Наши партнеры

MenuHER

Indledning:

Vi er nu nået til vejs ende i dette års udgave af Champions League. Efter mange flotte, hårde og intense kampe er der nu blot to hold tilbage, Manchester United og Chelsea FC. De to engelske giganter har netop overstået en hård kamp i Premier League, om hvem der skulle være engelske mestre. Den kamp vandt United, men det var tæt til det sidste. Nu står de to hold overfor hinanden i en ny duel. Duellen om det prestigefyldte Champions League-trofæ.

Chelsea har aldrig nogensinde stået i en Champions League-finale. Jose Mourinho var udset til at være manden, der skulle føre The Blues dertil, men dette lykkedes aldrig for den karismatiske, portugisiske manager. I efteråret fik Chelsea en ny mand i førersædet. Det var den forholdsvis ukendte israeler, Avram Grant, der fik til opgave at gøre det, som hans forgængere ikke havde held med. Nu står The Blues i finalen, og den før ukendte Grant har altså givet nogle kritikere svar på tiltale.

I gruppespillet havde Chelsea ikke de store problemer med at spille sig videre. Tre sejre og tre uafgjorte kampe gav 12 point, hvilket var så godt, at holdet sluttede på Gruppe B’s førsteplads fire point foran Schalke 04. I 1/8-finalen stod Grants drenge overfor Olympiakos, der ej heller formåede at volde de store problemer, da de blev sendt ud med et samlet nederlag på 3-0. I kvartfinalen hed modstanderen Fenerbahce, men tyrkerne måtte se sig slået med 3-2 samlet. I semifinalen skulle Chelsea op imod Liverpool, der tidligere har sendt The Blues ud af turneringen, men denne gang viste London-klubben sig stærkest, da de efter forlænget spilletid i returopgøret på Stamford Bridge samlet hentede en 4-3-sejr.

Manchester United viste hurtigt, at de var det klart stærkeste hold i Gruppe F. Hele fem sejre og blot en enkelt uafgjort blev det til for Sir Alex Fergusons mandskab, der hermed var klar til 1/8-finalen. Her skulle De Røde Djævle op imod Frankrigs stærkeste hold, Lyon, der blev slået med 2-1 samlet.

Efter den spinkle, men ikke mindst fortjente sejr, skulle United møde Roma, som de også mødte i gruppespillet, i kvartfinalen. Der var igen ingen slinger i valsen, da holdet sendt italienerne ud med 3-0 samlet. I semifinalen var modstanderen det skuffende Barcelona-mandskab. Selvom Barcelona har skuffet i denne sæson, og måske havde svært ved at sætte sig op til kampen, gjorde de det faktisk godt. Dog ikke godt nok til at sende et, set over hele sæsonen, stærkt spillende United-hold ud. Efter to tætte kampe vandt Manchester United samlet 1-0.

Chelsea vil gå efter revanche mod Manchester United, og for endelig at nå til tops i Champions League. United vil forsøge at gøre det onde ved Chelsea igen, og dermed gentage triumfen fra 1999.

Info om stadionet:

Finalen finder sted i den russiske hovedstad Moskva. Nærmere bestemt vil det blive på Luzhniki Stadium, at kampen vil stå mellem Chelsea og Manchester United. Det er Ruslands absolut største stadion, da der er plads til 84.745 mennesker på Luzhniki. Alle siddepladserne er overdækket, hvorfor det til tider barske vejr i Rusland ikke kommer til at få en indflydelse på tilskuernes oplevelse. Stadionet har fået fem stjerner af UEFA, hvilket betyder, at det i den grad egner sig til topfodbold.

I hverdagen bruges Luzhniki til at agere hjemmebane for Torpedo Moskva. Desuden er det et af de få stadions i Europa, der benytter sig af en FIFA-godkendt kunstgræs. Det er en nødvendighed, grundet det kolde vejr i Rusland. Alligevel har UEFA valgt at indsætte et midlertidigt ægte græstæppe til finalen.

Dette stadion har desuden ageret vært for åbnings- og afslutningsceremonien ved De Olympiske Lege i 1980. Tilmed hørte Atletik, fodbold og dressurridning også til på Luzhniki den sommer. Desuden er dette imponerende bygningsværk også med på film, da det har en rolle i den russiske film, Night Watch. Der er aldrig blevet spillet en Champions League-finale på Luzhniki før.

Info om dommeren:

Lubos Michel er blevet udvalgt til at være den dommer, der skal dømme finalen i Moskva. Presset er enormt på slovakken, da dette års finale er den første, hvor to engelske hold spiller mod hinanden.

Lubos Michel kom til verden i den slovenske by, Stropkov. Han blev født i 1968. Han voksede op i Slovenien, og i en alder af blot 25 år blev han tildelt sin titel som FIFA-dommer. Karrierens højdepunkt har været UEFA Cup-finalen mellem Porto og Celtic, der forløb sig i 2003. Desuden har han deltaget til VM i 2002, EM i 2004, VM 2006 og senest er han blevet udvalgt til at dømme til den kommende fodboldfestival, når han skal holde styr på europæiske mandskaber til EM i Schweiz og Østrig.

Michel er oprindeligt manager, men har også fungeret som skolelærer, før dommergerningen for alvor slog til. Han snakker op til flere sprog, da både engelsk, tysk, russisk, polsk og selvsagt slovakisk er den imponerende mængde sprog den skarpe dommer kan tale.

Facts:

Manchester United de sidste 10 år i CL:

1998 : Vinder.

1999 : Kvartfinalen.

2000 : Kvartfinalen.

2001 : Semifinalen.

2002 : Kvartfinalen.

2003 : Ottendedelsfinalen.

2004 : Ottendedelsfinalen.

2005 : Ottendedelsfinalen.

2006 : Gruppespillet.

2007 : Semifinalen.

Chelsea FC de sidste 10 år i CL:

1998 : Deltog ikke.

1999 : Kvartfinalen.

2000 : Deltog ikke.

2001 : Deltog ikke.

2002 : Deltog ikke.

2003 : Semifinalen.

2004 : Semifinalen.

2005 : Ottendedelsfinalen.

2006 : Semifinalen.

2007 : Semifinalen.

Info om holdene:

Manchester United har igen fået et storhold i svøb. Det er svært at konkludere andet oven på den anden sæson i træk med lynhurtigt pasningsspil, en jernsolid defensiv, iskolde og skarpe kontraangreb og den anden Premier League-titel på stribe. Og så altså endelig også den Champions League-finaleplads, som klubben har higet efter siden 1999, hvor man slog Bayern München.

Nutidens Manchester United-holds styrke bliver skabt igennem to fantastiske kæder i offensiven og defensiven. Oppe foran bliver målene nærmest kværnet ind af spillere som Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs og Carlos Tévez, som alle er fremragende individualister krydret med gode færdigheder som holdspillere. Og nede bagi lukker back-kæden, Patrice Evra, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand og Wes Brown fuldkommen af, med den stadig fremragende Edwin van der Sar på kassen. Meget sigende er Manchester United i dette års Premier League både det hold, som har lukket færrest mål ind og scoret flest gange.

Dette kombineret med, hvad man må kaldes nok verdens bedste kontrasspil, hvor der ofte ikke går mere end to til tre afleveringer, inden holdet har en stor scoringsmulighed, gør Manchester United anno 2008 til et fantastisk fodboldhold.

Deres modstandere fra Chelsea har derimod ikke set helt så skarpe og farlige ud i denne sæson som tidligere. Holdet led under chokket af José Mourinhos afgang, men afløseren, Avram Grant, har til manges overraskelse dygtigt formået at få holdet på rette kurs, så man alligevel til sidst i sæsonen kom op og drillede Manchester United i mesterskabskampen.

Chelsea har tidligere været kendt for en fantastisk defensiv, men nu ligger holdets styrke længere fremme på banen, hvor man i tre-mandsmidtbanen, Claude Makelélé, Frank Lampard og Michael Ballack, har en akse, der både kan forsvare og score mål. Specielt den tilbagevendte Ballack, som har været ude med en skade, har været fremragende, mens Frank Lampard som bekendt også kan finde målet, og bagude er Makelélé stadig blandt verdens bedste defensive midtbanespillere.

Oppe foran lever Chelsea næsten lidt for meget på énmandshæren, Didier Drogba, mens forsvaret ser ud til at have mistet noget af fordums fantastiske evne til ikke at lukke mål ind. På trods af dette bør man ikke undervurdere Chelsea, der stadig på dagen kan slå hvem-som-helst. Også et Manchester United-hold som man så det, da Chelsea den 26. april slog ”The Red Devils” med 2-1 i en vital kamp om mesterskabet, som United dog altså til sidst trak sig sejrrigt ud af. Men nu skal skårene klinkes i Champions League-finalen.

De forventede startopstillinger:

Manchester United:

Edwin van der Sar – Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Paul Scholes, Michael Carrick, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs – Wayne Rooney, Carlos Tevez.

Hold øje med Cristiano Ronaldo: Han er hurtig, han er topscorer i den engelske liga, mens han også topper topscorerlisten i Champions League. Han er lidt af en kvindebedårer, men det betyder ikke, at Cristiano Ronaldo ikke kan spille fodbold. Portugiseren har haft et brag af en sæson, hvorfor flere medier har kåret ham til årets fodboldspiller. 31 mål i den engelske liga og otte i Champions League varsler om en farlig herre. Finalen onsdag er hans allerførste europæiske finale, hvilket måske kan spille en rolle.

Chelsea FC:

Petr Cech – Mickael Essien, Ricardo Carvalho, John Terry, Ashley Cole – Michael Ballack, Frank Lampard, Claude Makelele, Joe Cole – Salomon Kalou, Didier Drogba.

Hold øje med Didier Drogba: Han er modsat Manchester Uniteds profil en lidt tungere herre. Det afholder ham skal heller ikke fra at have bombet mål ind for London-klubben de sidste par år, hvorfor United-forsvaret får lidt af en opgave i Moskva. Han er stærk, har et godt hovedspil og skaber både plads til sig selv og sine holdkammerater. Ivorianeren må ikke tages for givet. Didier Drogba har scoret seks mål igennem Champions League.

Redaktionens bud på kampens resultat:

Casper Lohse:

Onsdagens møde er historisk, idet to engelske hold aldrig har mødt hinanden i en CL-finale før, hvilket også understreger, at Premier League er om ikke den stærkeste liga, så i hvert fald en af de stærkeste.

Engelsk fodbold er tempofyldt og man keder sig sjældent, for hvis der ikke bliver scoret mål, så bliver der leveret fantastiske detaljer med bolden, eller nogle perfekte tacklinger. Engelsk fodbold har mange facetter, og der er ingen tvivl om, at CL-finalen vil være tempofyldt og særdeles underholdende i samtlige minutter.

Chelsea vil have revanche fra den engelske kamp om guldet, som de endte med at kigge langt efter, mens Manchester United har mulighed for at snuppe endnu en titel, og så endda mod rivalerne. Jeg tror og håber, at vi vil få en forrygende omgang fodbold fra første fløjt. Jeg bejler til en 3-1-sejr til United. De Røde Djævle har været den tand skarpere i denne sæson, derudover har de den smule ekstra rutine i de afgørende farcer, der er altafgørende.

David Thystrup:

Jeg tror på en sejr til Alex Fergusons tropper. Ferguson har gjort det før, hvilket Scholes også har. Den erfaring er guld værd i en finale, og tilmed kan dette være en af Fergusons sidste chancer for at vinde endnu en CL-finale. Cristiano Ronaldo har været i absolut topform igennem hele sæsonen, hvorfor det vil være en toptunet portugiser, der træder på banen for Manchester United.

Chelsea får sit hyr med at dække op for ham, mens Tevez og Rooney også er to farlige herre. Chelsea har et slagkraftigt mandskab, men virker tungere end De Røde Djævle. Hurtig fodbold belønner sig i finalen, da Manchester United render af med en 2-1-sejr.

Pernille Nielsen:

Det er Englands to bedste klubber i denne sæson, der tørner sammen i Champions League-finalen, så jeg kan kun forvente mig et brag af en fodboldkamp. Begge klubber har kæmpet hårdt om mesterskabet i denne sæson, hvor det hele blev afgjort i sidste spillerunde.

De to mandskaber kender hinanden godt fra den hjemlige liga, og på den baggrund, kan opgøret godt blive en taktisk affære, hvor Chelsea vil forsøge at dæmme op for Uniteds stærkeste kort og omvendt. De to forsvar er blandt de allerbedste i verden, og jeg tror dermed, at det hold, der viser sig stærkest og mest effektive i offensiven vinder.

United har spillet det flotteste offensive fodbold af de to klubber, men Chelsea har kæmpet godt, og også lidt under fravær af store profiler. Der vil uden tvivl blive gået til stålet, og jeg tror ikke, at der er fundet en vinder efter de første 90 minutter. Efter 1-1 i den ordinære spilletid vil Chelsea afgøre det i de to gange 15 minutter, der følger derefter. Mit bud på kampens resultat er en Chelsea-sejr på 2-1, efter uafgjort efter ordinær tid.

Philip Blüdnikow:

Jeg tror på, at årets Champions League-finale bliver en tempofyldt og intens affære mellem to hold, som ikke vil give hinanden mange meter, men som nok heller ikke vil prøve på at neutralisere modstanderen i lige så høj grad, som man har set det i Chelseas kampe mod Liverpool i de senere års semifinaler.

Manchester United er et for frigjort og selvtillidsfuldt mandskab til at ville spille på den måde, mens Chelseas gennemsnitligt betragteligt ældre hold nok vil spille lidt mere afventende og påpasseligt, når de skal prøve at erobre det trofæ, som mæcenen, Roman Abramovich, har higet efter siden sin tilgang i klubben i 2003.

Der vil efter al sandsynlighed være nerver på hos mange af aktørerne fra start – specielt hos United, da størstedelen af spillerne aldrig har prøvet en kamp af denne størrelsesorden. Men efterhånden som dysten skrider frem, vil holdene smide tøjlerne, og vi vil få en intens og medrivende kamp at se.

Mit bud på kampens forløb er, at Rio Ferdinand bringer Manchester United foran på en dødbold i starten af anden halvleg. Michael Ballack får udlignet for Chelsea, men 20 minutter før tid scorer Carloz Tévez. Manchester United holder føringen hjem og sikrer klubbens tredje titel som Europas bedste klubhold.

Mike Justesen:

Det bliver en 2-1-sejr til Manchester United. Jeg tror de vil komme foran i starten af anden halvleg, men Chelsea vil komme igen, og udligne. Men mod kampens slutning, satser United alt, og score det afgørende mål, som vil give dem sejren. De har lige vundet Premier League. De er tændte på at skulle tage CL-trofæet fra rivalen. Og så har de et hold i topform.

Thomas Mørch:

Jeg tror på en Chelsea-sejr. Holdet har de seneste fem sæsoner vist sig som et stærkt turneringshold, hvor det i år er blevet til den fjerde semifinale i Champions League. Holdet har dog under José Mourinho kikset lige før målstregen, men i Avram Grants første forsøg er det nu altså blevet til en finaleplads. Jeg tror på Chelsea-sejr på grund af bitterheden over det glippede mesterskab. Chelsea vil vise stor ærgerrighed, og troen på at de kan slå Manchester United er stor, da deres seneste møde endte med en 2-1-sejr til “The Blues”. Mit bud på resultatet er en smal 1-0-sejr til Chelsea.

Optakten er udarbejdet af: Pernille Nielsen, David Thystrup, Philip Blüdnikow, Patrick Andersen og Casper Lohse.KommentérTop-menu
Menu