtede angribere, da han scorede mål på samlebånd.

Han vendte dog hjem til BK Frem igen, det skete en tirsdag i 1924. Derefter var han som skudt ud af en raket! Der gik ikke mere end 14 dage siden hans comeback i Frem, før han fik debut på 1. holdet i en kamp mod KFUM, hvor selv samme Jørgensen scorede to af Frems fire mål.

Og den 27. september 1925 fik han debut på landsholdet i en kamp mod Wales. Han scorede to af Danmarks 3 mål i kampen, der endte 3-3, og det begejstrede publikummet på Aarhus Stadion.

Hans endelige gennembrud måtte dog vente til 1927, hvor han spillede i Danmarks rød-hvide dragter. Kampen, som igen var mod Finland, endte 3-1 til Danmark, og Jørgensen fik bolden i netmaskerne en enkelt gang. Han var den helt store helt i aviserne dagen efter, og modtog masser af ros.

I 1928 fik han et tilbud fra en engelsk klub, Huddersfield, om at tiltræde på en professionel kontrakt hos dem, men han afslog, fordi der var en regel dengang, der lød på, at professionelle fodboldspillere ikke måtte spille for landsholdet.

Kontroversiel?

Pauli Jørgensen havde stor betydning på landsholdet. 44 mål i 47 kampe taler for sig selv. I 1930 blev han kåret som Nordens Bedste Forward.

Han har dog også været lidt kontroversiel. I forbindelse med en landskamp imod Belgien, blev målmaskinen idømt en karantæne fra landsholdet på et år, fordi han havde opført sig dårligt overfor et medlem i Dansk Boldspil Union.

De forsømte sig dog over for ham, og trak karantænen tilbage et stykke tid senere.

Det er dog ikke kun i DBU, han har været kontroversiel. Også i hans elskede klub, BK Frem, er han gået over stregen. I 1960 var han i Frems spilleudvalg, og der fik John Hansen, en af Frems stjerner, Pauli Jørgensen ud af klubben.

Inden han blev smidt ud af klubben i 1960, var han dog med til at vinde mange titler. Han vandt hele 7 trofæer i alt, 4 gange 1. division og tre gange pokalturneringen som spiller.

Han stoppede karrieren som fodboldspiller i 1942, men fortsatte som træner, hvor han vandt 1. division, som SAS Ligaen hed dengang, i sin første og eneste trænersæson for Frem, 1943/44.

Han vandt også et par ”individuelle” trofæer, bl.a. vandt han, som nævnt, Nordens Bedste Forward i 1930, 1. division topscorerprisen i 1926/27 og mest værdifulde spiller i de første halvtreds år af den danske 1. division i 1971.

Efter fodbolden på banen

Der er mange spillere, der fortsætter deres karriere som managere efter deres tid som aktive fodboldspillere. Den vej valgte Pauli Jørgensen delvist, da han var træner for klubben, som altid havde en plads i hans hjerte, BK Frem, i sæsonen 1943/44.

I år 1946 var han cheftræner for Ski- og Ballklubben Drafn, en norsk klub der blev stiftet i 1910. Udover hans trænerkarriere har han også været i Boldklubben Frems spilleudvalg.

Pauli Fynbo Jørgensen afgik ved døden den 30. oktober 1993 og nåede at blive 87 år gammel.

Skrevet af Benjamin Muschinsky



Kommentér



Top-menu
Menu